Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2014 10:00 | Správy | Politika

Prvá dáma slovenskej justície Daniela Švecová: Súdnictvo je moje celoživotné poslanie

Nastal deň zmeny! Slovenská justícia dostala na utorkovom rokovaní Súdnej rady do plachiet nový vietor. 

Na uvoľnené miesto po Štefanovi Harabinovi totiž sedemnástka členov Súdnej rady vyberala predsedu Najvyššieho súdu. O pozíciu šéfa slovenskej justície bojovali rovno traja kandidáti – Daniela Švecová (63), Daniel Hudák a Ivan Rumana, ktorých prítomní sudcovia vypočúvali niekoľko hodín. Drsný boj vyhrala práve Švecová. Žena bude viesť aj Súdnu radu, jej šéfkou sa stala Jana Bajánková, ktorá v máji kandidovala na post šéfa Najvyššieho súdu.

Prvá voľba predsedu Najvyššieho súdu v máji tohto roka nedopadla podľa očakávaní. Obaja vtedajší kandidáti Štefan Harabin aj Jana Bajánková nedostali potrebný počet hlasov. Od utorka však Slovensko konečne má šéfku Najvyššieho súdu. Získala ju bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, za ktorú zahlasovalo 11 zo 17 členov Súdnej rady. Ako kandidátku ju navrhla Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave a viacerí sudcovia Najvyššieho súdu.

V období, keď nemali zvoleného predsedu v roku 2008, Najvyšší súd aj viedla. Niekoľko rokov pracovala po boku Štefana Harabina, patrila medzi sudcov, ktorí si podali antidiskriminačné žaloby za to, že poberala nižší plat ako špeciálni sudcovia. Žalobu neskôr stiahla. „Svoje pôsobenie v justícii beriem ako celoživotné poslanie,“ predstavila sa rade. Odmietla skupinkovanie v justícii. „Delením na tábory sudcovia strácajú energiu, ktorú by mohli využiť v rozhodovacej činnosti,“ povedala. Za prvým cieľom si stanovila obnovu dôveryhodnosti Najvyššieho súdu. 

 

„Situácia bola nečitateľná, nahrávalo jej aj to, že zákon umožňuje znovu tajnú voľbu a tie mocenské dohody v zákulisí boli neprehľadné do poslednej chvíle,“ opísala voľbu Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Podľa nej voľba potvrdila jednoznačnú prehru blízkeho krídla Štefana Harabina a naznačuje nové mocenské pomery v súdnictve. „Myslím si, že pani Švecová bude určitým posunom voči Štefanovi Harabinovi. Najmä čo sa týka skultúrnenia prostredia, ale nemyslím si, že to je osoba, ktorá zabezpečí zásadnú reformu súdnictva,“dodala Wienk.

Harabin: Víťaza môžu napadnúť

Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin je presvedčený, že víťaza volieb môže napadnúť neúspešný kandidát alebo aj prezident. Problémom je podľa neho počet členov Súdnej rady. „Ústava a zákon hovorí, že Súdna rada musí mať osemnásť členov. Teraz ich má iba 17, deväť politických nominantov a iba osem sudcov. Tento stav znamená mimoriadne vážne narúšanie rovnováhy moci a je to neústavné,“ povedal v utorok Harabin. Na otázku, či by chcel kandidovať na post predsedu Najvyššieho súdu v treťom kole, nereagoval.

Týchto porazila

Daniel Hudák (59)

V prebiehajúcom spore žiada od vydavateľa Nového Času 100-tisíc eur. Do povedomia verejnosti sa dostal po zverejnení fotografií z baru Bonanno 2010, kde sa mali právnici zabávať na nemiestnom šaškovaní právnika Péchyho s maketou samopalu v rukách a modrými chráničmi na ušiach. S rovnakým samopalom a chráničmi uší vraždil aj masový vrah Ľubomír Harman v Devínskej Novej Vsi niekoľko mesiacov pred večierkom v bare Bonanno. S vydavateľom Nového Času momentálne vedie súdny spor, v ktorom od denníka žiada odškodné stotisíc eur.

Prednedávnom okresný súd nariadil zverejniť ospravedlnenie. Proti rozsudku sa vydavateľstvo odvolalo. Hudáka navrhli sudcovia Najvyššieho súdu SR. Daniel Hudák je momentálne sudcom Najvyššieho súdu a za čias pôsobenia Štefana Harabina na ministerstve spravodlivosti pôsobil ako štátny tajomník. Od Štefana Harabina sa nedištancuje, počas štúdia na vysokej škole bývali spolu v internáte.

Ivan Rumana (45)

Za kandidáta na post šéfa slovenskej justície sa navrhol sám. Medzi členmi Súdnej rady nebol favoritom, príliš známy nie je ani na verejnosti. Rumana je sudca správneho kolégia, riešil najmä daňové a‹ finančné veci. Zviditeľnil sa pred štyrmi rokmi, keď predložil na plénum NS SR návrh na zmenu rozvrhu práce, ktorým si sudcovia mohli zvýšiť platy skoro o ‹polovicu.

Víťazkou aj Bajánková

Svoju šéfku má odvčera aj Súdna rada. Stala sa ňou Jana Bajánková (55), za ktorú hlasovalo 10 členov. Proti nebol nikto, šiesti sa zdržali hlasovania. „Chcem ubezpečiť všetkých, že budem presadzovať záujmy všetkých sudcov,“ povedala po zvolení Bajánková, ktorá bola jedinou kandidátkou. Povedala tiež, že treba zvýšiť dôveryhodnosť Súdnej rady a‹ zmeniť štýl komunikácie s‹ verejnosťou aj vnútri rady. Bajánková sa v ‹máji v ‹Sobranciach uchádzala aj o‹ flek šéfky Najvyššieho súdu ako protikandidátka Štefana Harabina, no rovnako ako on nezískala dostatok hlasov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Speváčka Emma Drobná fandila našej reprezentácii priamo na tribúne ostravského štadióna.
Premiéra na štadióne: Speváčka Emma Drobná fandila našej reprezentácii
Herec Juraj Ďuriš
Foto
Talentovaný herec Ďuriš: Vášáryová bola veľmi prísna! Čo na ňu prezradil a ako nachytal Sajfu?
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Zuzana Čaputová sa vyjadrila k zasadnutiu politických strán: Aký je jej postoj k tomuto stretnutiu?
Harmónia v úli: V tomto úli sme našli hneď dve kráľovné.
Váš Tip
V obci na východe Slovenska dokončili významný projekt: Záhrada upozorňuje na túto vec!
Robert Fico sa len pár hodín pred osudným momentom vítal so svojimi priaznivcami.
AktualizovanéFoto
Premiér Róbert Fico je stabilizovaný a mimo ohrozenia života: Bude schopný prevozu?
Nehoda na Dunaji
Aktualizované
Zrážka lodí na Dunaji u našich susedov si vyžiadala obete: Ďalší ľudia sú nezvestní
(ilustračné foto).
Začiatok týždňa ako zo zlého sna, ale... Onedlho nás počasie prekvapí
Ilustračné foto
Na mieste dopravnej nehody troch áut zasahujú záchranári: Úsek je neprejazdný v oboch smeroch
Slovenská hokejová legenda Dárius Rusnák.
Foto
Dárius Rusnák našim chlapcom verí: Slováci majú na medailu!
Denim
Foto
Moderátorka Krajčírová predstavuje horúce novinky! Módne trendy tohto leta: TOTO vám v šatníku nesmie chýbať
Vlastimil Harapes († 77)
Nečakané odhalenie o Harapesovi († 77): Jeho najväčšie tajomstvo vyšlo na povrch až po smrti
Na snímke s pukom Pavol Regenda.
Foto
Kuriózne vylúčenie ho zaskočilo: Regenda priznal neznalosť pravidla