Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2014 10:18 | Správy | Zahraničné správy

Na Ukrajine opäť pokračujú boje: Po mieri nie je ani slychu!

Napriek prímeriu na východe Ukrajiny naďalej pokračujú boje. 

Za uplynulých 24 hodín boli pozície ukrajinskej armády ostreľované proruskými separatistami niekoľko desiatok ráz, uviedli v utorok ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform. Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, na ktorého sa agentúry odvolali, na svojej facebookovej stránke informoval, že protivládne sily opäť použili mínomety, delostrelectvo a ručné strelné zbrane.

Tymčuk a spolu s ním aj ďalší vojenskí analytici upozorňujú, že sa objavuje čoraz viac dôkazov o tom, že samozvané republiky na východe Ukrajiny - Donecká a Luhanská (DĽR a LĽR) - sa pod dohľadom a s podporou Moskvy chcú zmocniť celého Donbasu. Svedčí o tom podľa nich budovanie skladov zbraní, opravárenských dielní a ďalšej vojenskej infraštruktúry na územiach kontrolovaných proruskými separatistami.
Vedenie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) však tvrdí, že vedenie oboch samozvaných republík pristúpilo k realizácii jednotlivých bodov mierového plánu na urovnanie situácie na východe Ukrajiny. Potvrdenie toho RNBO vidí v tom, že ukrajinská pohraničná služba za ostatných 24 hodín nezaznamenala v pohraničí s Ruskom let žiadneho bezpilotného lietadla. Tymčuk však upozornil, že "po mieri nie je ani slychu", keď sú pozície ukrajinskej armády denne terčom ostreľovania.

V súlade s memorandom podpísaným v Minsku začiatkom uplynulého víkendu začala v pondelok ukrajinská armáda prípravu na odsun svojich ťažkých zbraní do vzdialenosti 15 kilometrov od frontovej línie. Oznámil to hovorca RNBO Andrij Lysenko s tým, že "prípravu na odsun možno považovať za začiatok odsunu". Vysvetlil, že ukrajinská armáda pripravuje pre techniku zhromaždiská tak, aby "bola kedykoľvek pripravená na použitie".

 

Agentúra ITAR-TASS informovala, že s odsunom ťažkej bojovej techniky začalo dnes aj vedenie DĽR. "Plníme podmienky dohody a na rozdiel od ukrajinskej strany sťahujeme ťažkú techniku," vyhlásil minister obrany DĽR Vladimir Kononov.
Jedným z bodov minského memoranda je aj výmena zajatcov, ktorá sa najbližšie uskutoční v stredu.

Náčelník vyšetrovacej správy ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasilij Vovk dnes podľa agentúry UNIAN informoval, že v zajatí proruských síl je ešte najmenej 700 príslušníkov ukrajinskej armády, vojsk ministerstva vnútra, Národnej gardy a dobrovoľníkov. SBU podľa neho stále dostáva správy o nezvestných osobách, ktoré sa pohybovali v oblasti bojov na východe Ukrajiny. SBU momentálne registruje 1700 nezvestných.



Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!