Ako povedali, ledva stoja na nohách. Výživová poradkyňa varuje, že chudobným jedálnym lístkom si farmári koledujú o poriadne zdravotné problémy! Súťažiaci na farme sú odkázaní na vlastné skromné zásoby, prípadne na dary od hospodára, ak sa rozhodne odmeniť ich za dobre vykonanú prácu.
Počas prvých dvoch týždňov na odľahlej usadlosti sa však súťažiaci veľmi nenajedli, hoci majú na starosti celé hospodárstvo v dome aj okolo neho. „Dnes, keď sme šli s Paťom oproti sebe, tak sme obaja poznamenali, že už ledva stojíme na nohách. Sme mladí chalani, ktorí doma ináč jedli ako tu,“ sťažuje sa vysilený Ľubo.
„To telo vydržalo 10 - 14 dní, ale už si teraz pýta svoje,“ súhlasí ďalšia farmárka Miriam Pribanič, pričom dodala, že minulý týždeň za prácu napríklad dostali vrece zemiakov a vrece cibule. Farmári dokonca prídu aj o skromné zásoby, ktoré mali odložené. Do kuchyne totiž vtrhli prasce, ktoré žrali všetko, čo im prišlo do cesty. Na tanieri im preto veľa neostane, no zahrávajú sa tak s vlastným zdravím!
Stratia tuk aj svaly
„Strava farmárov je jednostranná, chýbajú bielkoviny, kvalitné tuky a čerstvá zelenina. Pretrvávajúci deficit živín sa prejaví na poklese fyzickej výkonnosti. Nedostatok bielkovín a ochranných živín prináša pokles imunity a vznik infekčných ochorení. Zhoršená koncentrácia môže viesť k vzniku pracovných úrazov. Úbytok na hmotnosti bude nielen z tuku, ale čo je neprijateľné, aj zo svalovej hmoty,“ varuje výživová poradkyňa Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment.
Zároveň upozorňuje, že dostaviť sa môžu aj bolesti hlavy, zlá nálada a zvýšená nervozita, ktoré môžu byť príčinou konfliktov a hádok. „Farmári by mali čo najskôr do jedálneho lístka zaradiť mlieko a mliečne výrobky, vajcia, mäso, ryby, čerstvú zeleninu a rastlinné tuky. Denný príjem energie pri racionálnej strave má byť u žien asi 9 000 kJ a u mužov 12 000 kJ, pri fyzicky náročnej práci by sa mal navýšiť ešte asi o 2 000 kJ,“ dodáva výživová poradkyňa.
Toto jedia farmári
9. septembra 2014
Raňajky: ½ kalerábu, slivky a čaj
Obed: placka z múky, cibuľka so slaninkou, pagáč z múky s plátkom slaninky a zapečená cvikla
Večera: placka z múky, polievka z kapusty a húb