Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2024 16:03 | Správy | Domáce správy

Polícia po útoku na premiéra prijala niekoľko opatrení: Gašpar prezradil, čo sa zmení

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák na stredajšom mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť vysvetľovali poslancom okolnosti bezpečnostnej situácie na Slovensku v reakcii na atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Rokovanie výboru ocenila aj opozícia, tvrdí, že je potrebné vnímať bezpečnosť apoliticky. Šéf výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) novinárom ozrejmil, že diskusia na výbore bola konštruktívna a minister aj policajný prezident informovali podrobne. Podľa informácií, ktoré poskytli, prijíma polícia podľa Gašpara viacero opatrení. Hliadková činnosť policajtov je zvýšená o 30 percent. Vykonávajú sa aj preventívne prehliadky v priestoroch, ktoré by mohli byť ohrozené. Polícia rieši vyskytovanie sa vulgarizmov a vyhrážok vo verejnom priestore, aktuálne preveruje vyše 100 prípadov. "Poskytuje sa ochrana vybraným osobám medzi ústavnými činiteľmi a poslancami," ozrejmil Gašpar. Poslanci boli vyzvaní, aby sami nahlasovali, ak sa stretnú s vyhrážkami.

Gašpar sa zúčastnil aj na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Ocenil spoluprácu medzi rezortami, okrem silových rezortov majú prebehnúť diskusie o riešeniach aj s ministerstvom zdravotníctva či školstva aj v súvislosti s bombovými hrozbami na školách.

Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) ocenil rokovanie výboru, minister vnútra bol podľa jeho slov ústretový. Dôležité je podľa Krúpu zamerať sa na bezpečnostnú situáciu na Slovensku. "Vyhodnotiť zlyhania, ktoré k tomu viedli, akým spôsobom fungovali alebo nefungovali bezpečnostné zložky, spravodajské služby, ako sa k tomu postaviť do budúcna," povedal novinárom. Vyzdvihol, že konečne sa niekto začal venovať vyhrážkam aj na sociálnych sieťach. Poslancov informovali aj o vzniku pracovnej skupiny, ktorá má začať riešiť legislatívne návrhy v oblasti bezpečnosti a obrany krajiny. "Sľúbili, že nás budú dopredu informovať predtým, ako prídu tieto zákony do parlamentu, aby sme sa mohli pripraviť o nich diskutovať," dodal. To, či bude opozícia požadovať od ministra vyvodenie zodpovednosti, sa vyjadria až po záveroch vyšetrovania.

Mária Kolíková (SaS) uviedla, že na ďalšej riadnej schôdzi NR SR by chcela k téme zvolať zasadnutie výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorej je predsedníčkou. Poslanci totiž diskutovali o potrebe zlepšenia spolupráce s PZ a SIS.

Šéf poslaneckého klubu Progresívne Slovensko Martin Dubéci si myslí, že treba čakať na výsledky vyšetrovania. "Ak budeme mať pocit, že vyšetrovanie nebolo dostatočné alebo zodpovednosť nebola vyvodená dostatočne, tak máme ako poslanecký klub možnosť podať návrh na odvolanie. Budeme čakať," povedal.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Mladej mame diagnostikovali RAKOVINU, teraz varuje: TÚTO vec z kúpeľne vyhoďte!
Foto
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzi opäť v uliciach, neodradilo ich ani sychravé počasie: Neuveriteľné, koľko ľudí demonštrovalo
Odborníčka si posvietila na to, o čom sa členovia kráľovskej rodiny rozprávali počas osláv.
Foto
Odborníčka ODČÍTALA z pier Kate, detí i Karola: HÁDKA na balkóne a priznanie kráľa!
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Bača má na takéto situácie asi šťastie.
Foto
Juraj Bača NEVERIL vlastným očiam: Už ZASE?! Musel okamžite KONAŤ
Zdravotná sestra Julie sa podelila o svoje skúsenosti.
Sestrička z hospicu: Najhoršie a najlepšie veci, na ktoré ľudia zomierajú!
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Rusko UKONČÍ vojnu pod touto podmienkou! Reakcie politikov sa Putinovi nebude páčiť
Zrejme ako dobrý nápad sa mu zdalo kopnúť do hlavy sochy na lavičke.
Nenormálne! Mladík kopol do sochy a ostal ako obarený: TO nečakal ani v zlom sne
Foto
Onlyfans modelka s pikantnými chúťkami: Do práce zatiahla aj vlastného OTCA! Tomu nebudete veriť
Muž nožom zaútočil na ľudí sledujúcich futbalový zápas a vážne zranil tri osoby.
Desivé krviprelievanie: Fanúšikov počas sledovania zápasu ME pobodal útočník!
V Aphrodite sa ukázali mnohé známe tváre!
Foto
Božská párty v Aphrodite: Zažiarila na nej aj Tina! Neuveríte, čo prezradila o svojom SÚKROMÍ a... Čo to stváral Bača?