Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2014 10:12 | Správy | Domáce správy

Vysokoškolákom na sociálnych štipendiách vyplatil štát 24,8 mil. eur

Vlani bolo menej poberateľov sociálneho štipendia - ku koncu roka 2013 ho poberalo 16 953 študentov, čo je o 580 menej ako rok predtým.

Verejné vysoké školy v roku 2013 vyplatili študentom na sociálnych štipendiách sumu zhruba 24,86 milióna eur. Oproti roku 2012 ide o pokles o 2,09 milióna eur. Menej bolo aj poberateľov sociálneho štipendia - ku koncu roka 2013 ho poberalo 16 953 študentov, čo je o 580 menej ako v roku 2012. Vyplýva to z Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2013, ktorú každý rok vláde predkladá ministerstvo školstva. Maximálna výška sociálneho štipendia na mesiac v uplynulom akademickom roku bola 275 eur.

Študenti môžu získať aj motivačné štipendium za prospech či za výskumné aktivity a mimoriadne výsledky. Vlani poskytlo ministerstvo školstva vysokým školám dotáciu na motivačné štipendiá v sume 6,87 milióna eur, z toho 1,08 milióna šlo súkromným školám.

Peniaze narátali tak, aby desiatim percentám študentov na bakalárskom a magisterskom stupni denného štúdia mohli dať štipendium vo výške 500 eur a desať percent externistov mohlo dostať po 150 eur. Vysoké školy v roku 2013 poskytli štipendiá aj z vlastných zdrojov. Medzi 4 666 študentov rozdelili sumu zhruba 1,33 milióna eur. Najviac peňazí na štipendiá z vlastných zdrojov poskytla v roku 2013 Univerzita Komenského v Bratislave, a to 177 362 eur pre 773 študentov.

 

Vysokoškoláci tiež dostávajú dotácie na ubytovanie a stravovanie, a tak neplatia ich plnú cenu. Na ubytovanie študentov v roku 2013 šlo na dotáciách celkovo 16,84 milióna eur. Medziročne ide o nárast vo výške 625 200 eur. Vlani tiež niektoré vysoké školy získali peniaze na obnovy internátov.

V roku 2013 štát priemerne prispel na lôžko študenta na rok sumou 334 eur. Ku koncu roka 2013 vysoké školy uviedli, že majú 46 579 lôžok v študentských domovoch a 3 178 v zmluvných zariadeniach. Počet lôžok vo vlastných internátoch klesol o 971. "Zníženie počtu lôžok súvisí s rekonštrukciou objektov na niektorých vysokých školách, v rámci ktorej sa zvyšuje kvalita ubytovania aj na úkor pôvodne projektovanej kapacity," vysvetľuje správa o vysokom školstve.

Štát prispieva aj na stravu študentov, a to na dve vydané jedlá denne tým, čo sa vzdelávajú v dennej forme štúdia. Vlani bol príspevok na jedno jedlo vo výške jedného eura. Celkovo na stravovanie vysokoškolákov prispel štát sumou 5,75 milióna eur, čo je viac oproti roku 2012 o 1,17 milióna eur. Vysokoškolské jedálne totiž vydali v roku 2013 vysokoškolákom takmer o 400-tisíc jedál viac ako rok predtým, teda celkovo 4,9 milióna jedál.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide