Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2014 00:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Ťažký osud rodiny zo Siedmeho neba: Ich príbeh zlomil Daru! Takú chudobu ešte nevidela...

Ťažký život, ale veľká sila a láska. Taký je príbeh rodiny Juchovcov, ktorý dnes večer uvidia diváci v prvej časti novej jojkárskej relácie V siedmom nebi.

Drsná realita 8-člennej rodiny dojala nielen moderátora Vila Rozborila, ale aj speváčku Daru Rolins. Malý polorozpadnutý domček v horskej obci Rudňany je domovom Ondreja (37) a Ruženy (40) Juchovcov a ich šiestich detí. Pre všetkých je iba jedna jediná izba, kde sa deti hrajú, spia, ale aj pripravujú do školy. K  tomu malá kuchynka a  kúpeľňa. Chudoba je tu prítomná v tej najsmutnejšej podobe. Aby toho nebolo málo, mama bojuje v nemocnici s rakovinou a celá ťarcha zostáva na otcovi. A  ten je bez práce... Takto sa začína príbeh, ktorý dnes odznie v relácii V siedmom nebi.

Zronený otec

Bol som murár–obkladač, ale o prácu som prišiel. A teraz je pre mňa ťažké zamestnať sa, lebo najmenší sa ešte nepýta cikať, nezoberú ho do jasličiek. A keby som ho tam aj dal, prídeme o materskú... To, čo by som zarobil v práci, nejakých 450  eur, tak to máme teraz aj s materskou,“ hovorí Ondrej. Náklady na život veľkej rodiny aj s bývaním sú aj tak vyše 800 eur. „Keď ešte bola manželka v poriadku a  ja som pracoval, vedel som také peniaze zarobiť,“ dodáva zronene.

 

K domčeku túžil spraviť prístavbu, aby mali deti vlastnú izbu. Hoci žijú v  núdznych podmienkach, sú veľmi šikovné. Veď napríklad najstaršia Slávka (14) je jednotkárka a  dostala sa na gymnázium! Práve jej spolužiaci Juchovcom vysnívali pomoc V siedmom nebi. A do tej sa zapojila aj speváčka Dara Rolins. S ťažko skúšanou rodinou prežila celý deň a do ich skromného príbytku zakúpila nové okná.


Šok z chu­doby

Keď vošla Dara do domčeka, zostala v nemom šoku. „Milión emócií mnou prešlo... To kruté uvedomenie si, že toto je realita, že takto ľudia naozaj žijú. Nie som úplne naivná a viem, že nie všetci sme šťastní, zdraví, bohatí, že nie všetci majú robotu. Ale toto som fakt nečakala. Iné je o tom čítať, a  iné je zažiť to na vlastnej koži. Takéto niečo sa mi stalo po prvý raz,“ priznáva Dara.

Pri pohľade na deti, ktoré chudobu berú ako bežnú realitu, musela v sebe dusiť plač. „Jasné, je to príšerné, ako žijú, nič horšie som v  živote nevidela. Ale uvedomovala som si, že im nepomôže, keď sa tam zrútim a budem zalamovať rukami.“ Skôr sa do ich skromného príbytku snažila vniesť radosť a úsmev. Zobrala ich na nákup, navarili si večeru, deti si užívali jej prítomnosť...


Darina psychika

Tie deti sú krásne, zdravé, inteligentné, veľmi milé a skvelé. Poznám milión rozmaznaných frackov, ktorí žijú v blahobyte, ale nikdy nebudú takí ľudskí ako oni,“ hovorí. Samozrejme, že sa nevyhla myšlienkam na svoj vlastný úspešný život a  dcérku Lauru (6). „Snažím sa od začiatku, aby Laura nebola rozmaznaná. Napriek tomu, že máme dosť peňazí na to, aby sme si zariadili krásny život, Laura vie, že darček alebo odmena nie sú len tak, že prichádzajú za niečo. Vie, že to, čo máme, je vykúpené aj tým, že večer musí byť s opatrovateľkou, keď mám koncert, hoci by som chcela byť s ňou.“

Najťažšou chvíľou pre Daru bola návšteva ťažko chorej mamy v nemocnici. Trpiaca žena s bolestným úsmevom privítala deti, z  ktorých najmladšie nevidela už celé týždne. V tej chvíli všetci verili, že je nádej na dobrý koniec, že mama rakovinu porazí. Z jednodňového pobytu v  rodine Juchovcov sa Dara domov do Prahy vrátila zdrvená. „Počas toho dňa som sa musela niekoľkokrát zhlboka nadýchnuť a povedať si, že tam nie som preto, aby som tam plakala. Bola som z toho rozbitá tri dni, nemohla som potom zaspať, Patrikovi som to do noci rozprávala.“


Nádej

Pár dní po nakrúcaní prišla zdrvujúca správa. Deti svoju mamičku už neuvidia, podľahla zákernej chorobe. „Odchod ich mamy som zvládala veľmi ťažko. Verila som, že vyzdravie. Keď som sa dozvedela, že zomrela, bolo mi do plaču, zrazu mi všetko pripadalo zbytočné – moja návšteva, pomoc, okná, celá relácia... Vravela som si, to nemôžeme odvysielať!“ spomína. Nakoniec však, aj vďaka medializácii prípadu, sa na Juchovcov usmiala aspoň trocha šťastia. Otcovi sa črtá práca, rodine nové bývanie.

„Je to tak, že nám skôr pomôžu cudzí ľudia ako vlastní príbuzní,“ hovorí otec a pokračuje: „Deti to zvládajú, sú silné, len ja to bez manželky zvládam akosi ťažšie...“ „Som rád, že sme vybrali práve túto rodinu, pretože pomoc, ktorú od nás dostanú, im aj v kontexte tejto smutnej udalosti veľmi pomôže. A možno o to viac,“ myslí si moderátor relácie Vilo Rozboril.

Dara priznáva, že na tento príbeh nezabudne do konca života. „Mám 41 rokov, zažila som veľa šťastia, ale zažila som aj sklamaní a vecí, ktoré mi prídu od osudu kruté. Ktorým dodnes nerozumiem, prečo sa mi stali. O tom však život vie. Človek by sa nemal rúcať, treba sa postaviť a ísť ďalej kvôli ľudom, ktorých máme radi. Verím, že túto rodinku čaká lepší život,“ dodáva.

Spýtali sme sa detí, po čom túžia

Slávka (15): „Túžim, aby som zvládla gymnázium, kam som práve začala chodiť.“

Kristína (14): „Aby sme celá rodina išli do Medžugoria, kde sa zjavila Panna Mária.“

Veronika (8): „Túžim po bicykli.“

Lucia (12): „Chcela by som mobil.“

Tomáško (1,5): Ešte nehovorí, ale má rád technické hračky.

Ondrej (37): „Manželka mala sen ísť k moru do Chorvátska. Verím, že nás čaká lepší život.“

Adamko (5): „Ja by som chcel ozajstný foťák.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa