Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2014 06:00 | Správy | Politika

Putin nám pritiahol kohútik na 50 percent: Tri scenáre plynovej krízy!

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom po novom posiela Slovensku až o 50 % menej plynu ako zvyčajne. Majú sa Slováci báť? 

Pred nadchádzajúcou zimou tak spôsobuje poriadne vrásky na čele nielen premiérovi Robertovi Ficovi, ale aj obyčajným Slovákom. Odborník na energetiku sa obáva opakovania kritickej situácie z roku 2009, keď viaceré veľké podniky museli dokonca zastaviť výrobu.

 

„Asi máme málo starostí, tak musia prísť ďalšie,“ uviedol najnovší plynový problém Fico. Slovenský plynárenský priemysel totiž ešte v utorok v noci zaregistroval zníženie toku plynu z Ruska až o polovicu zo zvyčajne prepraveného objemu. Prednedávnom uvalené ruské aj európske sankcie ako výsledok nepokojov na Ukrajine pritom o plyne nič nehovorili. Premiér Slovákov zatiaľ ubezpečuje, že napriek extrémnej situácii sa nie je čoho obávať.

„Naďalej v tejto situácii garantujeme plynulé a kontinuálne dodávky pre všetkých svojich zákazníkov,“ tvrdí. Slovensko má podľa neho v zásobníkoch k dispozícii viac ako 1,5 miliardy m³ plynu, čo znamená, že sú takmer úplne naplnené.

Obrovské straty

Problém s nízkym tokom dodávok zároveň začali riešiť naši veľvyslanci. „Ak dôjde k ďalšiemu kráteniu, zvolám mimoriadne zasadanie vlády SR, dal som na tento účel vypracovať všetky krízové scenáre, aby sme sa pripravili na čokoľvek, čo sa môže stať,“ hovorí premiér.

Upozorňuje, že situácia by sa stala komplikovanejšou, ak by úplne došlo k zastaveniu dodávok z Ruska. „Na oboch stranách by došlo k obrovským ekonomickým stratám. Plyn sa podľa mňa stal predmetom politického súboja,“ myslí si Fico.

Za všetkým hľadaj Ukrajinu

Uznávaný odborník na energetiku Karel Hirman tvrdí, že Gazprom potvrdil svoju neserióznosť a obáva sa toho, ako sa Kremeľ pohrá s plynovými kohútikmi. „Plyn je pre Rusov významnou exportnou komoditou a určite by stratili veľké sumy peňazí, keby ho stopli, ale to je taký európsky pohľad.

Myslenie v Kremli je mocenské a ich cieľom je dostať Ukrajinu na kolená a urobia všetko, bez ohľadu na možné ekonomické straty,“ konštatuje Hirman. Naráža tak na okolnosti, keď Rusi kvôli nesplateným miliardovým dlhom Ukrajine stopli plyn ešte pred niekoľkými mesiacmi. Na pomoc však prišli viaceré krajiny vrátane Slovenska, ktoré spustili reverzný tok plynu na Ukrajinu.

Nespoľahlivé zásobníky?

Analytik taktiež upozorňuje, že naplnené zásobníky, ktoré nás majú zachrániť od plynovej krízy, sú limitované denným výtlačným výkonom. Za určitých klimatických podmienok, napríklad extrémnych mrazov, by tak bol problém s udržaním tlakových pomerov v sústave.

„Zabudli sme riešiť systémové kroky tak, aby sme tu mali zabezpečené toky plynu. Jediná možnosť pre obchodníka s plynom, ktorý chce byť seriózny, zostáva, že musí mať diverzifikované portfólio nákupu plynu - čiže viacero dodávateľov, ktorí sú od seba nezávislí,“ uzatvára Hirman.

Ako to môže pokračovať?

1. Rusi nám plyn zastavia úplne - na rad sa dostane možnosť spustenia reverzného toku zo západu (plyn z Nórska cez Česko a Rakúsko) a naplno sa spustia zásobníky s plynom, ktorých kapacita by mala vydržať do jari. Pravdepodobne budeme musieť stopnúť súčasné dodávky plynu na Ukrajinu, keďže ho nebude dostatok.

2. Gazprom bude pokračovať v krátení toku plynu - mimoriadne zasadne vláda SR a v spolupráci s veľvyslancami sa diplomatickou cestou rozhodne, čo ďalej.

3. Rusi obnovia zazmluvnený tok plynu - situácia sa upokojí, Rusko nedosiahne svoj cieľ - sankciami odstrihnúť Ukrajinu od európskej pomoci.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke