Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2014 17:05 | Správy | Domáce správy

Počasie leteckým dňom veľmi neprialo: Napriek dažďu prilákali na Sliač takmer stotisíc ľudí!

Nedeľné počasie nebolo také príjemné ako v sobotu a dopoludnia dokonca na Sliači spŕchlo, no na letecké dni prišli desiatky tisíc ľudí.

Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest (SIAF) 2014, ktoré sa uskutočnili v sobotu a v nedeľu na Letisku Sliač, navštívilo zhruba 90-tisíc ľudí.

Informovala o tom hovorkyňa tohto podujatia Monika Pastuchová s tým, že v sobotu letové ukážky tímov sledovalo vyše 55-tisíc a v nedeľu približne 35-tisíc návštevníkov.

Letci z trinástich krajín

„Opäť sme ukázali, že SIAF je spoločenská udalosť, ktorá láka pozornosť tisícok domácich i zahraničných návštevníkov a stala sa vyhľadávaným podujatím s vysokým kreditom,“ zhodnotil návštevnosť riaditeľ SIAF 2014 Hubert Štoksa.

 

Diváci mohli po oba dni vidieť vyše 50 letových ukážok a tiež viac ako 50 typov lietadiel. Na Sliač prišli letci z 13 krajín sveta. "Mali sme tu 86 akreditovaných novinárov, 120 vydaných rádiostaníc pre organizačný štáb, vyše 60 členov mal organizačný výbor a na poriadok a chod podujatia dohliadala ďalšia stovka brigádnikov," zhrnula hovorkyňa. 

Hlavnú cenu podujatia: Best display Smik Trophy, čo je putovná cena za najlepšiu letovú ukážku, získal pilot vojenského dopravného lietadla C-27J Spartan. Cenu veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl SR za najlepšiu vojenskú letovú ukážku si zo Sliača tento rok odnáša pilot bojového lietadla JAS 39 Gripen vzdušných síl českej armády.

Cenu letového riaditeľa SIAF 2014 za technicky najprecíznejšie zvládnutú letovú ukážku tento rok udelili RetroSky Team-u z Košíc, ktorý predviedol leteckú bitku umocnenú pyrotechnickými efektmi. Cenu Slovenskej leteckej agentúry za najlepšiu letovú ukážku civilného a športového letectva tento rok získal tím Baltic Bees z Lotyšska.

Akčné ukážky stíhačiek

Podľa hlavného lekára SIAF 2014 Petra Časnochu ošetrili na podujatí 26 ľudí. Medzi najčastejšie zdravotné problémy patrili uštipnutia hmyzom, bolesti hlavy a drobné nevoľnosti. Len jedného pacienta bolo treba previezť do zdravotníckeho zariadenia, pričom išlo o podozrenie na zlomeninu nohy.

Najväčšiu pozornosť divákov na tohtoročných leteckých dňoch pútali akčné letové ukážky stíhacích bojových lietadiel MiG-29 a Gripen, ale aj ukážky historických lietadiel a leteckých súbojov z obdobia 2. svetovej vojny či rýchlostná súťaž stíhačky L-39 Delfín s autom Ariel Atom. Viacero strojov bolo divákom k dispozícii na ploche letiska na statické ukážky. Boli tam tiež stánky s modelmi lietadiel a leteckými suvenírmi.

Organizátorom MLD je Slovenská letecká agentúra (SLLA), s. r. o., Banská Bystrica, ktorá sa snaží o zachovanie dlhoročnej tradície organizovania MLD na Slovensku. V roku 2005 a 2006 usporiadala letecké dni so zahraničnou účasťou Slovak Air Fest na Leteckej základni Sliač.

V roku 2007 založila pilotný projekt Národných leteckých dní na letisku v Piešťanoch. Nasledujúci rok pokračovala v založenej tradícií leteckých dní a zorganizovala Slovak Air Fest, Letecké dni Očová 2008. V roku 2011 sa organizácia podujatia opäť vrátila na letisko Sliač. Rekordným ročníkom sa stal rok 2012, keď základňu navštívilo v rámci MLD vyše 120.000 nadšencov pre lietanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii