Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2014 10:45 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Drogové balady narco-corrido: Hudba, kvôli ktorej sa vraždí!

Mexickí hudobníci to nemajú ľahké – strieľajú ich ako na bežiacom páse.  

Zatiaľ čo na Slovensku máme dychovky, ktoré na zábavách hrajú piesne o láske či víne, mexické dychovky ospevujú gangstrov a pašerákov drog. Popularita týchto muzikantov je obrovská, ale platia za ňu aj najvyššiu daň: vlastným životom. Zatiaľ poslednou významnou obeťou je spevák Tito Torbellino (33), ktorého v meste Obregón začiatkom júna zastrelili v reštaurácii dvaja muži samopalmi. Pridal sa tak asi k tridsiatke známych hudobníkov a spevákov, ktorých zavraždili od roku 2006, keď v Mexiku vypukla vojna medzi drogovými kartelmi a štátom. Čiastočne si muzikanti za to môžu sami: v ich pesničkách sa oslavuje násilie, drogy, odrezávanie hláv a zločinecký život, to všetko v rytme valčíka či polky.

Národná tradícia

Keby nejaká slovenská dychovka vo svojich piesňach ospevovala bývalého bossa Mikuláša Černáka či detailne popísala smrť Petra Čongrádyho alias Čongiho, asi by si veľkú priazeň publika nezískala. V Mexiku je to však národná tradícia, ktorá trvá od čias občianskej vojny v rokoch 1910 – 1917. Takýmto piesňam sa hovorí corridos a sú to vlastne balady o živote a smrti rôznych revolucionárov, banditov či utečencov pred zákonom. S nástupom narkomafie v osemdesiatych rokoch minulého storočia mnohí mexickí dychovkári prispôsobili svoj repertoár a začali robiť piesne ospevujúce členov drogových kartelov. Bolo to nesmierne výnosné a keďže veľa týchto piesní doslova zľudovelo a stali sa z nich hity, zo spevákov dychoviek sa stali hviezdy. Vtedy vzniklo aj oficiálne pomenovanie tohto hudobného žánru: narco-corrido, čo by sme voľne mohli preložiť ako drogové piesne, balady či dychovky.

Dychovka plná mŕtvol

V niektorých oblastiach Mexika sa ľudová zábava (či diskotéka) bez narko-dychovky nezaobíde. Ľudia iný štýl nechcú. Gitara, spev, ťahacia harmonika a tuba – to je základná zostava, ktorá sa však môže zväčšiť aj na formát klasickej dychovky. V tomto hudobnom biznise sa točia obrovské peniaze a zašlo to až tak ďaleko, že mexický prezident vyzval rádiá, aby túto hudbu nehrali, lebo je nemorálne ospevovať zločincov. Samotní hudobníci to vedia, ale tvrdia, že robia hudbu, ktorá opisuje život obyčajných ľudí a situáciu v krajine po vypuknutí vojny s drogovými kartelmi.

Narkomafia

 

Napojením na narkomafiu sa mnohí z nich ani netaja. Na obaloch svojich CD albumov sa fotia s pištoľami či puškami a texty ich pesničiek sa hemžia mŕtvolami, mučením a výzvami na vraždenie policajtov. Prinášalo im to hriešne veľké peniaze. Mafiáni a pašeráci si totiž potrpeli na to, aby o nich a ich činoch (napríklad, že vyvraždili konkurenčný gang) niekto zložil a naspieval pieseň (corrido). Takto si muzikanti dokázali zarobiť tisícky dolárov a navyše hrávali aj na súkromných mafiánskych akciách, kde im platili nielen peniazmi, ale aj zlatom, kilami drog, drahými autami alebo zbraňami. Kto by už takémuto štýlu života odolal? Výsledkom však bolo, že keď sa niekto príliš kamarátil s členmi jedného kartelu, stal sa terčom konkurenčného gangu. Smrť kosila nielen spevákov, ale aj celé skupiny, často aj počas vystúpenia.

V USA sa boja

Na poplach už bijú aj v USA. Len v Los Angeles žije šesť miliónov španielsky hovoriacich obyvateľov, v celej Kalifornii ich je 14 miliónov. Mnohí z nich sú chudobní imigranti z Mexika, ktorí si záľubu v narko-dychovkách priniesli so sebou. Tvoria tak obrovský trh, ktorý zásobia už miestni americkí hudobníci. Väčšina z nich s mexickou narkomafiou nemá nič spoločné, aj ich hudba je modernejšia a zbavená vidieckeho nádychu. Predaje nosičov sa však pohybujú okolo státisícov a najmä mládež dychtivo počúva texty plné vraždenia a pomsty a obdivuje hudobníkov, ktorí na scéne mávajú replikami zbraní. Ospevovanie a glorifikácia členov narkomafie v ich ušiach znie ako náborový leták: pridaj sa k nám, budeš bohatý, budeš mať moc a budeš beztrestný. Americké úrady majú strach z nárastu zločinnosti, zakázať tento hudobný žáner však nemôžu. Tí rozumnejší veria, že narko-dychovky fungujú podobne, ako extrémny heavymetal – aj ten je často plný násilia, temných hrozieb a hnevu, zločinnosť však kvôli nemu nestúpla. Mladí ľudia sa vytancujú, zahrozia si päsťami a potom sa rozídu domov, pretože väčšina z nich ide ráno do školy alebo do práce.

Zomreli kvôli svojim piesniam: Najznámejší zavraždení speváci narco-corridos

Rosalino „Chalino“ Sánchez (1960 - 1992)

Legendárny zakladateľ štýlu narco-corrido. Žil v USA, pravidelne však vystupoval v Mexiku. Vydal 16 albumov. Bol to ostrý chlapík, ako chlapec zavraždil muža, ktorý znásilnil jeho sestru (potom emigroval do USA). Inokedy, keď počas vystúpenia začal po ňom strieľať najatý vrah, Sánchez vytiahol vlastnú zbraň a streľbu opätoval. Výsledkom boli dvaja mŕtvi a päť zranených. Zavraždili ho po vystúpení v meste Culiacán v Mexiku a dnes je rovnako slávny ako Tupac Shakur, zavraždený predstaviteľ gangsta rapu v USA.

Valentín Elizalde Valencia (1979 – 2006)

Hovorili mu „El Gallo de Oro“ (Zlatý kohút) a bol najpopulárnejším predstaviteľom narco-corridos. Vydal 19 albumov. Zavraždili ho vo veku 27 rokov po koncerte aj s jeho tajomníkom a šoférom. Text jeho najznámejšej piesne A Mis Enemigos (Mojim nepriateľom) vraj rozhneval niektorého zo šéfov drogového kartelu Los Zetas. Posmrtne získal cenu Grammy. Pieseň si môžete vypočuť nižšie.

Sergio Gómez (1973 – 2007)

Cestou na koncert ho uniesla skupina ozbrojencov, mučili ho a zavraždili. Dôvod: drogový gang ho varoval, aby nevystupoval v ich meste. Nedal si povedať a pomsta prišla rýchlo. Posmrtne získal americkú cenu Grammy.

Sergio Vega (1969 – 2010)

Známy aj ako „El Shaka“. Vydal 16 albumov. Cestou na koncert ho rozstrieľali v jeho červenom cadillacu. Hodinu pred vraždou dementoval správy, že sa ho chystajú zavraždiť. Dôvod: mal veľa piesní, v ktorých ospevoval konkurenčný gang.

Fabian Ortega Pinon (1982 – 2010)

Hovorili mu „El Halcon de la Sierra“ (Sokol z hôr). Bol populárny aj v USA. V roku 2009 ho zatkli na jachte nájomného vraha Teodora Simentala, ktorý pracoval pre mexický drogový kartel. Polícia mu pri prehliadke našla plno drog, zbraní a peňazí v hotovosti. Kartel sa zrejme obával, že „Sokol z hôr" začne pre políciu „spievať" a preto ho dali zavraždiť. Jeho rozstrieľané telo našli pohodené pri ceste.

Tu je ukážka plnokrvného narco-corridos. Valentín Elizalde Valencia: A Mis Enemigos. Kvôli tejto pesničke speváka zavraždili. Nezľaknite sa, naozaj je to dychovka.

Narco-corrido zo seriálu Breaking Bad (Perníkovej táta). Táto pesnička je už o čosi modernejšia, vďaka seriálu sa z nej stal hit aj v Európe.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo