Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2014 08:09 | Správy | Domáce správy

Poškodia nové sankcie voči Rusku aj Slovensko? Vláda posúdi ich návrh

Vláda sa na svojom stredajšom zasadnutí bude venovať návrhu nového balíka sankcií Európskej únie voči Rusku.

Ešte pred rokovaním sa mimoriadne k tejto otázke stretne tripartita. Ministri, hospodárski a sociálni partneri sa budú zaoberať tým, či a do akej miery tieto sankcie poškodia Slovensko.

Premiér Robert Fico si na sobotňajšom (30.8.) summite Európskej únie v Bruseli vyhradil právo odmietnuť niektoré opatrenia, ktoré by poškodzovali národné záujmy SR. Opakovanie ich označil za nezmyselné a kontraproduktívne, ktoré nikam nevedú. Podobný názor prezentoval predseda českej vlády Bohuslav Sobotka. Jeho koaliční partneri, ako i stranícki kolegovia sa však v tejto otázke nezhodujú. Aj vláda ČR má v stredu posúdiť návrh sankcií.

Tento balík, ktorý pripravila Európska komisia (EK), by mal byť prijatý do piatka 5. septembra. Európske reštrikčné opatrenia by mali byť posilnené v štyroch odvetviach, medzi ktoré patrí rezort obrany, tovary dvojitého využitia a financie. Návrhy sa údajne týkajú tiež obmedzení účasti Ruskej federácie na kultúrnych, ekonomických a športových udalostiach v EÚ.

 

Niektoré členské krajiny únie navrhujú zaradiť na existujúci "čierny zoznam" osôb, ktoré majú zákaz vstupu do EÚ a zmrazené aktíva v rámci Európy, aj ruského ministra obrany Sergeja Šojgu. Na programe 120. schôdze je okrem iného novela zákona o dohľade nad finančným trhom, ktorý na dnešné rokovanie predložilo ministerstvo financií. Na jej základe má mať Národná banka Slovenska (NBS) od budúceho roka väčšie právomoci pri ochrane spotrebiteľov na finančnom trhu. Po novom budú môcť napríklad kontrolóri centrálnej banky vykonávať inšpekcie aj pod skrytou identitou a NBS bude môcť ukladať sankcie pri porušení práv spotrebiteľov.

Posilniť sociálnu súdržnosť na Slovensku, prispievať k znižovaniu chudoby a k odstráneniu jej najhorších foriem – to je cieľom Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci. Návrh jeho znenia pre programové obdobie 2014-2020 pripravilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Na tento účel by sa malo v najbližších siedmich rokoch použiť 65,1 milióna eur z fondov EÚ.
Prostriedky z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby majú byť určené na zmiernenie potravinovej a materiálnej deprivácie a extrémnych foriem chudoby s najväčším vplyvom na sociálne vylúčenie, ako je bezdomovectvo, chudoba detí a potravinová deprivácia. "Za materiálnu depriváciu pre podmienky SR je považovaný najmä nedostatok potravín a základných hygienických potrieb u príjemcov pomoci v hmotnej núdzi a osôb bez prístrešia," vysvetlil rezort práce v dokumente.




Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?