Reč je o klasickej Francúzskej polievke vo vrecúšku. Za vynález, na ktorom firmy zarábali milióny, však Darina nedostala ani korunu. Patrí do skupiny mnohých anonymných tvorcov úspešných produktov, ktoré dodnes nájdeme na trhu. Darina Matyášová pracovala v prievidzskej Carpathii dlhých 34 rokov. „Nastúpila som v roku 1966 a do dôchodku som šla v roku 2000,“ povedala verná zamestnankyňa, ktorá robila vedúcu vývoja aj riaditeľku.
Vznik najobľúbenejšej polievky Slovákov bol vskutku kuriózny. „V roku 1971 ma môj šéf Rus Alexander Trubnyj poveril vynájdením polievky, akú nikto iný nemá. Aby sme s ňou dobyli trh. Podmienkou bolo, aby bola riedka,“ prezradila vynálezkyňa. „Na trhu vtedy boli len dva druhy polievok, slepačia a hovädzia. Tak som si zmyslela, že tu ešte chýba zeleninová,“ poznamenala D. Matyášová.
V nej by nemali chýbať pór a cibuľa. Na mušličky prišla tiež náhodou. „Knedličky a rezance už použité boli. Náhodou som v obchode našla mušličky, ale boli priveľké. Na veľké presviedčanie nám menšie vyrobili v Piešťanoch.“ Odvtedy žala jej polievka úspech za úspechom. „Je to taký zázrak, už štyridsať rokov je jednotkou na trhu,“ dodala Darina Matyášová.
Kým v zahraničí by zrejme bola celebritou, na Slovensku vďaka vynálezu nezbohatla. „Nedostala som za to ani len odmenu,“ smeje sa dnes. Polievka vo vrecúšku navyše nie je ani patentovaná. „Chceli sme ju dať patentovať, ale povedali nám, že geografický názov sa patentovať nedá a nám bolo ľúto premenovať polievku, ktorú už všetci poznali ako francúzsku,“ konštatuje.
Zabudnutí autori slávnych výrobkov
Eugen Hegyi
Zdokonalil Indulonu, krém na všetko, ktorá sa od roku 1948 používa aj ako liečivo.
Ján Farkaš
Autor originálneho receptu na Vineu, ktorý namiešal v roku 1974.
Štefan Mikláš
Liehovarník, ktorý v roku 1973 vymyslel receptúru Karpatského brandy špeciál.
Ján Krak
Stojí za úspechom slovenských destilátov z produkcie spoločnosti Gas Familia.