Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2014 16:35 | PR články

Datart: Takmer tri štvrtiny rodičov by deťom zabezpečilo tablet pre školské potreby

Pokiaľ by sa školy rozhodli pre výučbu na tabletoch, bola by ochotná zakúpiť svojim potomkom na výučbu tento typ počítača väčšina rodičov – konkrétne 71 %. Ukázal to prieskum spoločnosti Datart.

V ostatných rokoch v súvislosti s modernizáciou školstva prebiehajú štúdie hodnotiace úlohu a význam tabletov počas školského vyučovania. Výsledky štúdií sa viacmenej zhodujú – tablety (vreckové dotykové počítače) sú pre žiakov počas vyučovacích hodín prínosom. Aj Česi sú týmto novým metódam otvorení.

„Traja zo štyroch rodičov sú ochotní zakúpiť svojim deťom pre školské potreby tablet. Postoj rodičov ku kúpe tabletu by mohla pomôcť riešiť súčasnú situáciu, kedy sa stále viac škôl zapája do projektov na Podporu interaktivity vo výučbe pomocou ICT nástrojov. Školy sa potom následne obracajú na nás s požiadavkou na zabezpečenie adekvátneho vybavenia,“ objasňuje Jana Choroušová, hovorkyňa spoločnosti Datart. Všeobecne môžeme potvrdiť, že ľudia majú o tablety čoraz väčší záujem. Vývoj mobilných zariadení ide dopredu, v budúcnosti budeme ovládať prostredníctvom mobilných prístrojov takmer všetko vrátane automobilov a prístrojov v domácnostiach. Preto je dôležité, že deti začínajú s technológiami pracovať aj v škole – je to pre ne skvelá príprava do života.”

Podľa odborníkov sú tablety vhodné pre školákov všetkých vekových kategórií. Môžu sa dokonca využívať aj v materských školách, a to používaním vhodných aplikácií pre predškolákov ako príprava pred prechodom na základnú školu a pod. Na základných a stredných školách môžu slúžiť tablety nielen k testovaniu či využívaniu elektronických učebníc, ale aj k spracovaniu rôznych projektov, je možné ich využiť tiež v prírode na pozorovania a merania. Týmto potrebám sa prispôsobil aj sortiment obchodov s elektronikou.

Tablety v českom školstve? Samá chvála

Užitočnosť tabletov pri výučbe potvrdzuje aj Mgr. Daniel Preisler, riaditeľ Základnej školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice, ktorá ako prvá škola v ČR využíva od roku 2011 tablety pri výučbe. K tomu im slúži špeciálne upravená trieda.

„Tablet je vhodná školská pomôcka pre moderné vzdelávanie v 21. storočí. Užitočné sú preto, že žiakom aj učiteľom umožňujú počas výučby využívať neobmedzené množstvo digitálnych zdrojov – internet, elektronické učebnice, špeciálne vzdelávacie aplikácie, elektronickú prípravu učiteľa atď. Tablety sú mobilné, na školskej lavici zaberajú minimálny priestor. Sú tiež ideálne ako nástroj na testovanie, overenie znalostí žiakov,“ vysvetľuje pozitíva technológií pri výučbe pedagóg. „Žiaci používajú túto technologickú novinku bez najmenších problémov. Zaobstarali sme iPady, ktoré vynikajú jednoduchým a prehľadným ovládaním, takže si aj malý prváčik dokáže poradiť.“

Mgr. Ján Anderle, učiteľ českého jazyka a ZSV na Gymnáziu Fr. Křižíka v Plzni, dodáva: „Predovšetkým je hlúpe, keď škola zaostáva za technickým pokrokom. Tablety oceňujem predovšetkým preto, že všetkým umožňujú okamžitý prístup k informáciám a pre všetkých sú rovnaké. Všetci tiež môžu mať tú istú učebnicu, tú istú knižku – to je veľká výhoda. Keď mal každý iné vydanie učebnice, bol v tom zmätok.“

Zdieľajú nadšenie z nových technológií aj psychológovia?

„Moderné spôsoby práce sú jedine na prospech. Žiakov motivujú, obohacujú procesy učenia aj vyučovanie, sú jednoznačne prospešné žiakom aj učiteľom. Kopírujú súčasný životný štýl – a škola nemôže zaostávať. Problém by nastal, keby tieto moderné metódy boli využívané nadbytočne, nevhodne a pod.," vysvetľuje PhDr. et PaedDr. Věra Kosíková, Ph.D.

Z prieskumu Datartu ďalej vyplýva, že 90 % rodičov sa zhoduje v tom, že pre deti bude výučba prostredníctvom tabletov zábavnejšia a viac interaktívna. To je dobrým predpokladom pre rýchlejšie a trvalejšie osvojovanie si nových znalostí a vedomostí. Prieskumu sa zúčastnilo 525 respondentov.

„Inšpirovali sme sa prieskumom a vytvorili špeciálnu ponuku práve pre školákov a študentov. Vybrali sme pre nich najvhodnejšie tablety, smartphony, notebooky, ale tiež veľa užitočných aplikácií, ktoré im pomôžu pri učení,“ dodáva Jana Choroušová z Datartu.

Tipy:

Apple iPad Air

399 € + osobný odber zadarmo – akcia – splátky s nulovou akontáciou

Ľahší, tenší a výkonnejší – taký je oproti minuloročnému iPadu nový Air. Vylepšenia sa udiali vo všetkých smeroch – tablet bol osadený 64-bitovým čipom Apple A7 s dvomi jadrami a nechýba ani ultravýkonný grafický čip PowerVR G6430. S dokonalými detailmi tak môžete hrať najnovšie 3D vychytávky a navyše si ich môžete vychutnať na prekrásnom Retina displeji s rozlíšením 2048 x 1536 pixelov. Najväčšie zmeny sú však viditeľné hneď na prvý pohľad – iPad Air je oproti minuloročnej generácii oveľa ľahší a tenší, na hrúbku meria len 7,5 mm, a to pri neuveriteľnej hmotnosti 469 gramov (478 g u Celluar verzie). Novinkou je tiež dizajn s veľmi tenkými rámčekmi á la iPad mini. A práve „v apploch“ je najviac výučbových aplikácií.

SONY Xperia L C2105 Starry Black

149 € + osobný odber zadarmo

Smartphone strednej triedy SONY Xperia L C2105 Starry Black s vydareným dizajnom a 4,3 palcovým dotykovým displejom. V telefóne je operačný systém Android, verzia 4.1 (Jelly Bean) a dvojjadrový procesor s frekvenciou 1 GHz, ktorý je doplnený o grafický čip Adreno 305 a 1 GB RAM. Fotoaparát smartphonu má rozlíšenie 8 megapixelov a disponuje BSI senzorom pre kvalitnejšie snímky za horších svetelných podmienok, prisvetľovacou diódou, autofokusom, HDR a nahrávaním videa v HD rozlíšení. Pre videohovory je určená predná kamera s rozlíšením 0,3 megapixelov. K ďalšej výbave Xperie L patrí Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.0, NFC, FM rádio, 8 GB vnútorná pamäť, slot na micro SD karty a 1750 mAh batéria.

WESTERN DIGITAL HDD 2,5’’ USB 3.0 My Passport ULTRA

76,90 € + osobný odber zadarmo

Maximálne kompaktný externý disk od Western Digital, ktorý zaujme predovšetkým svojimi mini rozmermi (jeho hrúbka je len 12,8 mm) a veľmi rýchlymi prenosovými rýchlosťami. Podporuje totiž najnovšie USB 3.0 rozhranie (až 5 Gbit/s), je kompatibilný, samozrejme, aj s masovo rozšíreným USB 2.0, ktorý využíva 99 % PC. Disk navyše nepotrebuje externé napájanie – sám sa po pripojení k PC nabíja z USB portu, čo vám veľmi uľahčí jeho využitie.

Viac informácií nájdete na www.datart.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!