Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2014 08:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Prísny šéf Matthias Settele prezradil: Aké programy plánuje TV Markíza?

Generálny riaditeľ televízie Markíza Matthias Settele (47) podnikol počas leta dvojtýždňovú cestu naprieč Slovenskom, aby nám vraj viac porozumel.

Vypil veľa hruškovice a mnohé veci si uvedomil. Napríklad to, že u nás sa robí biznis úplne inak ako v západnej Európe.

Markíza má 18 rokov, vy ju vediete skoro rok. Prirástla vám k srdcu?

Určite áno. Prvé mesiace boli náročné, ale dnes je už situácia stabilizovaná. Cítim sa súčasťou tejto televízie. Keďže som chcel viac porozumieť Slovensku a pozrieť si aj iné miesta ako Bratislava, cez leto som dva týždne cestoval po vašej krajine. Veľa vecí som si uvedomil a musím povedať, že mám Markízu veľmi rád.

 

Čo vás počas vašej cesty najviac zaujalo?

Asi rôznorodosť krajiny, ktorú som videl. Veľmi zaujímavý bol východ, kde som navštívil múzeum Andyho Warhola, videl drevený kostolík v Ruskom Potoku, stretol som sa s pravoslávnym popom, ktorý sa stará o hroby vojakov z prvej svetovej vojny, ležia tam Rakúšania, Slováci, Maďari, Rusi...

Myslíte, že Slovákom a Slovensku teraz lepšie rozumiete?

Verím, že áno. (smiech). Stret­li sme množstvo zaujímavých ľudí, vypili sme veľa hruškovice... Slováci vítajú hostí naozaj srdečne. Je to tu úplne iné ako napríklad v Nemecku, aj biznis sa u vás robí inak ako v západnej Európe. Ale každý váš región bol niečím výnimočný...

Aj ste okoštovali našu kuchyňu?

Samozrejme, boli sme na salaši, kde chovajú štyristo oviec, jedli sme syry, pili žinčicu... Bolo to dobré.

Tak to ste pričuchli aj k životu, aký vedú účastníci vašej jesennej vlajkovej lode – reality show Farma.

Sme radi, že sme dokázali do piatej Farmy priniesť niečo úplne nové... Nie je to iba reality show, ale je tam aj istý historický podtón, niečo náučné...

Farma je však aj o sexe, hádkach, ohováraní, nadávkach. Je to pravý projekt pre rodinne orientovanú televíziu, akou je Markíza?

Dnešná Farma už nie je ako niektoré minulé. Minulý rok sme ju „zjemnili“, fungovalo to, a preto tak pokračujeme aj v tejto sezóne. Nechceme ísť cestou vulgárností. Ľudia však prejavujú emócie. Účastníci musia za seba bojovať, musia sa naučiť prežiť v náročnom prostredí, je to obrovská psychická aj fyzická výzva. Sú tam rôzni ľudia, vytvárajú sa vzťahy, reagujú na to, čo sa okolo nich deje... Je to ako v seriáloch, sú tam dobrí, zlí, krásavci, vtipní, pracovití, ale aj ľudia, ktorí nikdy nemuseli tvrdo pracovať. Je to reality show, ale je tam aj trocha objavovania minulosti, dobrodružstva. Ľudia zisťujú, kde sú ich hranice, a to je vždy zaujímavé. Je to zábava, ale snažíme sa, aby bola inteligentnejšia. Takže áno, je to dobrá relácia pre rodinnú televíziu, ale musí byť aj trochu pikantná, aby ľudí nenudila.

Chystáte komediálnu šou a sitkom Horná Dolná. O čom bude?

Ešte nemôžem veľa prezradiť, ale bude to určite jeden z najzaujímavejších programov budúceho roka. Deväť mesiacov sme pracovali na scenári prvej časti, dali sme si na tom záležať. Prvé návrhy nevyzerali tak, ako by sme chceli úplne na začiatku sme dokonca zvažovali aj možnosť, že by sme do tohto projektu vôbec nešli. Od čias starovekého Grécka všetci autori vedia, že komédia je najťažší žáner. Napokon sa to však ukazuje ako veľmi zaujímavý projekt. Bude to írečitá slovenská komédia, s postavami ako starosta, krčmár, lekár, farár, futbalový tréner. Okrem Hornej Dolnej však pripravujeme ešte skeč šou Kredenc, kde sa tiež objaví niekoľko známych hercov.

Kto bude v Hornej Dolnej hrať?

Napríklad Petra Polnišová s Martou Sládečkovou a režisérom je Tomáš Jančo.

Ten, čo robil aj Panelák či Susedov?

Áno.

A kedy uvediete dlhodobo plánovaný seriál Doktori?

Seriál je už hotový. Pôvodne sme ho plánovali uviesť už na jar, ale chceli sme sa viac sústrediť na postprodukciu, a tak sme to presunuli na jeseň.

Zdá sa, že dávate veci často prerábať, keď sa vám nepáčia. Ste perfekcionista?

Ospravedlňujem sa, ale áno, som. Som Rakúšan, teda som na jednej strane príjemný a flexibilný, ale robil som dlho aj v Nemecku, a tak si všímam aj detaily.

Do Markízy ste prichádzali s istými víziami a plánmi. Zistili ste, že niečo nepôjde tak, ako ste si naplánovali?

Mal som veľmi ťažkú úlohu, ktorej súčasťou bola aj reštrukturalizácia. Vlani sme mali veľké straty, tento rok sme už v čiernych číslach a budeme čiastočne v zisku. Mojou úlohou bolo vrátiť Markízu na tretie miesto v rámci skupiny CME, kam v rebríčku vždy po českej a rumunskej televízii patrila. V čase môjho príchodu totiž bola na poslednom mieste. Rozhodne sme však na dobrej ceste.

Nedávno ste sa po prvýkrát zúčastnili Dňa otvorených dverí Markízy. Stretli ste sa s niečím takým aj v iných krajinách, kde ste pôsobili?

Nikdy predtým som niečo také nevidel. Podľa mňa je to veľmi pekná tradícia, ktorú si užívajú celé rodiny. Aj ľudia z Markízy sa na ňu vždy tešia.

Zrejme je dobré sledovať konkurenciu. Ako to robíte vy, keďže je tu jazyková bariéra? Niekto zoberie kúsok Paneláka a kúsok Dr. Emy a otitulkuje ich pre vás?

Niektorým programom nemusím rozumieť, aby som dokázal posúdiť, či sú dobré, alebo nie. Iné si dám preložiť, otitulkovať a hovorím o nich s mojim tímom. Pozerám všetky pilotné časti našich projektov a čítam prvé scenáre. V prípade konkurenčných relácií mám k dispozícii otitulkované úvodné časti.

Onedlho spustíte program Chart Show plný legendárnych pesničiek, ktorý sa preslávil na nemeckej RTL. Bol to váš nápad priviezť ho na Slovensko?

Robíme na tom spoločne s našimi českými kolegami. Je to pekný formát plný dobrej muziky a spomienok. Veľmi sa teším, že v ňom máme viacero zaujímavých hostí a bude ho moderovať Adela.

Dali ste tiež šancu kontroverznému „multitalentu“ Martinovi Jakubcovi. Čo vám ukázali čísla druhej Hitovice na TV Doma?

Nebolo to ani veľmi dobré a ani veľmi zlé. Uvidíme. Bola to skúška, ako takýto program prijmú diváci. Pre nás však nie je prioritou.

Konkurenčná TV JOJ pripravuje seriál Rok koňa. Má mať silný príbeh, pekné a zaujímavé prostredie, robia ho ľudia, ktorí majú skúsenosť s Búrlivým vínom. Nie je vám ľúto, že takýto seriál nebude u vás?

Markíza a Joj sú veľmi odlišné stanice. My máme Teleráno 18 rokov, konkurencia sa do tohto typu projektu pustila nedávno. Kópia nikdy nie je taká dobrá ako originál. To isté platí o šou, ktorá u nás vlani štartovala so 40-percentným podielom a u konkurencie má teraz 28 percent. Čiže ak Joj chce vyrábať taký seriál ako Markíza, okopírovať ho, nech sa páči. Každá televízia má iného diváka a ten má iné očakávania. Veci, ktoré u nás fungujú, nebudú automaticky úspešné aj inde, ale platí to aj v opačnom garde.

Túto jeseň ani Markíza, ani iná televízia neuvedú veľkú talentovú šou, na aké sme zvyknutí z uplynulých rokov. Sú ich ľudia podľa vás už prejedení, keďže nejde ani tak o skutočné talenty, ale o čo najdojímavejšie príbehy?

Nemyslím si to. Náš Hlas Česko Slovenska bol počas kastingových kôl veľmi silný, aj keď posledné epizódy, teda živé prenosy, už mali menšiu sledovanosť. Všetko chce svoj čas. Našim divákom chceme ponúknuť to, čo majú najradšej: kvalitný mix programov rôzneho žánru od spravodajstva a publicistiky cez seriály, talentové a reality show, športové prenosy až po kvalitné seriály s dobrými hercami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?