Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2014 07:25 | Správy | Zahraničné správy

Bezpečnostná rada OSN vyhlásila ebolu za hrozbu pre mier a bezpečnosť, v Sierra Leone majú zákaz vychádzania

Bezpečnostná rada OSN vyzvala všetky krajiny, aby poskytli naliehavo potrebné zdroje a okamžitú pomoc krajinám bojujúcim s touto epidémiou.

Epidémiu eboly v Afrike označila za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" Pätnásťčlenná BR OSN schválila jednohlasne rezolúciu, ktorá tiež vyzýva členské štáty medzinárodnej organizácie, letecké a dopravné spoločnosti na ,,odvolanie všeobecných cestovných a hraničných obmedzení, uvalených v dôsledku epidémie eboly, ktoré prispievajú k ďalšej izolácii dotknutých krajín a maria ich snahy reagovať".

Rezolúcia vyzýva Libériu, Sierra Leone a Guineu, aby posilnili svoje národné zdravotnícke mechanizmy na účinnejšie diagnostikovanie, izolovanie a ošetrovanie pacientov s ebolou. BR OSN má za úlohu udržiavať globálny mier a iba zriedkavo sa zaoberá a koná v záležitostiach verejného zdravia. Zdravotnú kalamitu po druhý raz vo svojej histórii, prvýkrát to bolo v prípade epidémie AIDS.

Na výzvu OSN reagovalo vo štvrtok Francúzsko, ktoré oznámilo, že v najbližších dňoch zriadi v Guinei vojenskú nemocnicu. Británia informovala, že poskytne Sierra Leone 500 naliehavo potrebných lôžok a USA plánujú vyslať do regiónu 3000 vojenských príslušníkov. Do libérijskej metropoly Monrovie pricestoval americký generál, aby tam zriadil veliteľské centrum.
  

Zákaz vychádzania

V zúfalej snahe spomaliť šírenie epidémie eboly v západnej Afrike prikázalo Sierra Leone svojim šiestim miliónom obyvateľom, aby od prvej minúty tohto piatku tri dni nevychádzali zo svojich domovov. Dobrovoľníci budú až do nedele prehľadávať dom od domu a pátrať po skrývajúcich sa chorých s ebolou, informovala tlačová agentúra Associated Press.

V Sierra Leone úrady očakávajú, že počas zákazu vychádzania objavia stovky nových prípadov nakazených. Mnohí z nich nevyhľadali zdravotníkov v obave, že nemocnice sú iba miesta, kde ľudia zomierajú. Ďalších poslali preč preplnené zdravotné centrá. Vláda uviedla, že pripravila nové príjmové centrá pre očakávaný prílev pacientov.

V Guinei, kde dedinčania vyzbrojení kameňmi a nožmi uniesli tím miestnych zdravotníkov, objavili sedem mŕtvych tiel. Oznámil to premiér krajiny. Medzi zabitými boli traja guinejskí žurnalisti. Mnohí dedinčania v západnej Afrike reagovali so strachom a panikou, keď ich pre nich neznámi ľudia prišli poúčať o ebole, dokonca zaútočili aj na zdravotnícke zariadenia.

Ebola, ktorá zasiahla aj Libériu, Nigériu a Senegal, doteraz podľa vyjadrenia Svetovej zdravotníckej organizácie nakazila vyše 5300 ľudí a zabila najmenej 2600 z nich. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hailey je vraj už v šiestom mesiaci tehotenstva.
Foto
Miláčik žien Justin Bieber sa čoskoro stane otcom: Ako je možné, že to tak DLHO utajili?!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie
Gašpar a Grendel v diskusii: Bombové hrozby, NAKA aj Rusko! Zaujímavé, čo sa chystá
Na svadbe v roku 2017 ešte horeli láskou.
Foto
Babiš s Monikou prekvapujú: Najskôr ROZCHOD a teraz... FOTO hovorí za všetko!
Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.
Foto
Vážna nehoda slovenského autobusu! Z FOTO mrazí: Hlásia zranených
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
Muž sa mal vlámať do auta v bratislavskom Ružinove, policajti pri kontrole zistili, že bol naňho súdom vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.
Vlámal sa do zaparkovaného auta a zaspal: Neuveríte, čo zistila polícia potom
(ilustračné foto)
Dráma na škole v Trnave: Strašné, čo študent počas vyučovania vytiahol! Zasahovala polícia