Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2014 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Tragický pád mosta v Česku: Chlapi z východného Slovenska chceli uživiť rodiny, takmer všetci umreli!

Traja chlapi z východného Slovenska odišli pracovať 100km do Čiech.  

Vo štvrtok podvečer stáli chlapi pod mostom, keď ich vyrušil hlasitý buchot. Než sa stihli obzrieť okolo seba, zrútila sa na nich lavína niekoľkotonového betónu. Pod troskami skončilo šesť robotníkov. Z troch zavalených Slovákov neprežil jeden, zahynuli aj jeho dvaja českí kolegovia, jeden Čech je zranený. Subdodávateľom rekonštrukcie mosta bola firma Bögl a Krýsl, ktorá bola už pri dvoch predošlých prípadoch pádov mostov. Celá tragédia je zahalená rúškom tajomstva. Informácie o obetiach nemal ani miestny starosta, firma sa odmietla vyjadriť.

Ľudskému nešťastiu sa musel prizerať znovu po rokoch. Tomáš, ktorý pracuje pre firmu Bögl a Krýsl ako hlavný bezpečnostný technik, prišiel na miesto pádu mosta len pár hodín po jeho zrútení. Šokujúce je, že Tomáš bol aj pri tragédii diaľničného mosta pri Kurimanoch (okr. Levoča) spred dvoch rokov.


„Bol to strašný pohľad. Počas života som zažil viacero smutných udalostí. Česi aj Slováci, ktorých zavalilo, boli dobrí chlapi. Je mi veľmi ľúto, že smútok musím znovu prežívať,“ povedal Tomáš pre Nový Čas. Pod troskami zostalo uväznených šesť robotníkov, z toho traja Slováci. Dvoch z nich záchranári vytiahli po niekoľkých hodinách a previezli do nemocnice. Rovnaké šťastie nemal tretí Slovák a jeho dvaja českí kolegovia.

 

Opačný postoj ako Tomáš mala nanešťastie hovorkyňa tej istej firmy Kateřina Plechatá. „My nevieme, kto sú tí mŕtvi a ktorá personálna firma nám ich poslala,“ vyjadrila sa Plechatá, ktorá na otázku, či spoločnosť Bögl a Krýsl už identifikovala niekoľko hodín po páde mosta zavalených robotníkov, odpovedala: „Ja som nikoho neidentifikovala,“ uzavrela a položila telefón.

Hľadali vzácne kamene

Robotníci podľa informácií Nového Času sa na mieste rekonštrukcie mosta venovali inej činnosti, ako sa pôvodne mali. Miestni ľudia tvrdia, že muži dostali príkaz vyhrabať zo spodku mosta historické kamene. Manipulácia s hlinou blízko mostného piliera sa pre štyroch z nich stala osudnou. Celý prípad pripomína veľký chaos. Na mieste nešťastia, len pár hodín po vyhasnutí životov chlapov, voľne pobehovali ľudia a hrozilo, že uvoľnené kamene zabijú náhodných okolo idúcich.

Nepríjemné prekvapenie vyvolalo aj vyjadrenie vedúceho inšpektora oblastného inšpektorátu pre južné Čechy a Vysočinu Jiřího Pelikána. „Polícia nám zatiaľ o týchto pracovníkoch neposkytla žiadne informácie. Nie je preto vylúčené, že tam mohli skutočne pracovať načierno,“ konštatoval pre české médiá Jiří Pelikán.

V nemocnici bojoval o život

Najväčšie šťastie mal jeden (55) z dvojice vyslobodených ľudí (Slovákov), ktorý bol iba ľahko zranený a záchranárom pomáhal pri lokalizácii zavalených kolegov. Druhý Slovák (47) bojoval niekoľko hodín o svoj život v nemocnici v Hradci Králové. Nakoniec sa jeho zdravotný stav stabilizoval. Telá ich štyroch mŕtvych spolupracovníkov previezli do Brna na súdnoznaleckú pitvu. Prípadom sa už zaoberá česká polícia.

Zúfalá matka Ivana († 29), ktorý zahynul pri Kurimanoch: Prečo im dovolia stavať ďalšie mosty? 

Nespí po nociach! Ani po takmer dvoch rokoch sa mama Ivana Puškáša († 29) nespamätala zo smrti svojho syna. Pri pozeraní televízie ju až zamrazilo, keď videla podobný pád v susednej Českej republike. Nemohla uveriť vlastným očiam, keď sa dozvedela, že na rekonštrukcii mosta spolupracovala rovnaká spoločnosť ako pri Kurimanoch, kde zahynul jej syn. 

Ivan Puškáš († 29) bol jedným zo štyroch mužov, ktorí neprežili pád mosta na diaľnici D1, keď spadol z výšky asi 20 metrov. „Videla som vo štvrtok v televízii, že došlo k tragédii. Okamžite som to prepla, nemohla som sa na to pozerať. Hneď mi napadlo, či za tým nie je tá istá firma,“ povedala pani Marcela, ktorej tušenie sa naplnilo. Pre spoločnosť Bögl a Krýsl je to už tretí pád mosta, pri ktorom zahynuli jej pracovníci.

„Ako ich môže nechať stavať ďalšie mosty, keď im padajú?“ opýtala sa samej seba s tým, že jej milovaný syn by o týždeň oslávil 31. narodeniny. Pani Marcelu hnevá aj pomalé vyšetrovanie. „Prečo politici netlačia na vyšetrovanie? Chýbajú výsledky, nenašiel sa vinník. Človek by bol aspoň spokojnejší,“ dodala Ivanova mama.

Spolu 12 obetí, spoločnosť môže stavať ďalej

Napriek tomu, že pre spoločnosť Bögl a Krýsl je zrútenie mosta už treťou tragédiou za posledných šesť rokov, mosty môže stavať ďalej. Prípady tragédií zo Slovenska a z Česka z rokov 2008 a 2012 sú totiž stále neuzatvorené. „Vyšetrovanie pádu časti mosta vo výstavbe v katastri obce Iliašovce doposiaľ nebolo ukončené, naďalej pokračuje. Obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ nebolo vznesené,“ povedal Alexander Szabó z košického krajského riaditeľstva. Rovnaká odpoveď prišla aj z českej polície.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?