Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Farár šokoval výrokmi na bohoslužbe: Židia si vraj mohli za deportácie sami a na rade sú Rómovia!

Židia si o deportácie koledovali svojou chamtivosťou, Rómom hrozí to isté za zneužívanie dobroty ľudí a sociálneho systému!

Výroky Božieho služobníka Emila Floriša (59) z rímskokatolíckej farnosti v Čadci počas bohoslužby na Bartolomejských hodoch vyvolali obrovskú diskusiu a pobúrenie. Niektorí Slováci boli podľa jeho tvrdení z holokaustu dokonca nadšení! Slovenský štát mal označiť za obdobie slobody. O kontroverznom prejave informoval český spravodajský server e15.cz. Výroky vzbudili vášnivé diskusie aj na sociálnych sieťach. Mnohí ho obviňujú, že na Slovensku rozviruje driemajúci antisemitizmus. Podľa portálu varoval, že to isté sa môže stať znovu Rómom. Teraz hrozí, že na rade sú Rómovia. A viete prečo? Pretože zneužívajú systém a dobrotu ľudí!“


Kázeň počul aj primátor

Dekan si za svojimi výrokmi stojí a v rozhovore pre Nový Čas ich potvrdil. Ani dnes by si podľa vlastných slov do jazyka nezahryzol. Nevytrhávajte moje slová z kontextu. Ja som kázal v historických súvislostiach a v kázni som túto nenávisť odsúdil. Nikdy sa nemôže zopakovať to, čo sa stalo počas holokaustu,“ zdôrazňuje dekan. Na videu z akcie je však z prejavu cítiť, že kňaz spôsobom prejavu nenávisť k Židom svojím dôrazom akoby obhajuje a vysvetľuje ju s pochopením. Prejav si v Čadci vypočulo niekoľko sto ľudí, medzi nimi v prvom rade sedel aj primátor Čadce Milan Gura s manželkou.

Čo na to diecéza?

Podľa Žilinskej diecézy sa dekan Floriš počas bohoslužby na Matičnom námestí v Čadci venoval dejinám farnosti s akcentom na obdobie druhej svetovej vojny. Upozornil na vtedajšie nedobré medziľudské vzťahy medzi Slovákmi a Židmi, ktoré vyústili do nezmyselného a krutého holokaustu, tvrdí hovorca diecézy Zdeno Pupík. „Žilinská diecéza sa dištancuje od každej formy xenofóbie. Dôkazom je účasť na tryzne 29. júna, kde biskup Tomáš Galis adresoval list, v ktorom sa ospravedlnil za nečinnosť katolíkov v Žiline počas druhej svetovej vojny,“ vysvetlil pre denník SME.

Reční o Starom zákone

Farár pritom tvrdí, že dostal aj e-mail od Židovky z Košíc, ktorá mu napísala, že mu jeho slová odpúšťa. Floriš hovorí, že má so Židmi dobré vzťahy. Najstaršia žijúca Židovka z Čadce, ktorá prežila holokaust, mu listom poďakovala za to, že vďaka jeho knihám o židovskom náboženstve sa dozvedela veľa nového. Dekan Emil Floriš študoval rétoriku na Jagelovskej univerzite v Krakove, v Čadci slúži dvanásť rokov.

 

V televízii Noe v Českej republike vedie relácie o Starom zákone: „Mám k židovskému národu obdiv a úctu,“ hovorí. Vo svojom voľnom čase chodí na huby, študuje históriu. Je aj osobnosťou mesta Čadca, za ktorú ho pasoval primátor Gura. Za veriacimi chodí na sedemročnom Suzuki Vitara Grand, bez ktorého by podľa vlastných slov nemohol byť pružným Božím služobníkom.

Čo zaznelo na bohoslužbe:


  • Obviňuje sa Slovenský štát, že boli vyvážaní Židia. Treba však povedať, že to bola doba po roku 1941. Aj Hlinkova garda, ktorá tu bola, bola k nim mierna. Plnili rozkazy a prezident Tiso bol bezmocný o to viac, že o Osvienčime nik nevedel.
  • Nás zaujíma Čadca, kde dobový nápis hovorí, že vlastnili v centre krčmy obchody a hotely. Boli tvrdí a chamtiví. Keď ich odtiaľto odvážali, ľudia s tým síce akosi nesúhlasili, ale na druhej strane tu bolo určité nadšenie, pretože, žiaľ, aj mnohých ožobráčili.
  • Niekedy z Čadce, aj z Európy, brali Židov a odvádzali do koncentrákov. Bola voči nim nenávisť! Ale oni si tú urobili mnohokrát sami.
  • Teraz hrozí, že na rade sú Rómovia. A viete prečo? Pretože zneužívajú systém a dobrotu ľudí!
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry