Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2014 11:37 | Správy | Zahraničné správy

Bábätko zomrelo 4 hodiny po očkovaní: V ohrození sú desiatky tisíc detí

Iba štvormesačné dojča v Česku zomrelo štyri hodiny po podaní hexavakcíny.

Český Ústav pre kontrolu liečiv okamžite pozastavil distribúciu jednej šarže vakcíny Infarix hexa a v súčasnosti vyšetruje účinok tejto látky. Spojitosť medzi úmrtím a vakcínou sa však zatiaľ nepreukázala.

Od roku 2007 je očkovanie hexavakcínou v Česku povinné. Štyri dávky látky majú chrániť dieťa proti chorobám ako tetanus, čierny kašeľ, žltačka typu B či napríklad poliomyelitída. Pre organizmus dieťaťa je toto očkovanie pomerne náročné, ale vedľajšie účinky sú veľmi mierne. Preto je úmrtie dieťaťa vyšetrované s najvyššou obozretnosťou.

Dieťa zomrelo len štyri hodiny po podaní tretej dávky vakcíny – rodičia ho našli, ako píše iDnes.cz, nedýchajúce. „Časovo to nezodpovedá alergickej reakcii. S vysokou mierou pravdepodobnosti išlo o syndróm náhleho úmrtia dojčaťa, ktorý v podmienkach Českej republiky postihne za rok dvadsať detí,“ vyhlásil vakcinológ. Šarža, ktorou bolo dieťa očkované, pochádza z februára minulého roka, deti ňou mohli byť očkované medzi májom a augustom. Bolo v nej asi 60-tisíc dávok.

 

Šarža bola testovaná – v Belgicku nenašli žiadne poklesy v kvalite. Teraz prechádza ďalšími testami. Pokiaľ nebude zavinenie smrti očkovaním preukázané, vráti sa opäť na trh. V súčasnej dobe sa taktiež čaká na pitvu dieťaťa. Doteraz bolo hexavakcínou podľa Blesk.cz očkovaných viac než tri milióny detí a podobné prípady sa doteraz neobjavili.

Vakcínu na Slovensko nedoviezli

Šaržu vakcíny Infanrix Hexa, po ktorej použití zomrelo po pár hodinách v Česku štvormesačné dieťa, na Slovensko nedoviezli. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že sa nezaznamenali ani hlásenia na nepredvídané závažné udalosti bezprostredne súvisiace s použitím iných šarží tejto vakcíny.
"ŠÚKL je v intenzívnom v kontakte s českými kolegami, ako aj Európskou liekovou agentúrou, ktorá situáciu monitoruje a rieši. Bezpečnosť vakcín sa priebežne sleduje na celosvetovej úrovni. Všetky hlásené podozrenia na nežiaduce účinky sa vyhodnocujú s ohľadom na pomer prínosov a rizík použitia týchto liekov," informuje ústav na svojom webe.

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv v súčasnosti prešetruje podozrenie na nežiaduci účinok jednej šarže (č. šarže A21CC054A ) spomínanej vakcíny. Niekoľko hodín po zaočkovaní tam totiž zomrelo štvormesačné dieťa. Aj napriek tomu, že neexistuje preukázaná súvislosť medzi použitím vakcíny a úmrtím, český ústav pozastavil používanie vakcíny, pokiaľ sa prípad nevyšetrí. Vakcína Infanrix Hexa sa používa u detí na ochranu pred šiestimi ochoreniami: záškrt, tetanus, pertusis (dávivému kašľu), hepatitída B, detská obrna a ochorenie, ktoré vyvoláva Haemophilus influenzae typ b. Ročne touto vakcínou zaočkujú na Slovensku približne 150.000 detí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!