Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2014 11:40 | Správy | Domáce správy

Previerky sudcov začínajú platiť: Skončia ale na Ústavnom súde

Novela ústavy, ktorá prináša zmeny v justícii a chráni manželstvo, dnes nadobúda účinnosť.

Právna norma predložená vládnym Smeru-SD a opozičným KDH oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov.

O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať Súdna rada SR. Tá bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát.

O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Účinnosť dnes nadobúda aj novela zákona o sudcoch a prísediacich. Právna norma poslancov za vládnu stranu Smer-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa čiastočne nadväzuje na novelu ústavy a mala by sprísniť pravidlá pre sudcov.

 

Podpredseda súdnej rady Ján Vankouž avizoval, že bezpečnostné previerky sudcov skončia na ústavnom súde. Niekoľkostránkový podnet voči vykonávacím predpisom k bezpečnostným previerkam je už podľa jeho slov pripravený. Predseda súdnej rady bude mať vďaka schválenému balíčku justičných zmien aj novú kompetenciu podávať podnety ústavnému súdu.

"Je to vypracované a pošle sa," uviedol Vanko po tom, ako sa koncom augusta stretol s prezidentom Andrejom Kiskom pri menovaní nových sudcov. Vanko potvrdil, že v návrhu budú požadovať aj predbežné pozastavenie ustanovení zákona o previerkach.

Sudcovia podľa novely ústavy prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby.

Predseda Najvyššieho súdu SR nebude automaticky predsedom Súdnej rady SR. Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. O jedného viac ako doteraz, teda deväť členov súdnej rady, zvolia sudcovia.

Doplňujúce voľby nového člena rady nebudú, na prechodné obdobie sa stane deviatym členom rady za sudcov predseda Najvyššieho súdu SR. Predsedu súdnej rady si zvolí rada zo svojich členov, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva.

Voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu budú tajné. Neverejné majú byť všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách. Vyplýva to z novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá dnes tiež nadobúda účinnosť. Prezident Andrej Kiska novelu nepodpísal.

Zákon najprv vrátil parlamentu, poslancom navrhol, aby ponechali verejné hlasovanie súdnej rady o funkcionároch v justícii. Kiska argumentoval, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku je verejné a transparentné rozhodovanie súdnej rady najlepším riešením. Poslanci Smeru-SD ale pripomienku hlavu štátu neschválili a novelu odsúhlasili v pôvodnom znení.

Predseda súdnej rady sa zároveň dostane medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Návrhom sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma či poberanie 13. a 14. platu.

Rezort spravodlivosti chce zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní. Od sudcov by mohli v budúcnosti vyžadovať preplatenie časti alebo celých pokút, ktoré štát musí uhradiť úspešným sťažovateľom pred ústavným súdom alebo ESĽP. Išlo by o prípady uznaných prieťahov v konaní alebo porušenia iných základných práv a slobôd, ak za ne ÚS alebo ESĽP nariadil štátu vyplatiť sťažovateľovi konkrétnu čiastku. Sudca by sa na nej musel podieľať alebo ju celú preplatiť vtedy, ak by jeho konkrétne zavinenie právoplatne potvrdil disciplinárny súd.

Novela mení doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov, ktorý sa v praxi neosvedčil a disciplinárny súd bol dlhší čas zablokovaný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO