Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2014 14:00 | Správy | Politika

Exkluzívny ROZHOVOR s oslávencom Ficom: Musím povedať, že Kiska to má oveľa ľahšie!

Premiér v pondelok oslavuje 50. narodeniny. Dobrá príležitosť na rekapituláciu.

Ako vidí svoju prehru v prezidentských voľbách? Aký má vzťah s Andrejom Kiskom? Čo si myslí o chudobe na Slovensku? To prezradil Róbert Fico pre Nový Čas Nedeľa.

Prednedávnom ste mali zdravotné problémy a po úraze vám museli operovať Achillovu šľachu. Ako ste teraz na tom?

- Ráno som zabehol osem kilometrov, môžem povedať, že som vo výbornej fyzickej kondícii. Achilovka je nepríjemná vec, treba rátať s niekoľkými mesiacmi liečenia, ale je už natoľko v poriadku, že môžem behať, robiť rýchlu chôdzu, hoci na futbal ani na hokej to ešte nie je.

V pondelok máte päťdesiatku. To je vek, pri ktorom sa zvykne bilancovať, čo človek stihol, čo by ešte chcel stihnúť. Bilancujete aj vy?

- Pre mňa je to iba číslo, vôbec ma to nevyrušuje. Skôr ma vyrušuje, ako logisticky zvládnuť pozvanie mnohých ľudí, ktorých si vážim, na pohár vína.

Ako ju oslávite?

- Nebudem robiť žiadne veľké akcie. Ako viete, nikdy som nevťahoval rodinu ani môj súkromný život do politiky, a narodeniny sú dosť intímna vec, takže toto si nechávam pre seba. Ale nebudete vidieť žiadne pompézne oslavy.

Už ste dostali aj nejaké darčeky?

- Tie sa dávajú až po narodeninách, inak prinášajú nešťastie. Aj keby mi chcel niekto niečo dať, tak poviem - je mi ľúto, až po narodeninách.

Do Nového Času vám ľudia už niekoľko dní posielajú gratulácie, kresby, básničky. Keby ste si mali sám sebe zaželať, čo by to bolo?

- Ja som sa hlavne chcel dostať z tých problémov s achilovkou a krčnou chrbticou, to sa mi aj podarilo. Takže ja si svoj darček postupne aj dávam.

 

Ste teraz opatrnejší na zdravie a výživu?

- Nemám žiadne špeciálne stravovacie návyky, ale je to hlavne šport, čo ma drží. Keď človek dokáže športovať na každodennej báze, a ja to robím, tak dokáže zvládať aj stresy, ktoré prináša táto robota.

Prezidentské voľby boli najväčšou politickou udalosťou roka a určite sa aj ony podpísali na vašom zdraví. Aj s odstupom času hodnotíte kandidatúru ako správny krok?

- Kto sa bojí, nemal by chodiť do lesa. Myslím, že každý má legitímne právo zúčastniť sa na takejto demokratickej súťaži. Na prezidentské voľby mám v tomto okamihu veľmi jednoduchú odpoveď, ktorú často počúvam na cestách v regiónoch – veľa  ľudí mi hovorí, že ma nevolili preto, aby som zostal premiérom. Tento efekt zohral veľkú úlohu.

Takýto scenár vám musel byť aj predtým jasný, nie?

- Nebolo zrejmé, že až taký podiel voličov ma z tohto dôvodu nebude voliť.

Ako ste vnímali reči, že chcete utiecť od zodpovednosti a v prezidentskej funkcii sa zabezpečiť na ďalších päť rokov?

- Na to, aby ohodnotili, či zvládam, alebo nezvládam svoju robotu, sú tu ľudia, nie ja. Myslím, že dnes máme na Slovensku stabilnú ekonomickú, sociálnu aj finančnú situáciu. Urobili sme veľmi úspešnú konsolidáciu financií, takáto stabilná vláda tu ešte nebola. Nikoho neotravujeme hádkami, vláda pracuje, je tu solídna parlamentná väčšina, a ideme ďalej. V kampani padajú všelijaké poznámky a všelijaké nezmysly, ale pri všetkej skromnosti musím povedať, že vôbec nemám pocit, že by som nezvládal svoju úlohu.

Ako by ste za tie prvé tri mesiace hodnotili pôsobenie pána prezidenta Kisku?

- Na to tu nie som ja, aby som ho hodnotil...

Ste premiér, mohli by ste, nie?

- ... budú ďalšie voľby a tam ľudia zhodnotia prácu pána Kisku. Mám záujem na dobrých vzťahoch s prezidentom. V tomto duchu sa stretávame na obede v prvý týždeň v mesiaci, kde si prejdeme veci, skoordinujeme pohľady, samozrejme, nie na všetko sa pozeráme rovnako. Pán Kiska je pravicový politik, ja som ľavicový politik, ale pokiaľ ide o veci týkajúce sa štátu, máme záujem spolu komunikovať. Mne záleží, aby medzi ústavnými činiteľmi v žiadnom prípade neboli spory a v tomto duchu sa aj správam.

Čakali ste, že tá spolupráca bude ťažšia?

- Ja ho nebudem hodnotiť, ale musím povedať, že to má oveľa ľahšie, pretože je líbling (miláčik – pozn. red.) médií.

Tak asi aj ľudí, keď ho zvolili.

- Hovorím o vzťahu médií k nemu. S nadsázkou poviem, že keby mala strana Smer-SD takú podporu médií, tak dosiahne hádam aj 70 %. Opakujem, mne záleží na dobrých vzťahoch s pánom prezidentom.

Cítite istú spoluzodpovednosť, aj keď je to, samozrejme, otázka na všetky doterajšie vlády, že na Slovensku je ešte stále pomerne mnoho rodín, v ktorých je prítomná chudoba?

- Slovensko prešlo od roku 1989 veľmi tvrdými zmenami, kvôli reformám sme obetovali jednu generáciu dôchodcov. Každý premiér nesie mieru zodpovednosti za stav krajiny, ja sa jej nezbavujem. Ale treba tiež vidieť to, že sa nám podarilo dohnať Čechov, zaviedli sme euro... Nebuďte takí, že ideme robiť rozhovor s premiérom, tak mu naložíme a opýtame sa ho, čo hovorí na biedu na Slovensku. A bolo by férové rozlišovať prístup ľavicových a pravicových vlád. My sme prišli s mnohými opatreniami, ktoré majú pomáhať práve rizikovým skupinám. Zaviedli sme príplatky pri narodení dieťaťa či vianočný príspevok, nikdy sme na rozdiel od pravicových vlád nezvyšovali ceny plynu, naopak, znižovali sme ich.

Ako teda situáciu na Slovensku vidíte vy?

- Ťažko sa pýtať premiéra, ako vidí Slovensko. Ja ho vidím, ako ho vidím, vysvedčenie ale dostaneme od ľudí  vo voľbách 2016.

Ste rozhodnutý viesť kandidátku do parlamentných volieb vy?

- Keby som povedal čokoľvek teraz, tak sa bude okolo toho špekulovať. Myslím, že nie som lenivý typ. Snažím sa podávať výkony vo všetkých smeroch, aby to malo hlavu aj pätu. Snažím sa nerobiť hanbu Slovenskej republike a nemyslím, že som urobil niečo také, aby som sa za to musel hanbiť alebo by sa ľudia museli hanbiť za mňa. Voľby budú v roku 2016. Ak pôjdem do týchto volieb, nepredpokladám, že by som išiel inak ako predseda politickej strany. Voľby budú v marci 2016, za predpokladu, že nepríde nejaký vonkajší faktor a ak sa niečo nestane. Ja len dúfam, že budú mať všetci zdravý rozum, pokiaľ ide o Ukrajinu.

Teraz nás čakajú tie komunálne.

- Myslím, že dosiahneme veľmi slušné výsledky. Máme už teraz kolo 800 starostov a klepem na stôl, lebo som bol súčasťou prípravy na komunálne voľby a stúpa nám počet kandidátov. Teraz kandiduje za SMER takmer o 450 kandidátov na primátorov a starostov viac, ako to bolo v roku 2012. Pri takejto strane, pri atmosfére vnútri, ktorá je úplne jednotná, nemáme žiadny problém.

Nedávno ste vymenili dvoch ministrov, aj štátni tajomníci sa majú teraz meniť. Neboli ste spokojný s výkonom ich funkcie?

- Ja som povedal veľmi jasne, tak Tomáš Malatinský ako aj Dušan Čaplovič urobili veľmi veľa. Pustili sa do vážnych vecí, ale potom ako keby sa stratila dynamika. Zdalo sa mi, že tie obrovské témy, ktoré pootvárali, ich valcovali. Tak bolo treba novú krv a myslím si, že keď sa dnes pozriete na výkon Petra Pelegríniho alebo Pavla Pavlisa, tak to boli správne rozhodnutia.

Šušká sa, že má byť vymenený aj minister dopravy Ján Počiatek.

- Úplný nezmysel. Nepočúvajte šuškandy, zdvihnite telefón a zavolajte, my vám odpovieme.

Vy ste zároveň najmenej dôveryhodný aj najviac dôveryhodný politik.

- A čo je na tom čudné? Premiér vždy polarizuje spoločnosť, vždy to tak je. Uvedomte si ale, že som 22 rokov v politike a napriek tomu po takomto dlhom období si stále držím určitú mieru podpory verejnosti. Keď sme v roku 2012 zobrali Slovensko opäť do rúk, bola to krajina, ktorá bola mimoriadne poznačená krízou. A bola poznačená aj obrovskou politickou nestabilitou, pretože zlepenec, ktorý tu bol, dával zabrať verejnej mienke. Ľudia oceňujú, že dnes nevidia predsedu vlády, ktorý sa háda so svojimi koaličnými partnermi. My si robíme svoju robotu, máme jasné programové vyhlásenie vlády, snažíme sa plniť to, čo sme ľuďom povedali. Teším sa, že ideme uviesť 15 veľmi pozitívnych opatrení vo vzťahu k ľuďom - nejde iba o asistentov pre učiteľov, vyšší vianočný príspevok a minimálny dôchodok, pôjde dole plyn pre domácnosti, bude cestovanie zadarmo vlakom pre študentov a dôchodcov... Tých vecí je tam naozaj veľmi veľa.

A máte zrátané, že to ekonomika naozaj unesie? V súvislosti s tým, čo sa teraz deje.

- Keby sme to nemali zrátané, tak do toho nejdeme, veď nie sme malé deti. Snáď si nemyslíte, že tu niekto príde a napíše 15 vecí len tak. Preboha, veď riadime štát! My sme predsa veľmi jasne urobili poriadok vo verejných financiách a vylúčili nás z procedúry nadmerného deficitu. Dnes si Slovensko môže požičiavať najlacnejšie peniaze v celej histórii, a to len preto, lebo máme dôveru na finančných trhoch. Budeme mať jeden z najvyšších hospodárskych rastov v tomto regióne. Stúpa zamestnanosť, klesá nezamestnanosť. Netvrdím, že je všetko perfektné, ale keď sa pýtate na ten obraz, tak ľudia oceňujú, že ich neotravujeme hádkami - tým, čo videli pri zlepenci predtým. Vidia, že sa snažíme.

(Prvú časť rozhovoru sme uverejnili v Novom Čase v sobotu)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?