Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2014 17:00 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Krásna surfistka sa vybrala na dovolenku: Namiesto oddychu strávila dlhé roky vo väzení!

Bolo to ako zlý sen: Vybrala sa surfovať na ostrov Bali a ocitla sa vo väzení. 

Po deviatich rokoch boja za jej oslobodenie ju vo februári tohto roka konečne prepustili. 

 

Indonézia, jej nádherné pláže a prívetiví obyvatelia sú lákadlom pre turistov z celého sveta. Odvrátenou tvárou tohto raja na zemi je, že v tejto moslimskej krajine môžete za pašovanie drog dostať trest smrti alebo doživotné väzenie. Na absurdnú prísnosť indonézskych zákonov doplatilo už veľa turistov, ktorým sa v batožine ocitla marihuana či heroín a nevedeli dokázať svoju nevinu. Taký je aj prípad Austrálčanky Schapelle Corbyovej – 4,2 kg marihuany v jej batožine ju stál deväť rokov života a zničené zdravie.

Problém na letisku

Mala 27 rokov, bola krásna a život mala stále pred sebou. Príležitostná fotomodelka a nadšená surfistka Schapelle Corbyová sa vybrala s bratom a pár priateľmi na indonézsky ostrov Bali, kde chcela navštíviť sestru, ktorá sa tam vydala. Na medzinárodnom letisku Ngurah Rai v Denpasare pristáli 8. októbra 2004. Všetko prebiehalo normálne, kým si letisková kontrola nezavolala Schapelle bokom a požiadala ju, aby otvorila svoj vak na surf. Schapelle začala tušiť niečo zlé.

Váhavo otvorila vak a našla v ňom veľké množstvo marihuany zabalenej vo vákuovej fólii. Zostala v šoku a úradníkom nevedela vysvetliť, ako sa droga dostala do jej batožiny. Vyhliadka na krásnu dovolenku sa premenila na nočnú moru, nasledovalo zatknutie, vyšetrovanie a v roku 2005 sa dočkala rozsudku – dvadsať rokov nepodmienečne. Za 4,2 kg usušenej rastliny mala stráviť najlepšie roky svojho života vo väzení. Nepomohli jej slzy ani tvrdenie, že je nevinná a marihuanu jej do vaku niekto podstrčil.

Austrália v pozore

Celý prípad vyvolal obrovskú publicitu a pritiahol pozornosť najmä Austrálčanov. Na vynesenie rozsudku prišla na Bali viac ako stovka austrálskych novinárov a televízia ho vysielala v priamom prenose. Ľudia sa rozhorčene pýtali, či rozporuplný proces a rozsudok sú „odmenou“ za obrovskú pomoc, ktorú Austrália poskytla Indonézii po zničujúcich vlnách cunami v roku 2004. Schapelle nikto nepreukázal úmysel obchodovať s drogou, nikomu nespôsobila žiadnu ujmu, nebola predtým trestaná, ani nebola členkou zločineckej organizácie. Za rekreačnú drogu, ktorú postupne legalizujú a tolerujú v mnohých krajinách sveta, si mala vďaka absurdným zákonom odsedieť najlepšie roky života vo väzení.

Kritike neušiel ani spôsob vyšetrovania a dokazovania. Polícia urobila pri vyšetrovaní mnoho chýb, neskúmali odtlačky prstov na fólii, v ktorej bola marihuana zabalená a vôbec nevzali do úvahy, že drogu mohol do neuzamknutého obalu strčiť hocikto na letisku. Corbyová putovala do preplnenej hrôzostrašnej väznice Kerobokan a zároveň odmietla požiadať o prezidentskú milosť, lebo tak by sa len priznala k činu, ktorý podľa nej nespáchala.

Obeť pašerákov?

Zrejme nikto nečakal obrovskú vlnu emócií, ktorú prípad vyvolal. Dokonca hrozilo, že sa narušia indonézsko-austrálske vzťahy. Za oslobodenie Schapelle vznikli internetové stránky vyzývajúce bojkotovať turistické strediská na Bali i austrálsku leteckú spoločnosť Quantas, ktorá vraj nedostatočne stráži turistickú batožinu. K afére sa vyslovil aj austrálsky premiér. Zároveň vzniklo množstvo teórií vysvetľujúcich, ako sa marihuana dostala do jej batožiny. Jedna z nich bola, že drogu Schapelle podstrčili ľudia obsluhujúci batožinové terminály na letiskách, ktorí takto využívali nič netušiacich cestujúcich ako pašerákov.

Corbyová sa vraj stala obeťou omylu - jej lietadlo totiž letelo zo Sydney na Bali a odtiaľ späť do Austrálie, do Brisbane. Ten, kto jej drogu podstrčil, zrejme čakal, že poletí do Brisbane. Nič netušiaca Schapelle však vystúpila na Bali a tam jej drogu našli. Na veľkú publicitu celého prípadu však vznikla aj opačná reakcia – jej rodinu prelustrovali zo všetkých strán a našli sa ľudia viniaci jej otca, brata či sestru, ktorí vraj boli zapojení do pašeráckej siete.

Prepustenie

Schapell sa vo väzení zhoršil zdravotný stav a začala trpieť psychickými problémami a depresiami. Neustály záujem médií a tlak verejnosti napokon prispel k tomu, že minulý rok sa začalo hovoriť o jej podmienečnom prepustení. Reči sa napokon premenili na čin 10. februára 2014, keď Schapelle po deviatich rokoch a štyroch mesiacoch pustili na slobodu.

Fyzicky aj psychicky zničená a navyše s rôznymi podmienkami - napríklad dva roky musí žiť na Bali a viesť bezúhonný život. Jej prepustenie opäť vyvolalo mediálny cirkus a vydavatelia sa predháňali v ponukách, komu Schapell predá svoj príbeh. Sumy dosahovali miliónové čísla a ktosi závistlivo vyrátal, koľko dolárov Schapell zarobila počas svojho pobytu vo väzení. Proti jej prepusteniu sa postavili konzervatívci v Indonézii, ktorí žiadali, aby si odsedela celý trest, pretože ako pašeráčka drog vraj ohrozila vývoj indonézskych detí.

Celý prípad ponúka jedno poučenie: pri cestách do exotických krajín si dávajte mimoriadny pozor nielen na seba, ale aj na svoju batožinu. Nikdy neviete, kto vám do nej čo strčí, preto si ju uzamykajte a kontrolujte.

Schapell v médiách

Príbeh trpiacej krásky zaujal aj filmárov – v roku 2007 vznikol dokumentárny film Ganja Queen o jej zatknutí a uväznení. Tento rok mal premiéru aj televízny film Schapelle, ktorý vinu prekvapujúco hádže na Michaela Corbyho, jej otca, starého dílera, ktorý vraj marihuanu osobne strčil do jej batožiny. Ruku k dielu priložila aj Schapell - vo väzení v roku 2008 napísala knihu o svojom prípade, nazvanú My Story, ktorá sa predala v náklade 100 000 kusov. Jej doplnené a rozšírené vydanie vyšlo o rok neskôr a tiež slávilo úspech.

Britka dostala smrť

Britskú starú mamu Lindsay Sandifordovú (56) odsúdil indonézsky súd v januári na smrť za pašovanie drog. Pri prílete na ostrov Bali z Bangkoku jej vlani v máji colníci objavili v podšívke batožiny 4,8 kilogramu kokaínu v hodnote 1,88 mil. eur. Sandifordová pred súdom tvrdila, že drogy ju prinútil zobrať do Indonézie gang. Vyhrážal sa pritom ublížením jej deťom. Podľa súdu však stála na čele pašeráckej skupiny, ktorej členmi boli traja ďalší Briti, svoju vinu nepriznala a neprejavila ani ľútosť. Od roku 1998 popravili v krajine piatich cudzincov - z Nigérie, Indie a Thajska - všetkých za drogové trestné prečiny.

Ďalšie krimi príbehy nájdete na facebooku NČ Krimi magazínu!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce