Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2014 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Nepríjemná dohra vojny na Ukrajine: Ruské „bábušky“k nám nechcú!

Tieto čísla slovenských hotelierov rozhodne nepotešia. Najnovšie štatistiky totiž hovoria o výraznom poklese ruských turistov. 

Odborník na cestovný ruch pripisuje pokles najmä napätým vzťahom medzi Európskou úniou a Ruskom po konflikte na východnej Ukrajine. Čo na to hovoria podnikatelia v Tatrách, kam v minulosti prúdili tisíce Rusov?

Rusky hovoriacich turistov na Slovensku stretnete v tomto roku oveľa menej. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnil ruský štatistický úrad Rosstat. Slovensko sa podľa nej s ostatnými svetovými krajinami príliš porovnávať nemôže. Ocitlo sa totiž na jednom z posledných miest obľúbených turistických destinácií Rusov s poklesom viac ako 40 % návštevníkov oproti prvým šiestim mesiacom roku 2013.

Odborník na cestovný ruch Ľubomír Motyčka si myslí, že za nezáujmom Rusov stojí hlavne napätá vojnová situácia na Ukrajine. „Kým bude trvať tento konflikt, bude klesať počet ruských turistov. Z môjho pohľadu na to vplýva aj pocit nepriateľstva po všetkých vyhláseniach oboch strán,“ uviedol expert. Pomôcť obnoviť dôveru ruských turistov voči krajinám Európy môže podľa neho až upokojenie situácie. „Cestovnému ruchu nikdy nesvedčia vášne. My ako krajina pre to nemôžeme spraviť veľa,“ dodáva.

 

Dovolenku na Slovensku sa podľa štatistikov z Ruska rozhodlo za prvý polrok stráviť iba necelých 4-tisíc domácich. Za rovnaké obdobie minulého roka to pritom malo byť viac než sedem tisícok. Pokles však nie je len regionálnym signálom, ale skôr európskym trendom. Celkovo sa totiž Rusi do Európy toľko nehrnú. „Kvôli sankciám, ktorým v súčasnej dobe čelí Rusko, došlo k oslabeniu rubľa, zájazdy do Európy sa predražili a mnohí Rusi si ich momentálne nemôžu dovoliť,“ uviedol analytik Jaromír Beránek. Celkovo tak tento rok možno v Európe očakávať o 600-tisíc Rusov menej.

Bude zima v Tatrách bez Rusov?

Riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžla:

- Práve teraz sa ešte len začína s rezerváciami na zimu. Už to nie je tak ako pred šiestimi - ôsmimi rokmi, keď sme mali ukončené rezervácie na zimu v júli či auguste. Posledných pár rokov sa všetko predáva na poslednú chvíľu a hlavný rezervačný boom je koniec októbra a november. Čo s aktuálnou zimnou sezónou urobí konflikt na Ukrajine a sankcie proti Rusku, to sa uvidí. O trocha viac budeme múdrejší po workshopoch. Teraz cez víkend je v Kyjeve a následne v Moskve.

Šéfka Oblastnej organizácie cestovného ruchu, región Vysoké Tatry, Lenka Maťašovská:

- V týchto dňoch začali prebiehať rokovania o charterových letoch s popradským letiskom. Sú to však len počiatočné rokovania. Aká bude zimná sezóna, sa prognózovať nedá. My však na ňu budeme dobre pripravení a pre spokojnosť návštevníkov urobíme maximum.

 

Zástupca cestovnej kancelárie SkiTravel Peter Lupták:

- Minulého roku neprišlo ani jedno lietadlo z centrálnej ruskej oblasti. Oni svoje chartre nasmerovali do Rakúska a Talianska. Jediný let s Rusmi bol z Kaliningradskej oblasti. Pár letov bolo z Ukrajiny. Ukrajinskí turisti tu boli aj v lete. V priemere sme až doteraz obsadzovali v Tatrách 15 - 20 izieb denne. Zimné rezervácie a kontrakty sa teraz rozbiehajú, ale je to z roka na rok slabšie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Viery Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka