Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2014 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Martin Bagar, hospodár z Farmy: Ako vidí účastníkov reality show?

Mužný, rozvážny a nekompromisný. Taký je hospodár Martin Bagar, ktorý má vo farmárčení jasno. Rozdáva rady, príkazy a nešetrí ani kritikou.

Častuje nimi amatérov v markizáckej šou Farma už štvrtý rok. Otvorene však priznáva, že nebyť honoráru z televízie, skrachovala by už aj jeho farma Etelka. Práve na nej v obci Prašník sme ho navštívili.

Lesy, lúky, pasienky, nádherný výhľad, čistý vzduch a boží pokoj, ktorý z času na čas preruší len mékanie kôz, krochkanie prasiat či hukot kosačky... Uprostred tejto rozprávky, kde treba tvrdo makať, si spokojne so svojou ženou Katkou (38) a synom Samkom (9) nažíva hospodár Martin Bagár.

 

Teraz má však okrem vlastného statku plnú hlavu aj markizáckej šou Farma. Práve on, už po štvrtý raz, amatérskym farmárom radí a zásobuje ich proviantom. Do televíznej šou nešiel iba preto, aby na svoju farmu prilákal nových zákazníkov. Vďaka honorárom zaplatil tiež dlžoby, ktoré sa nakopili a vykrýva nimi ťažké jarné obdobia, keď je farmársky zisk nulový.

Život na úver

Martinov život je neprestajne spojený s dlžobami. Všetko má na splátky. „Hypotéku som už splatil, ale mám dva podnikateľské úvery, z ktorých som financoval nákup techniky. Na krku mám aj lízing, splácam autá aj traktor. Žijem na dlh,“ priznáva hospodár. „Malý farmár, ako som ja, sa nechytá na eurofondy. Nemám peniaze, aby som ich mohol investovať. Mňa sa poľnohospodárska politika netýka. Žartom hovorievam, že som nezávislý farmár, lebo odo mňa nič nezávisí,“ smeje sa Martin a tvrdí, že ľudia v dedine mu nezávidia tisícové honoráre z televízie. „Nemajú mi čo závidieť a ani to tak nevnímam. Možno je to tým, že ma aj tento týždeň videli ešte po tme nakladať seno na lúke... A tí, ktorí ma poznajú viac, vedia, že iba vďaka šou som neskrachoval.“ Na investície, ktoré si statok stále pýta, si skrátka musí zarobiť inde, a preto popri farme má aj živnosť. „Prenajímam dva strešné výťahy a okrem toho som chodil montovať aj elektrické ohrady,“ objasňuje.


Reality show

Účinkovanie vo Farme berie Martin ako brigádu. „Veľmi ma to baví. Je to zaujímavá práca, čo sa týka skúseností i finančného prilepšenia. Pomáha mi to rozvíjať vlastnú farmu. Po štyroch rokoch ma ľudia poznajú, čo je neraz aj výhoda. Nemusím sa predstavovať, všetko vybavím, len to dlho trvá, pretože sa všetci vypytujú,“ smeje sa farmár, ktorý už v minulosti účinkoval v Súdnej sieni a v seriáli Odsúdené. Jedna séria Farmy sa nakrúca 14 až 16 týždňov a Martin tam v priemere chodí trikrát do týždňa. Z tej svojej do tej televíznej to má dosť ďaleko - 159 km.

Starí verzus mladí

S televíznymi farmármi má Bagár spoločné to, že v Prašníku začínal podobne ako oni. Keď kúpil farmu, všetko tam bolo zarastené.

„Sedemnásť rokov tu nikto nebýval a ani to tu nekosil. Lúky sa premenili na húštinu. Dva roky sme ju po víkendoch s kamarátmi rezali, pálili a trhali. Celý dom bol zarastený viničom. Keď som ho tu objavil, z doliny ho nebolo ani vidieť,“ spomína hospodár.

Piata séria Farmy sa nakrúca niekoľko týždňov. Aký má z nej dojem?

„Prešiel krátky čas na to, aby som súťažiacich spoznal viac. Nie sú to však ľudia vytrhnutí z reality. Ide o podobnú skupinu ako tú predošlú, ale ich reakcie sa vopred odhadnúť nedajú. Určite dôjde ku konfliktom už len preto, že každý je iný a izolácia od sveta urobí svoje.“ Tipovať víťaza si ešte netrúfa. Všetci majú rovnaký cieľ, a tým je peňažná výhra. A čo je dôležité na to, aby ju súťažiaci vyhral? Pracovitosť alebo kombinačné schopnosti s intrigami? „Určite nestačí byť len pracovitý. Je to kombinácia viacerých faktorov. Niekedy sa starí zbavili mladých, inokedy naopak. Generácie sa grupujú a vidieť to aj v tejto sérii,“ odhaľuje to, čo za tie roky Farmy vypozoroval.

Bez chleba

Najväčší problém tejto skupiny však hospodár zatiaľ vidí v niečom inom ako v kombinačnej hre. „Nevedia sa o seba postarať. Nedokážu využiť to, čo im farma, príroda a prostredie ponúka, v prospech seba. Prvý týždeň vôbec nikomu z nich nenapadlo, aby si upiekli chlieb,“ krúti hlavou Martin a pokračuje: „Všetko naň mali k dispozícii, ale oni hladovali. Obilniny vôbec nejedli. Na raňajky a obed si dali jablko, na večeru surovú cviklu. Bolo vidieť, že sú po prvom týždni zoslabnutí,“ opisuje hospodár. „Zbytočne sa s úlohami natrápia aj vtedy, keď by sa nemuseli. Život na samote ich však naučí, ako prežiť. Keď za nimi prídem, tak sa rozprávame a veľa vecí vypláva na povrch.“

Zlodeji

Aj Martin sa ako farmár časom všeličomu priučil. Zlé skúsenosti mal s pomocníkmi. Chcel pomáhať miestnym ľuďom, keď prejavili záujem, ale akosi sa mu to vymklo z rúk. „Prvý pomocník sa opil už na tretí deň, tak som ho poslal preč. Druhý bol vyhladovaný chlapec, ktorý sa stal obeťou zneužívania, a pýtal si prácu,“ spomína Martin. „Priučil som ho dojeniu i jednoduchším prácam. Výsledok bol taký, že si spravil kľúče od nášho domu a postupne nám z neho odnášal veci. Potom som našiel chalana, ktorý mal vlastné dva kone a prišiel o prácu. Rozbehli sme spoluprácu a darilo sa mu. Časom som však zistil, že mi kradne naftu aj krmivo pre zvieratá. A nielen mne, ale aj susedovi,“ priznáva farmár, ktorý odvtedy už radšej nikoho nezachraňuje. „Najímam si zručných ľudí na konkrétnu úlohu. A tieto prázdniny som mal dve mladé, šikovné brigádničky. Dokonca mi ich schválila aj manželka Katka.


Deti

S Katkou žije Martin už niekoľko rokov. Brali sa na farme a majú syna Samka. To však nie je Martinovo jediné dieťa. Po prvý raz sa totiž ženil v 18 rokoch, keď bol na vojne.

„Bola to stredoškolská láska. Keď sa narodila staršia dcéra, ešte som nemal ani devätnásť,“ priznáva. Po vojne žili s manželkou a dcérou Martinkou (25) na Poľane v horárni uprostred samoty, kde im spoločnosť robili len medvede a vlky. Po dvoch rokoch, keď už bola na svete aj Veronika (23), sa mladá rodinka presťahovala za prácou do Bratislavy. „Vždy som bol len v kolektíve mužov. Či to už bolo na lesníckej priemyslovke, na vojne, v lesnej správe, v dopravnej firme, v stavebnej firme... Keď som nastúpil ako obchodný manažér do firmy so strešnou krytinou, bolo tam samé slobodné dievča. Mal som vtedy asi 25 rokov a tam som spoznal aj svoju druhú manželku Katku.“

Ťažké rozhodnutie

Po siedmich rokoch manželstva sa rozviedol. „Dnes neľutujem, že som to spravil. Keď som od nich odchádzal, bolo to najťažšie rozhodnutie v mojom živote. Srdce zápasilo s rozumom. Dcéry mali asi sedem a päť rokov. Vtedy mi kamarát povedal, že pre deti som len dočasnou stanicou. Keď vyrastú, pôjdu vlastnou cestou, ale ja už vtedy nebudem mať dosť síl, aby som si splnil svoj farmársky sen.“

S dcérami má Martin dobrý vzťah a dodnes sa stretávajú. Staršia vyštudovala marketing a robí asistentku jednému z poslancov v parlamente. Druhá študuje záhradnú architektúru. A ani z Katky nie je farmárka. Robí stále v tej istej spoločnosti, ale už zďaleka nie šéfovu asistentku. „Je na úseku finančnej kontroly v nadnárodnom koncerne. Robí mi účtovníctvo, stará sa o mňa a o Samka,“ uzatvára rozprávanie hospodár Martin Bagár.

Ako vidí farmárov?

Slečny sú za pekné

Niektoré bojujú cudnými pohľadmi, iné dokonalými krivkami. Muži tasia iné zbrane. „Každý sa snaží dostať svoje ego do popredia, pretože potrebuje získať priazeň spolubojovníkov aj divákov. Ťažká situácia však časom odhalí ich pravú tvár,“ hovorí hospodár Martin Bagár. A ako vidí súťažiacich on?

Viktor - Stráni sa chlapských prác. Snaží sa uplatniť v ženskom tíme.

Tibor - Dokáže trefne ohodnotiť situáciu jemným sarkazmom, vycítiť situáciu v kolektíve a vie ju okomentovať. Teším sa na neho.

Patrik - Typický predstaviteľ mladej generácie, ktorá má všetko v paži. Chodí, poneviera sa, nič ho nebaví, robí len to, čo musí.

Miriam - Je kreatívny typ, stále niečo vymýšľa a vie využiť miestne zdroje. Myslím si, že ona bude tá, čo ich bude živiť.

Marek - Vôbec sa mi na farmu nehodí a nechápem, načo tam je. Kým sa on naštartuje a rozbehne, ja som už na druhom konci farmy.

Lucia - Čakal som, že budem o nej na farme počuť viac, ale ona bola len pekné, tiché kuriatko.

Ľubko - Tichučký mladý chlapec, na ktorého sa bojím hlasnejšie prehovoriť...

Lenka - Pekná energická žena, dobre fyzicky stavaná, všestranná. Myslím si, že ešte karty zamieša.

Janka - Zatiaľ sa nevyfarbila. Keď prídem, ticho stojí, k ničomu sa nevyjadruje.

Janko - Na prvý pohľad stelesnená skúsenosť, ale nie je to tak. Čím sme starší, tým viac sa zašívame a nechávame veci na mladých.

Anička - Zlaté, krásne dievčatko. Keby to vyhrala, vôbec sa na ňu nehnevám (smiech).

Betka - Pôsobí ako prísna teta. Neprejavuje city, je jednofarebná, ale má rada zvieratá a je pracovitá.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo