Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2014 07:25 | Správy | Zahraničné správy

Bezpečnostná rada OSN vyhlásila ebolu za hrozbu pre mier a bezpečnosť, v Sierra Leone majú zákaz vychádzania

Bezpečnostná rada OSN vyzvala všetky krajiny, aby poskytli naliehavo potrebné zdroje a okamžitú pomoc krajinám bojujúcim s touto epidémiou.

Epidémiu eboly v Afrike označila za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" Pätnásťčlenná BR OSN schválila jednohlasne rezolúciu, ktorá tiež vyzýva členské štáty medzinárodnej organizácie, letecké a dopravné spoločnosti na ,,odvolanie všeobecných cestovných a hraničných obmedzení, uvalených v dôsledku epidémie eboly, ktoré prispievajú k ďalšej izolácii dotknutých krajín a maria ich snahy reagovať".

Rezolúcia vyzýva Libériu, Sierra Leone a Guineu, aby posilnili svoje národné zdravotnícke mechanizmy na účinnejšie diagnostikovanie, izolovanie a ošetrovanie pacientov s ebolou. BR OSN má za úlohu udržiavať globálny mier a iba zriedkavo sa zaoberá a koná v záležitostiach verejného zdravia. Zdravotnú kalamitu po druhý raz vo svojej histórii, prvýkrát to bolo v prípade epidémie AIDS.

Na výzvu OSN reagovalo vo štvrtok Francúzsko, ktoré oznámilo, že v najbližších dňoch zriadi v Guinei vojenskú nemocnicu. Británia informovala, že poskytne Sierra Leone 500 naliehavo potrebných lôžok a USA plánujú vyslať do regiónu 3000 vojenských príslušníkov. Do libérijskej metropoly Monrovie pricestoval americký generál, aby tam zriadil veliteľské centrum.
  

Zákaz vychádzania

V zúfalej snahe spomaliť šírenie epidémie eboly v západnej Afrike prikázalo Sierra Leone svojim šiestim miliónom obyvateľom, aby od prvej minúty tohto piatku tri dni nevychádzali zo svojich domovov. Dobrovoľníci budú až do nedele prehľadávať dom od domu a pátrať po skrývajúcich sa chorých s ebolou, informovala tlačová agentúra Associated Press.

V Sierra Leone úrady očakávajú, že počas zákazu vychádzania objavia stovky nových prípadov nakazených. Mnohí z nich nevyhľadali zdravotníkov v obave, že nemocnice sú iba miesta, kde ľudia zomierajú. Ďalších poslali preč preplnené zdravotné centrá. Vláda uviedla, že pripravila nové príjmové centrá pre očakávaný prílev pacientov.

V Guinei, kde dedinčania vyzbrojení kameňmi a nožmi uniesli tím miestnych zdravotníkov, objavili sedem mŕtvych tiel. Oznámil to premiér krajiny. Medzi zabitými boli traja guinejskí žurnalisti. Mnohí dedinčania v západnej Afrike reagovali so strachom a panikou, keď ich pre nich neznámi ľudia prišli poúčať o ebole, dokonca zaútočili aj na zdravotnícke zariadenia.

Ebola, ktorá zasiahla aj Libériu, Nigériu a Senegal, doteraz podľa vyjadrenia Svetovej zdravotníckej organizácie nakazila vyše 5300 ľudí a zabila najmenej 2600 z nich. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili