Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2014 10:22 | Správy | Zahraničné správy

Ďalšia poprava! Ohavná vražda Brita šokovala svet, z jeho posledných slov však zastáva rozum

Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili na internete video zachytávajúce údajnú popravu britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa.

Existenciu videozáznamu potvrdilo britské ministerstvo zahraničia a súčasne oznámilo, že pracuje na čo najrýchlejšom overení pravdivosti nahrávky. Ak sa pravosť videa potvrdí, pôjde o tretieho západného rukojemníka IS, ktorého stihol rovnaký osud. Už teraz video vyvolalo vo svete odmietavé reakcie.     

Britský premiér David Cameron označil zavraždenie Hainesa za "číre zlo" a vyhlásil, že jeho vláda urobí "všetko, čo je v jej silách, aby vrahov chytila".

"Je to ohavné, desivá vražda nevinného humanitárneho pracovníka. Súcítim s rodinou Davida Hainesa, ktorý prejavil mimoriadnu odvahu a silu v tejto tvrdej skúške," uviedol premiér. Cameron na dnešok zvolal mimoriadnu schôdzku šéfov armády a bezpečnostných zložiek.     

Americký prezident Barack Obama ostro odsúdil "barbarskú vraždu" Hainesa a sľúbil, že USA budú spolupracovať s Britániou a ďalšími štátmi, aby boli vrahovia postavení pred súd a aby bola zničená hrozba, ktorú islamisti predstavujú pre celý svet. "Spojené štáty stoja po boku Británie," zdôraznil Obama.

 

Vraždu príkro odsúdilo tiež Francúzsko, ktoré vyzvalo na medzinárodnú mobilizáciu proti IS. "Odporná vražda Davida Hainesa opäť ukazuje, že medzinárodné spoločenstvo musí mobilizovať proti Daisy," uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác, ktorý pre IS použil arabský akronym staršieho názvu tohto hnutia. To je podľa Elyzejského paláca odpornou a zbabelou organizáciou.     

Vraždil Brit?

 

Extrémisti z IS už skôr pohrozili, že Haines bude po dvoch amerických novinároch - Jamesovi Foleym a Stevenovi Sotloffovi - ich ďalšou obeťou. Žurnalistu teroristi zabili v odvete za americké letecké útoky namierené proti Islamskému štátu.     

 

Zábery Hainesovho sťatia sa podobajú zaznamenaným vraždám Foleyho a Sotloffa. Na videozázname označenom "Odkaz spojencom Ameriky" maskovaný muž, ktorý je oblečený v čiernej farbe a hovorí s britským prízvukom, prehlasuje, že smrť Brita je odplatou za prísľub vlády v Londýne vyzbrojiť Kurdmi v severnom Iraku na boj proti Islamskému štátu.

Na konci nahrávky je ukázaný ďalší rukojemník, ktorý má byť zabitý, ak britská vláda bude ďalej podporovať boj proti Islamskému štátu. Spomínaný muž bol identifikovaný ako Alan Henning, takisto britský štátny príslušník a humanitárny pracovník zajatý v Sýrii.    

Posledné slová

Na nahrávke hovorí aj sám Haines, podľa ktorého za jeho smrť nesie zodpovednosť premiér Cameron. "Vstúpili ste dobrovoľne do koalície s USA proti Islamskému štátu, presne ako váš predchodca Tony Blair. Pokračujete v trende britských ministerských predsedov, ktorí nedokážu nájsť odvahu vzoprieť sa Američanom. Bohužiaľ sme to my, britská verejnosť, kto nakoniec platia za sebecké rozhodnutie nášho parlamentu," hovorí Haines. 

Obdobným spôsobom pred smrťou hovorili aj Foley a Sotloff o Obamovi. Predpokladá sa, že príhovory napísali členovia Islamského štátu a obete ich predniesli pod nátlakom.

Predpokladaný vrah Haines je podľa prvého hodnotenia analytikov ten istý muž, ktorý sa objavil s nožom v ruke na videách s Foleym a Sotloffem. Aj oni mali na sebe v okamihu smrti oranžovú kombinézu a boli nafilmovaní v podobnej púštnej krajine ako Haines.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ostré slová ministra Druckera: Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé!
Súčasný šéf RTVS Ľuboš Machaj tvrdí, že akékoľvek zásahy do fungovania RTVS by boli rizikové.
Miliónový súboj televízií o práva vrcholí: Príde RTVS o ďalší športový trhák?!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
(ilustračné foto)
Počasie sa vyzúri: Bude to sila, v TÝCHTO krajoch platí výstraha!
Ilustračné foto
Nehoda na bratislavskej D1: Zrážka 3 áut s kamiónom!
K tragédii došlo v sobotu v jednej z hlohoveckých bytoviek.
Mrazivé DETAILY synovraždy v Hlohovci: Zabila Samuela († 19) láska k otcovi?!
(ilustračné foto)
Aktualizované
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny