Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2014 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Eva Krížiková skončila s herectvom: Za úspech bolestivo zaplatila

Legendárna herečka, ktorá zabávala divákov v divadle aj televízii celé desaťročia. Sláva však nebola zadarmo a Eva Krížiková si prešla aj bolestnými obdobiami. 

Po smrti manžela herca Františka Zvaríka († 87) sa úplne položila, ale dnes sa na svet opäť dokáže pozerať s opatrným úsmevom. Herečku, ktorá kedysi nemohla chýbať v žiadnej inscenácii, vidieť v spoločnosti za posledné roky len zriedka. Eva Krížiková sa po smrti manžela herca Františka Zvaríka (†87) v roku 2008 stráni kolegov, radšej žije utiahnutá v ústraní a volí samotu. Nedávno sa však po dlhom čase objavila na krste knihy o Rači, v ktorej vyrastala. A hoci už istý čas neposkytuje rozhovory, rozhodla sa spraviť výnimku.

Na dne

Pred šiestimi rokmi, keď prišla o manžela, prešla si trpkým obdobím. „Zrútila som sa a bola som na tom zle psychicky aj fyzicky,“ priznáva herečka, ktorá sa trápila dlhé mesiace. Potom sa však vzopäla a rozhodla sa, že sa už viac nebude poddávať sebaľútosti.

„Bolo mi jasné, že keď budem pokračovať v depresiách, zničím sa a čo budem mať zo života? Jeden odborník mi povedal, že nepotrebujem lekársku pomoc, ale musím si pomôcť sama,“ prezrádza herečka, ktorá, napriek tomu, že pochudla, dnes vyzerá spokojne a v kondícii. „Dlho sme sa s doktorom zhovárali... Naliehala som, keď je taký múdry, nech mi poradí ako? On, že fyzickou prácou.“ A tento návod si zobrala k srdcu. Po krátkom čase priniesol svoje ovocie. „Absolútne som zmenila svoj životný štýl. Fyzická námaha a riskantné činnosti, ako je vymieňanie záclon, moje myslenie úplne presmerovali. Začala som robiť všetko - od záhrady, zariaďovania domácnosti, po vybavovanie na úradoch... A zrazu to bolo preč! Depresia je len úzkosť a ináč pomenovaný strach,“ zamýšľa sa.

Neoslavuje

Stratu manžela oplakáva dodnes. „Nedá sa s tým zmieriť. Dívam sa na život reálne - bol už chorý, dlho sa držal...“ povie so smútkom v hlase a končí debatu na túto tému.

 

Krížiková je celý život náruživou fajčiarkou a hoci sa snaží so svojím zlozvykom bojovať, práve tento neduh jej pomáha udržať si psychickú pohodu. „Snažím sa nefajčiť, no nedá sa. A hoci dnes ráno som ešte nefajčila, teraz je večer a už mám chuť na cigaretu,“ povie šibalsky. „Na konzervatóriu kto nefajčil, nebol umelec, a to sme mali 16 rokov. Vtedy sa jednoducho fajčilo,“ zaspomína si s úsmevom.

A hoci 15. júla oslávila krásnu 80-ku, šampanské neotvorila. „Nikdy som neoslavovala narodeniny, nenávidím to a považujem to za hovadinu. Takisto nemám rada Silvestre,“ hovorí. „Keby ste sa ma pred desiatimi rokmi opýtali, koľko mám rokov, nevedela by som vám odpovedať. Keď som zistila, že mám 80-ku, pár dní mi trvalo, kým som sa s tým zmierila.“

Koniec

Možno aj okrúhle narodeniny stáli v pozadí jej veľkého životného rozhodnutia - skoncovať s herectvom! Nečakane, potom prišla úľava. „Myslím to vážne a herectvo mi nebude chýbať, 60 rokov som hrala a nemala som nič zo života. Na nič som nemala čas. Veľa som nakrúcala v Prahe, v Bratislave a s Pavelekovou sme chodili po estrádach...“ spomína na staré časy, keď bola na hereckom výslní.

Roky bez dcéry

Lenže za úspech aj Krížiková zaplatila svoju cenu. A tá bolí dodnes - pre prácu nemala čas na svoju malú dcéru. Napriek tomu sa dnes Barbora (50) na tie časy už nedíva so zármutkom. „Mama bola vždy kamarátska a mali sme dobrý vzťah. Takže, akýkoľvek problém bol, či už so známkami, alebo keď som niečo vyviedla, nikdy som nemala strach. Tie výčitky prichádzajú z jej strany skôr teraz, keď som staršia,“ priznáva Krížikovej dcéra, ktorá pracuje na veľvyslanectve na Ukrajine. Je to osud - dnes nemá kvôli povinnostiam na mamu čas jej dcéra. „Pôsobím na ambasáde v Kyjeve, a predtým som bola aj v Budapešti. Takže vnučku, ktorá má dnes už 16 rokov, si mama veľmi neužila,“ priznáva Barbora, ktorá pri mame nebola ani na jej nedávne narodeniny. „Bola som v Moskve, bohužiaľ, gratulovala som jej telefonicky.“

Barbora je teraz už niekoľko týždňov na Slovensku a snaží sa mame vrátiť stratený čas. „Užívame si navzájom svoju prítomnosť,“ hovorí. „Mama bola kedysi veľmi zaneprázdnená, to je pravda... No ja to už mienim zásadne zmeniť,“ dodáva dcéra, ktorá býva v Ivanke pri Dunaji. Eva Krížiková žije vo vile pod bratislavským Slavínom spolu so Zvaríkovým synom z prvého manželstva, s ktorým však nemá taký otvorený vzťah.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu