Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2014 22:00 | Správy | Zahraničné správy

Historická chvíľa pre Britské ostrovy: Ukážu Škóti statočné srdce?

Osudný deň Veľkej Británie! Viac ako štyri milióny obyvateľov rozhodli v referende o tom, či sa Škótsko stane samostatným štátom.

Dva roky trvajúca masívna kampaň rozdelila obyvateľstvo na dva tábory - odporcov nezávislosti, ale aj vášnivých prívržencov nového európskeho štátu. Do poslednej chvíle boli prieskumy mimoriadne vyrovnané a s napätím očakávali výsledky aj svetoví lídri. Po 307 rokoch spoločného nažívania v rámci Veľkej Británie Škóti rozhodovali o svojej samostatnosti. Od skorých ranných hodín sa pred mnohými volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady.

 

Očakávala sa rekordná účasť až 80 % obyvateľov, ktorých k urnám vyprovokovala najmä mohutná kampaň. Obavy z odčlenenia Škótska panovali hlavne v hlavnom meste Londýne, ktorý by znamenal vážne komplikácie pre premiéra Davida Camerona. Toho podporil aj jeho predchodca Gordon Brown. „Majte odvahu, postavte sa a príďte voliť - jediná správna odpoveď je nie samostatnosti,“ vyjadril sa tesne pred začiatkom referenda.

Najbohatšia krajina na svete

Pre Škótov znamená nezávislosť najmä výber vlastných zákonov, pravidiel a osamostatnení sa od londýnskej vlády. Symbolom suverenity sa pre severanov stal ich premiér Alex Salmond, ktorý svojim občanom sľúbil honor najbohatšej krajiny na svete. Spoločnou prácou sa pričiníme o to, že Škótsko bude príbehom svetového úspechu, vzorom hospodárskeho rastu a šampiónom sociálnej spravodlivosti, presviedčal.

Analytik Tomáš Nagy z Inštitútu stredoeurópskej politiky sa však prikláňa k zotrvaniu Škótska vo Veľkej Británii. „Napriek tomu, že tábor zástancov idey nezávislosti urobil veľmi dobrú kampaň, stále nedokázali vysvetliť mnohé pálčivé otázky - akú menu budú používať, či budú súčasťou Európskej únie, aké budú obchodné väzby s Angličanmi,“ upozorňuje odborník.

Hlavným argumentom tých, čo sú za uplatnenie škótskej nezávislosti, sú aj väčšie príjmy z ropy, ktoré sa nachádzajú na severe Británie. „Škóti sú však hodnotovo inak orientovaní ľudia, ako sú Angličania - sú zástancovia eura, schengenského priestoru, iných imigračných pravidiel,“ vymenúva.

Vplyv na Slovensko

Priamo na Slovensko by vplyv podľa analytikov nebol veľký. V Škótsku a Británii však žije početná skupina našich obyvateľov. Problémy by vznikali, ak by sa Škóti stali súčasťou EÚ. „Museli by vstúpiť do Schengenu a boli by v jednotnom priestore so zvyškom Európy, ale nie Británie. Reálne komplikácie by tak boli na hraničných priechodoch, a to by mohlo obmedziť pohyb osôb, myslí si expert.

Naša ekonomika by po vyhlásení samostatnosti však nebola výrazne poškodená, ale ani by z toho neprofitovala. Väčší ekonomický dosah by to tak malo skôr na Britov ako na zvyšok Európskej únie. „Aj keď v súčasnosti je trh tak previazaný, že mnohí vidia libru ako menu, ktorá je naviazaná na euro a tým pádom každá zmena sily libry je reflektovaná na kurzy eura,“ dodáva expert. Či sa Škóti napokon oficiálne osamostatnia ešte včera známe nebolo.

Sean Connery - herec

Ako Škót s celoživotnou láskou ku Škótsku a umeniu som presvedčený, že táto príležitosť je príliš dobrá na to, aby sme ju premeškali.

J. K. Rowling - spisovateľka

Moje váhanie pridať sa na stranu nezávislosti nesúvisí s nedostatkom viery vo výnimočnosť škótskeho národa a jeho úspechov. Pokiaľ však odídeme, už nebude cesty späť.

Vivien Westwood - módna legenda

Nenávidím Anglicko. Mám slabosť pre Škótsko, pretože si myslím, že je lepšia a demokratickejšia krajina.

Andy Murray - tenista

Je to veľký deň pre Škótsko! Negativita protikampane v posledných dňoch zmenila môj názor. Nadšene očakávam výsledok, poďme do toho!

Miroslav Lajčák - minister zahr. vecí

Slovensko bude rešpektovať akýkoľvek výsledok názoru škótskych voličov vyjadrený v dnešnom referende. Považujeme za kľúčové, že toto referendum sa uskutočňuje v plnom súlade s ústavnými princípmi.

Robert Fico - premiér SR

Vo všeobecnosti nikdy nevstupujem do vnútorných záležitostí iných krajín. Budem rešpektovať rozhodnutie občanov Škótska, nech už je akékoľvek.

Statočné srdce

Aktuálne referendum mnohí spájajú s filmom Statočné srdce nakrútené v roku 1995 podľa historickej udalosti, najznámejšej škótskej vojny za nezávislosť. Ten však nie je úplne podľa skutočných udalostí. Hlavný hrdina William Wallace, jeden z najznámejších škótskych hrdinov, ktorého si vo filme zahral Mel Gibson, rozpútal veľké povstanie proti anglickej šľachte, ktorá okupovala škótske územie. Nakoniec ho však popravili, z posledných síl vykríkol slovo sloboda, za ktorú skutočne bojoval.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!
V telerozhlase už čoskoro neostane ani kameň na kameni.
SNS tlačí na generálneho riaditeľa RTVS: Strana požaduje vyjadrenie k obvineniam! Ako to naozaj je?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Kriminálka rieši ohavný prípad: Muž mal zneužiť len 11-ročné dievčatá! OHAVNÉ detaily
(ilustračné foto).
Sledujte, kde sa umiestnilo Slovensko v cene benzínu! V rebríčku sme predbehli aj...
Foto
Legendy o forme Slafkovského: Ak príde na MS, tak to bude...
Woman hands checking her breast
Temné štatistiky: Čoraz viac mladých žien trpí rakovinou prsníka! Prognózy do ďalších rokov sú šokujúce
Foto
Hašek tvrdo atakuje slovenskú vládu a hráčov v KHL: Poriadna nálož!
Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Bittó Cigániková.
Aktualizované
Opozícia sa pustila do zdravotníctva: Cigániková vyzýva na zrušenie vyhlášky! V hre sú veľké peniaze