Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2014 10:00 | Správy | Domáce správy

Mama ťažko chorej Sabínky: Urobme zázrak, postavme ju na nožičky!

Má najrozkošnejšiu tváričku a najkrajšie očká, aké ste kedy videli. Napriek tomu, že vyzerá ako anjelik, nechodí, ani nesedí.

Sabínka Fajnorová (1) zo Starej Turej trpí hypotóniou - zníženým svalovým napätím, detskou mozgovou obrnou a trojkomorovým hydrocefalom. Zlepšeniu jej zdravotného stavu by veľmi pomohla liečba v rehabilitačnom centre. Prispieť jej môžete aj vy prostredníctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Mamina Zuzana (31) nemala až do piateho mesiaca tehotenstva s dcérkou žiadne problémy. Potom nastal zlom.

 

„Boli sme na sone v Hlohovci a doktor sa dlho pozeral na snímku. Potom povedal, že dcérka má rozšírenú mozgovú komoru,“ povedala Z. Fajnorová. Začal sa kolotoč vyšetrení a jedna diagnóza znela horšia ako druhá. „Lekári nič nevraveli o prerušení tehotenstva, šokovala ma až jedna sestrička, ktorá sa ma na rovinu opýtala, kedy mám termín potratu. Nad takým niečím som vôbec nerozmýšľala, cítila som pohyby dcérky, nemohla by som to spraviť,“ povedala statočná mamina.

Po narodení Sabínky jej pribudli do zdravotného záznamu tri diagnózy - hydrocefalus, čo je vrodená vývinová porucha mozgu, detská mozgová obrna a hypotonické svalstvo. „Práve to je najväčší problém. Má slabé svaly, chrbátik. Prvé mesiace bola doslova ako handrová bábika, teraz sama nesedí, o chôdzi nemôžeme vôbec hovoriť, ale aspoň sa snaží držať hlavičku,“ uviedla mamina.

Dcérkin stav sa zlepšil hlavne vďaka tomu, že mama s ňou poctivo cvičí Vojtovou metódou. „Som na ňu veľmi prísna, nevynecháme ani jedno cvičenie, vidím, že jej to pomáha,“ pochvaľuje si Z. Fajnorová. Rodičia dcérku milujú a spravia pre ňu všetko na svete. Ona nie je žiadna záťaž, aj keď je chorá, je úžasným zázrakom. Veríme, že raz sa postaví na nožičky. Pokiaľ si však nespevní chrbátik, nestane sa to. Preto potrebuje rehabilitácie pod dohľadom terapeuta,“ dodala mama.

Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Sabinke môžete aj vy a to zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo 871. Hodnota SMS je 5 €. Prispievať môžete do pondelka 22. septembra. Alebo navštívte stránku www.srdcepredeti.sk a pomôžte bankovým prevodom na tento účel do 4. októbra. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad rámec sumy 2 313 € potrebnej na liečebný pobyt, pôjdu na Spoločné konto pre deti a budú Nadáciou Pontis prerozdelené medzi ďalšie detské príbehy.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať