Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pokojná jazda sa zmenila na nočnú moru: Prežili sme zrážku s koňom!

Z auta zostal len šrot! Akoby zázrakom rodina Márie Virághovej (52) prežila hrôzostrašnú nehodu. 

V živote by sa jej ani neprisnilo, že na ceste sa objaví kôň, ktorému sa nedokáže vyhnúť. Splašené obrovské zviera skončilo po zrážke pri Hrkovciach v okrese Levice zasunuté vo vnútri vozidla, kde sedeli aj dve deti. Mŕtva kobylka ich zavalila a rodina sa nevedela dostať z vraku von. Druhýkrát sa narodili. O obrovskom šťastí môže hovoriť posádka auta z Kútnikov, okres Dunajská Streda, ktorá sa v nedeľu večer pri Hrkovciach zrazila s mladou, asi 800-kilovou kobylkou. 

Mária viezla svoju dcéru Alexandru (22), syna Alexandra (14) a vnuka Adriánka (2) a mali výbornú náladu. Síce sa už stmievalo, no cesta prebiehala bez problémov. V sekunde sa však všetko zmenilo. „Neviem, kde sa tam ten kôň zobral, pretože som ho vôbec nevidela,“ opísala po nehode Mária (52), ktorá šoférovala. „Po náraze som dostala nejaký šok. Prebrala som sa, až keď auto zastavilo v priekope a videla som, že ten kôň bol na dcére,“ opisuje hrôzostrašné chvíle, keď ešte nevedela, či sú jej najbližší v poriadku.

„Dcéra sa nedokázala dostať von a chlapec veľmi kričal,“ spomína si so slzami v očiach. Jej syn Alexander, našťastie, skončil len s rozbitou tvárou, a Mária s dcérou boli len ľahko zranené. Dvojročný Adriánko, ktorý bol pripútaný v autosedačke, vyviazol bez akýchkoľvek zranení. Podľa jej slov nešla rýchlo, možno okolo 80 - 90 kilometrov za hodinu. „Koňa na ceste som naozaj vôbec nevidela. Bolo to hrozne rýchle. Mali sme obrovské šťastie,“ ďakuje Bohu Mária.

Mali ho len hodinu

Kôň, ktorý zostal po zrážke zakliesnený v aute, ušiel majiteľom z výbehu v obci Tupá a bežal 5 kilometrov. „Kúpili ho dcére, ktorá miluje koníky, iba hodinu pred útekom. Bol normálne vo výbehu, ktorý je obohnaný certifikovaným elektrickým plotom,“ dozvedeli sme sa od Ľuboša, rodinného známeho, ktorý všetko videl na vlastné oči.

„Kobylka sa zohla pod pás s elektrickým napätím, potriaslo ju to, splašila sa a ušla priamo pred našimi očami,“ opisuje. Hoci bežali za ňou, zmätenú kobylku, ktorej ešte nestihli dať ani meno, chytiť nedokázali. „Veľmi ma to mrzí, ale zároveň sme šťastní, že sa posádke auta nič vážneho nestalo,“ dodal sklesnuto. Podľa policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej sa príčina nehody ešte vyšetruje.

Rady, ako sa chrániť pred zverou na ceste

Zapnite smerovky

Ak v dostatočnom predstihu vidíte na ceste zviera, pribrzdite, zapnite výstražné smerovky a stlmte svetlá, aby ste zver neoslepovali a neparalyzovali.

Trúbte

Skúste ju zatrúbením odplašiť.

Použite zrkadlo

Predtým ako začnete prudko brzdiť kvôli zvieraťu na ceste, pozrite sa krátko do spätného zrkadla, či ne­ohrozíte vodiča idúceho za sebou.

Trénujte

Strhnúť volant a obísť zviera na vozovke odporúčame iba vtedy, ak ste si istí, že tento manéver zvládnete a budete môcť bezpečne zaradiť. Takzvaný „losí“ test odporúčame natrénovať na opustenom parkovisku alebo ešte lepšie v škole šmyku.

Radšej zviera zrazte

Hoci to znie kruto, radšej zrazte zviera, ako by ste mali ohroziť seba a svojich spolujazdcov - náraz do stromu, alebo nebodaj do auta či kamióna v protismere býva zväčša smrteľný.

Zver na slovenských cestách

Za 8 mesiacov tohto roka eviduje polícia vyše 110 prípadov zrážky so zverou, vlani to bolo za celý rok takmer 200 kolízií, nie všetky prípady však končia v štatistikách.

Srnka je podľa štatistík ČSOB poisťovne najčastejšou zverou, s ktorou sa zrazia naši vodiči, na druhom mieste je zajac a tretie miesto patrí psom.

Keď už dôjde ku kolízii so zvieraťom, je potrebné miesto zabezpečiť a informovať políciu. V žiadnom prípade by ste sa nemali zranených zvierat dotýkať, môžu prenášať choroby, alebo vám ublížiť.

Za guláš hrozí väzenie

„Ak by ste dostali chuť na srnčí guláš či zajačí perkelt a preukázalo by sa neoprávnené prisvojenie cudzej zveri, takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ upozorňuje hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Zákonná poistka štandardne nekryje škody spôsobené zverou, na to, aby ste dostali peniaze z poistky, musíte mať auto havarijne poistené.

1 700 € je priemerná suma, ktorú minulý rok vyplatili klientom v Poisťovni ČSOB po zrážke so zvieraťom.

Osudná zrážka

Diviak na hlavnom ťahu medzi Ružomberkom a Martinom v októbri 2010 vbehol pod auto manželov. To po zrážke s diviakom nabralo v protismere Feliciu a v nej muža († 33) z Liptovského Mikuláša, ktorý zrážku neprežil. Pár skončil s ťažkými zraneniami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?