Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2014 11:37 | Správy | Zahraničné správy

Bábätko zomrelo 4 hodiny po očkovaní: V ohrození sú desiatky tisíc detí

Iba štvormesačné dojča v Česku zomrelo štyri hodiny po podaní hexavakcíny.

Český Ústav pre kontrolu liečiv okamžite pozastavil distribúciu jednej šarže vakcíny Infarix hexa a v súčasnosti vyšetruje účinok tejto látky. Spojitosť medzi úmrtím a vakcínou sa však zatiaľ nepreukázala.

Od roku 2007 je očkovanie hexavakcínou v Česku povinné. Štyri dávky látky majú chrániť dieťa proti chorobám ako tetanus, čierny kašeľ, žltačka typu B či napríklad poliomyelitída. Pre organizmus dieťaťa je toto očkovanie pomerne náročné, ale vedľajšie účinky sú veľmi mierne. Preto je úmrtie dieťaťa vyšetrované s najvyššou obozretnosťou.

Dieťa zomrelo len štyri hodiny po podaní tretej dávky vakcíny – rodičia ho našli, ako píše iDnes.cz, nedýchajúce. „Časovo to nezodpovedá alergickej reakcii. S vysokou mierou pravdepodobnosti išlo o syndróm náhleho úmrtia dojčaťa, ktorý v podmienkach Českej republiky postihne za rok dvadsať detí,“ vyhlásil vakcinológ. Šarža, ktorou bolo dieťa očkované, pochádza z februára minulého roka, deti ňou mohli byť očkované medzi májom a augustom. Bolo v nej asi 60-tisíc dávok.

 

Šarža bola testovaná – v Belgicku nenašli žiadne poklesy v kvalite. Teraz prechádza ďalšími testami. Pokiaľ nebude zavinenie smrti očkovaním preukázané, vráti sa opäť na trh. V súčasnej dobe sa taktiež čaká na pitvu dieťaťa. Doteraz bolo hexavakcínou podľa Blesk.cz očkovaných viac než tri milióny detí a podobné prípady sa doteraz neobjavili.

Vakcínu na Slovensko nedoviezli

Šaržu vakcíny Infanrix Hexa, po ktorej použití zomrelo po pár hodinách v Česku štvormesačné dieťa, na Slovensko nedoviezli. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že sa nezaznamenali ani hlásenia na nepredvídané závažné udalosti bezprostredne súvisiace s použitím iných šarží tejto vakcíny.
"ŠÚKL je v intenzívnom v kontakte s českými kolegami, ako aj Európskou liekovou agentúrou, ktorá situáciu monitoruje a rieši. Bezpečnosť vakcín sa priebežne sleduje na celosvetovej úrovni. Všetky hlásené podozrenia na nežiaduce účinky sa vyhodnocujú s ohľadom na pomer prínosov a rizík použitia týchto liekov," informuje ústav na svojom webe.

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv v súčasnosti prešetruje podozrenie na nežiaduci účinok jednej šarže (č. šarže A21CC054A ) spomínanej vakcíny. Niekoľko hodín po zaočkovaní tam totiž zomrelo štvormesačné dieťa. Aj napriek tomu, že neexistuje preukázaná súvislosť medzi použitím vakcíny a úmrtím, český ústav pozastavil používanie vakcíny, pokiaľ sa prípad nevyšetrí. Vakcína Infanrix Hexa sa používa u detí na ochranu pred šiestimi ochoreniami: záškrt, tetanus, pertusis (dávivému kašľu), hepatitída B, detská obrna a ochorenie, ktoré vyvoláva Haemophilus influenzae typ b. Ročne touto vakcínou zaočkujú na Slovensku približne 150.000 detí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!