Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Andrej Kiska je už 100 dní prezidentom: Plní sľuby, ktoré dal Slovákom?

Nastal deň hodnotenia! Práve dnes prešlo sto dní, odkedy sa podnikateľ a filantrop Andrej Kiska (51) stal prezidentom Slovenskej republiky. 

Na jeho kroky v Prezidentskom paláci bol každý zvedavý, pretože priniesol novinky, na aké sme neboli zvyknutí. Prvú dámu s deťmi nechal doma v Poprade, sám si platí prenajatú vilu a každý plat rozdá charite. Ale ako mu ide plnenie sľubov, ktoré dal 

Počas viac ako troch mesiacov Kisku na stoličke hlavy štátu zamestnávali najmä justícia a zahraničná politika. V našom súdnictve narobil veľký vietor. Zo šestice kandidátov na ústavných sudcov vymenoval len jednu sudkyňu, lebo len u nej videl „úprimný záujem o ústavné súdnictvo“.

Ostatní odmietnutí sa sťažujú na Ústavnom súde. Tento krok hodnotí politický analytik za najlepší Kiskov ťah vo funkcii. „Odmietnutie sudcov, ktoré mu navrhla Národná rada, sa dalo očakávať. Vrátil im presne to, čo urobil Ivan Gašparovič v prípade Jozefa Čentéša a upozornil tak aj na medzeru v zákone,“ myslí si Baránek.

 

Kiska hneď po nástupe vymenil aj troch členov Súdnej rady a vetoval zákon, ktorý umožňoval tajné hlasovanie v rade. Smeráci však veto prelomili.

Hasil Ficove vyjadrenia

Sto dní v paláci využil aj na zahraničné cesty. Tou najdôležitejšou však bol summit NATO, ktorý sa venoval najmä situácii na Ukrajine. Tam podľa jeho vlastných slov musel vysvetľovať výroky premiéra Roberta Fica, ktorý odmieta sankcie proti Rusku. „Ono to nie je príjemné, keď ja prídem na summit, kde sú prezidenti a premiéri desiatok štátov, federácií, a začnú mi klásť otázky, čo sa deje. Ste skutočne súčasťou toho jadra EÚ? Ste súčasťou toho, kde ste, alebo máte nejaké proruské smerovanie?“ povedal Kiska pre RTVS.

Na summite Aliancii za Slovensko sľúbil muničný sklad v Poprade. To nenechalo chladnými jeho rodákov, ktorí začali dokonca aj s petíciou, pretože sa cítili ohrození. Nato prezident poznamenal, že o tom ešte nie je rozhodnuté a nešlo by o vojenskú základňu, pretože ako hlava štátu by nedovolil, aby pri akomkoľvek meste vzniklo niečo, čo by ohrozilo životy ľudí.

Cíti, že nič neurobil

Za najväčší prešľap Kisku vidí politológ Baránek jeho prístup k petícii za referendum o ochrane rodiny, ktorú podpísalo viac ako 400 000 ľudí. Dal ju totiž posúdiť Ústavným súdom. „To, čo urobil, je síce legitímne, ale nesedí to s jeho predvolebnými vyjadreniami. Vtedy jasne sľúbil, že to spojí s komunálnymi voľbami,“ hovorí Baránek.

A ako hodnotí svoj výkon samotný Kiska? „Každý, kto robí, robí aj chyby a možno by sa niektoré veci dali robiť aj lepšie. Niekedy prídem večer do domčeka, ktorý mám prenajatý, a hoci som unavený na smrť, mám pocit, že som nič neurobil,“ povedal Kiska.

Týmto sa zaviazal ľuďom 

(Napĺňanie inauguračných sľubov zhodnotil politológ Ján Baránek) 

1. Nebol som kandidátom vlády a nebol som kandidátom opozície. A takým - nestranným a nadstraníckym - budem aj prezidentom.

J. B.: ,,Stal sa opozičnou alternatívou voči R. Ficovi a parlamentné strany mu vyslovili podporu. Ale zažili sme aj prezidenta, ktorý sa „cítil byť členom Smeru“, Kiska si podporu opozície nevynucoval."

 

2. Ako prezident chcem po celom Slovensku a vo všetkých regiónoch tráviť dostatok času. 

J. B.: ,,Nie je to povinnosťou prezidenta, ale začína sľub napĺňať, aj keď najmä symbolicky."

 

3. Budem povzbudzovať a pomáhať projektom a ideám, ktoré zakladajú predpoklady konkurencieschopnosti Slovenska. 

J. B.: ,,Má tu obmedzené kompetencie, veľmi v tomto smere nepokročil."

 

4. Budem klásť otázky v mene občanov, v mene svojom, v mene toho, aby sa problémy skutočne riešili. 

J. B.: ,,U prezidenta sa predpokladá, že problémy bude aj riešiť. Zatiaľ sme u prezidenta zaregistrovali najmä otázky na Ústavný súd, jeho sľub bol o niečom inom."

 

5. Budem pokračovať v tradícii doterajších prezidentov, ktorí sa prejavili ako pevní zástancovia euroatlantickej spolupráce. 

J. B.: ,,Dôkazom je rozdielny postoj s predsedom vlády k ukrajinskému konfliktu."

 

Ako hodnotíte prezidenta?

Robert Fico: Ide o konštruktívnu spoluprácu. Pozitívom je dohoda na pravidelných pracovných obedoch, kde si prezident a predseda vlády môžu zlaďovať názory na domáce i zahraničnopolitické témy.

Ján Figeľ: Prezident sa počas prvých sto dní venoval najmä aktivitám súvisiacim viac so zahraničnou politikou. Oceňujem jeho záujem o riešenie neprijateľnej situácie, ktorá nastala vyradením opozičných návrhov z programu parlamentu.

Richard Sulík: Prvých 100 dní prezidentovania pána Kisku dáva nádej, že budeme mať prezidenta, za ktorého sa nebudeme musieť hanbiť. Doteraz najviac oceňujeme jeho rozhodnutie obrátiť sa vo veci referenda o ochrane rodiny na Ústavný súd.

Igor Matovič: Zvolenie nezávislého prezidenta bol môj sen. Väčšina jeho doterajších skutkov len potvrdzuje, že bol správny.

František Šebej: V oblasti zahraničnej politiky mi pripadá ako človek, ktorý doteraz neurobil jedinú chybu na rozdiel od jeho predchodcu Gašparoviča. Jasne si uvedomuje, že Slovensko je súčasť Západu, EÚ a NATO a podľa toho sa aj správa.

Tomáš Borec: Úplne chápem, ako vstúpil do celého systému a akú obrovskú zodpovednosť na seba prevzal, pretože to nie je jednoduché pre človeka, ktorý sa v politike vôbec nepohyboval. Z tohto pohľadu si myslím, že sa úlohy zhostil a držím mu palce.

 

Kiska v skratke

1 307 065 voličov posunulo vdruhom kole 29. marca 2014 Andreja Kisku do funkcie slovenského prezidenta. Roberta Fica tak porazil o 18,77 percenta.

Kennedyovská inaugurácia - Do funkcie prezidenta bol uvedený 15. júna. Na inaugurácii pripomínal štýl obľúbeného prezidenta J. F. Kennedyho, keď sa prechádzal pomedzi davy ľudí, podával im ruky prihováral sa im. Prekvapil aj obedom s bezdomovcami. 

Prvá služobka sa nekonala štandardne v Prahe, ale deň po inaugurácii v Budapešti na stretnutí prezidentov V4. 

Bez rodiny - Manželka a deti prezidenta zostali bývať v Poprade, on žije v prenajatom
dome v Ivanke pri Dunaji. Prvá dáma sa od inaugurácie na verejnosti neukázala.

NATO - Asi najdôležitejšou zahraničnou cestou Kisku bol summit NATO vo Walese, kde sa stretol s Barackom Obamom, princom Charlesom či britským premiérom Davidom Cameronom.

5 000 € - Kiska splnil predvolebný sľub a každý mesiac svoj plat, ktorý sa pohybuje okolo 5-tisíc eur, venuje charite.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ