Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pokojná jazda sa zmenila na nočnú moru: Prežili sme zrážku s koňom!

Z auta zostal len šrot! Akoby zázrakom rodina Márie Virághovej (52) prežila hrôzostrašnú nehodu. 

V živote by sa jej ani neprisnilo, že na ceste sa objaví kôň, ktorému sa nedokáže vyhnúť. Splašené obrovské zviera skončilo po zrážke pri Hrkovciach v okrese Levice zasunuté vo vnútri vozidla, kde sedeli aj dve deti. Mŕtva kobylka ich zavalila a rodina sa nevedela dostať z vraku von. Druhýkrát sa narodili. O obrovskom šťastí môže hovoriť posádka auta z Kútnikov, okres Dunajská Streda, ktorá sa v nedeľu večer pri Hrkovciach zrazila s mladou, asi 800-kilovou kobylkou. 

Mária viezla svoju dcéru Alexandru (22), syna Alexandra (14) a vnuka Adriánka (2) a mali výbornú náladu. Síce sa už stmievalo, no cesta prebiehala bez problémov. V sekunde sa však všetko zmenilo. „Neviem, kde sa tam ten kôň zobral, pretože som ho vôbec nevidela,“ opísala po nehode Mária (52), ktorá šoférovala. „Po náraze som dostala nejaký šok. Prebrala som sa, až keď auto zastavilo v priekope a videla som, že ten kôň bol na dcére,“ opisuje hrôzostrašné chvíle, keď ešte nevedela, či sú jej najbližší v poriadku.

„Dcéra sa nedokázala dostať von a chlapec veľmi kričal,“ spomína si so slzami v očiach. Jej syn Alexander, našťastie, skončil len s rozbitou tvárou, a Mária s dcérou boli len ľahko zranené. Dvojročný Adriánko, ktorý bol pripútaný v autosedačke, vyviazol bez akýchkoľvek zranení. Podľa jej slov nešla rýchlo, možno okolo 80 - 90 kilometrov za hodinu. „Koňa na ceste som naozaj vôbec nevidela. Bolo to hrozne rýchle. Mali sme obrovské šťastie,“ ďakuje Bohu Mária.

Mali ho len hodinu

Kôň, ktorý zostal po zrážke zakliesnený v aute, ušiel majiteľom z výbehu v obci Tupá a bežal 5 kilometrov. „Kúpili ho dcére, ktorá miluje koníky, iba hodinu pred útekom. Bol normálne vo výbehu, ktorý je obohnaný certifikovaným elektrickým plotom,“ dozvedeli sme sa od Ľuboša, rodinného známeho, ktorý všetko videl na vlastné oči.

„Kobylka sa zohla pod pás s elektrickým napätím, potriaslo ju to, splašila sa a ušla priamo pred našimi očami,“ opisuje. Hoci bežali za ňou, zmätenú kobylku, ktorej ešte nestihli dať ani meno, chytiť nedokázali. „Veľmi ma to mrzí, ale zároveň sme šťastní, že sa posádke auta nič vážneho nestalo,“ dodal sklesnuto. Podľa policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej sa príčina nehody ešte vyšetruje.

Rady, ako sa chrániť pred zverou na ceste

Zapnite smerovky

Ak v dostatočnom predstihu vidíte na ceste zviera, pribrzdite, zapnite výstražné smerovky a stlmte svetlá, aby ste zver neoslepovali a neparalyzovali.

Trúbte

Skúste ju zatrúbením odplašiť.

Použite zrkadlo

Predtým ako začnete prudko brzdiť kvôli zvieraťu na ceste, pozrite sa krátko do spätného zrkadla, či ne­ohrozíte vodiča idúceho za sebou.

Trénujte

Strhnúť volant a obísť zviera na vozovke odporúčame iba vtedy, ak ste si istí, že tento manéver zvládnete a budete môcť bezpečne zaradiť. Takzvaný „losí“ test odporúčame natrénovať na opustenom parkovisku alebo ešte lepšie v škole šmyku.

Radšej zviera zrazte

Hoci to znie kruto, radšej zrazte zviera, ako by ste mali ohroziť seba a svojich spolujazdcov - náraz do stromu, alebo nebodaj do auta či kamióna v protismere býva zväčša smrteľný.

Zver na slovenských cestách

Za 8 mesiacov tohto roka eviduje polícia vyše 110 prípadov zrážky so zverou, vlani to bolo za celý rok takmer 200 kolízií, nie všetky prípady však končia v štatistikách.

Srnka je podľa štatistík ČSOB poisťovne najčastejšou zverou, s ktorou sa zrazia naši vodiči, na druhom mieste je zajac a tretie miesto patrí psom.

Keď už dôjde ku kolízii so zvieraťom, je potrebné miesto zabezpečiť a informovať políciu. V žiadnom prípade by ste sa nemali zranených zvierat dotýkať, môžu prenášať choroby, alebo vám ublížiť.

Za guláš hrozí väzenie

„Ak by ste dostali chuť na srnčí guláš či zajačí perkelt a preukázalo by sa neoprávnené prisvojenie cudzej zveri, takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ upozorňuje hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Zákonná poistka štandardne nekryje škody spôsobené zverou, na to, aby ste dostali peniaze z poistky, musíte mať auto havarijne poistené.

1 700 € je priemerná suma, ktorú minulý rok vyplatili klientom v Poisťovni ČSOB po zrážke so zvieraťom.

Osudná zrážka

Diviak na hlavnom ťahu medzi Ružomberkom a Martinom v októbri 2010 vbehol pod auto manželov. To po zrážke s diviakom nabralo v protismere Feliciu a v nej muža († 33) z Liptovského Mikuláša, ktorý zrážku neprežil. Pár skončil s ťažkými zraneniami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!