Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2014 13:20 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Po troch mesiacoch opäť ožili práce na Starom moste: Padne pilier číslo 3

Práce na búraní pilierov takmer tri mesiace stáli pre podozrenie, že v Dunaji by sa mohli nachádzať nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny.

Po takmer trojmesačnej prestávke dnes robotníci začali s búraním pilierov Starého mosta v Bratislave. Práce stáli pre podozrenie, že v Dunaji by sa mohli nachádzať nevybuchnuté bomby ešte z druhej svetovej vojny. Špecialisti, ktorí skúmali dno Dunaja, síce v rieke podozrivé predmety našli, tie by však neboli podľa nich nebezpečné. Zhotoviteľ musí dodržať naplánovaný postup búrania pilierov, nesmie používať výbušniny a pozor si tiež musí dať na to, aby sa s predmetmi stroje nedostali do kontaktu. O obnovení prác na Starom moste dnes priamo na stavbe informoval bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Robotníci dnes začali búrať pilier číslo 3. Ako vysvetlil primátor Ftáčnik, tento pilier potrebujú zbúrať čo najskôr, aby mohli uvoľniť dnes regulovanú plavebnú dráhu. Potom začnú odstraňovať aj pilier číslo 4 a spevňovať pilier č. 5. „Práce na pilieroch 4 a 5 budú prebiehať paralelne, lebo už nebudú brániť lodiam,“ priblížil Ftáčnik. Robotníci na pilieroch najprv odstránia kamenný obklad. Podmienkou k stavebnému povoleniu totiž bolo, že zhotoviteľ sa posnaží zachovať pôvodný kamenný obklad zo zbúraných pilierov a namiesto nich vybuduje vzhľadovo podobný pilier 34, vysvetlil riaditeľ stavby Peter Tekeľ. Betónové vnútro pilierov potom odstránia búracími bagrami umiestnenými na lodi. „Predpokladaný termín na odstránenie tretieho piliera je 45 dní. V priebehu budúceho týždňa by mali prísť už lode s búracími bagrami,“ vysvetlil postup prác Tekeľ. Ako dodal, až pri rozoberaní piliera zistia, či možno kamenný obklad, ktorý má viac ako sto rokov, zachrániť. „Po rozobratí kamenného obkladu, ktorý je približne po hladinu Dunaja, citlivé práce skončia a potom pôjde o čisto strojné práce, ktoré by mali ísť rýchlejšie,“ priblížil Tekeľ.

Zastavením búrania pilierov sa práce na Starom moste zdržali. Riaditeľ stavby meškanie prác priznáva, netvrdí však, že by neboli schopní nejaký termín dodržať. Oproti predpokladanému termínu to vraj nie je veľký posun. „Budúci týždeň máme naplánovaný štatutárny kontrolný deň, kde chceme poskytnúť informácie, aký vplyv malo zdržanie na harmonogram a kedy chce zhotoviteľ práce urobiť,“ doplnil riaditeľa stavby primátor Ftáčnik. Dno Dunaja cez leto skontrolovali pyrotechnici a ministerstvo vnútra v auguste vydalo oficiálne vyjadrenia o opatreniach, ktoré treba dodržať pri búraní. Na to bratislavská radnica požiadala zhotoviteľa, aby práce čo najskôr obnovil. Tekeľ vysvetľuje, že kým obnovili práce, vyriešiť ešte museli požiadavky zhotoviteľov, ktorí požadovali zapracovať výsledky pyrotechnického prieskumu a vyjadrení pyrotechnikov do zmlúv.

 

Práce na búraní pilierov Starého mosta zastavili koncom júna pre podozrenie, že v Dunaji sa môžu nachádzať nevybuchnuté bomby ešte z vojny. Do prieskumu rieky sa preto pustili špecialisti na prieskumy v zložitých podmienkach. V Dunaji našli štyri podozrivé predmety. Jeden z nich je približne 30 metrov od piliera číslo 5 pri petržalskom brehu, ktorý mesto nebude búrať, ale len rekonštruovať. Ďalšie tri predmety našli špecialisti pri pilieroch 3 a 4, objekty sú približne tri metre pod dnom Dunaja. Tretí a štvrtý pilier mosta majú zbúrať a nahradiť ho pilierom označovaným ako 34. V mieste, kde majú nový pilier postaviť, už žiadne podozrivé predmety nenašli. Špecialisti po prieskume dna Dunaja usúdili, že zhotoviteľ môže začať s búracími prácami, ak dodrží navrhnutý technologický postup a strojové vybavenie. Zhotoviteľovi však odporučili, aby bol pri prácach opatrný a sledoval priestor, kde sa bude pracovať.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD - Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní. Je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Prvú faktúru vo výške približne 2,7 milióna eur už mesto zaplatilo. Na prestavbu Starého mosta mesto získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!