Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2014 11:16 | Správy | Domáce správy

10 viet, ktoré pred školským rokom nevypúšťajte z úst!

Na kamarátov sa vaše deti možno tešia, ale na učenie a prísnych učiteľa už menej.

Ak ich chcete otráviť ešte viac, začnite už dnes prednášať nejaké rodičovské múdrosti - napríklad o tom, že im hneď zajtra začne vojna alebo že za trojku bude zákaz chodenia von. Verte však tomu, že oveľa lepšie urobíte, keď ich prehltnete skôr, ako vám vyletia z úst.

1. Koniec zábavy, od zajtra máš vojnu

Tymto vyhlásením môže rodič vytočiť každé dieťa od ôsmich do osemnástich rokov. Úprimne povedané, dieťa zrejme samo dobre vie, že jeho život bude od prvého septembra trochu náročnejšie a že nebude mať veľa času na veci, ktorým dávalo posledné dva mesiace prednosť. To, aby mu to matka alebo otec pripomínali je zbytočné a len to zhorší ich vzájomné vzťahy.

2. A učiť sa začneš hneď tento týždeň. Nie, že zase budeš zachraňovať známky na poslednú chvíľu

Mimochodom, počuli ste niekedy o tom, že rodičia by okrem iného mali dieťaťu pomôcť organizovať si čas aj rozvrhnúť sily na učenie? To znamená, že sa nemáte neustále učiť s ním alebo za neho dokonca robiť domáce úlohy, ale mali by ste mu pomôcť nájsť si tempo učenia a plnenie všelijakých dlhodobých úloh tak, aby všetko nezachraňovalo na poslednú chvíľu. Tajomstvo? Výhražné vety o tom, že sa musí učiť, a to veľa a najlepšie hneď mu vôbec nepomôžu.

3. Nezačali sa ti počas prázdnin náhodou zapaľovať lýtka? Teraz na to zabudni

Je vážne dosť možné, že práve toto leto váš dospievajúci potomok prežil svoju prvú lásku, či už na tábore alebo napríklad na dedine, kde bol u babičky. Ešte z toho môže byť sám trochu zmätený, smutný a podobnými nejapnými rodičovskými vyhláseniami to rozhodne nevylepšíte. Skôr môžete vziať jed na to, že nabudúce už sa vám syn alebo dcéra s ničím podobným nezverí.

4. A zo školy budeš chodiť rovno domov, s tým počítaj

Je pravdepodobné, že tejto otázke sa počas nasledujúcich týždňov nevyhnete - so stúpajúcim vekom deti viac a viac tlačí na rodičov, aby nemuseli zo školy rovno domov a mohli sa ešte niekde zabaviť s kamarátmi. Nakoniec, prečo nie? Ak synovi či dcére nie je sedem rokov a nemá školu vo vedľajšej ulici, skutočne nie je potrebné, aby museli chodiť chodiť zo školy či družiny hneď domov. Debata na túto tému by však mala začať celkom inak.

5. Opováž sa zase stratiť pero, mikinu alebo veci na telocvik!

Myslíte, že váš potomok stráca všetky tie perá, peračníky, krabičky na desiatu alebo veci na telesnú výchovu schválne? To ťažko. Musíte to brať tak, že ešte nemá dostatočnú kapacitu na to, aby si to všetko zapamätal - okrem úloh, ktoré od neho chcú v škole. Ak vám to vadí, nekupujte mu zbytočne drahé vybavenie a dávajte mu so sebou len to, čo skutočne potrebuje. Ak je potomok starší a už by to podľa vás mal zvládať, dohodnite sa s ním napríklad na tom, že si na stratené pomôcky bude prispievať z vreckového.

6. Zabudni na zabávanie sa s kamarátmi, budeš sa učiť

Ďalší rodičovský variant na obľúbené tému. Deti pritom potrebujú aj voľný čas, ktorý budú môcť tráviť práve so svojimi rovesníkmi - alebo chcete, aby vaše dieťa nepoznalo inú zábavu ako počítač? Presne to však hrozí, ak mu budete zakazovať, aby sa chodilo hrať von.

7. Nemysli si, že budeš vysedávať pri počítači, ten bude za odmenu

Počas leta si váš potomok na počítač, hry alebo filmy možno ani nespomenul, pretože mal stále čo robiť, či už bol na tábore alebo na dovolenke s vami. To sa pravdepodobne počnúc septembrom zmení - lenže úplny zákaz alebo počítač za odmenu určite nie je riešením preto, že čím ďalej, tým viac škôl od žiakov chce, aby vypracovávali úlohy na počítači, aby si hľadali informácie a podklady na internete. Takže ich s týmito nástrojmi skôr naučte zaobchádzať.

8. Nesmieš nás trápiť zlými známkami, musíš zabrať

Moment, vy si ešte stále myslíte, že dieťa chodí do školy preto, aby vám urobilo radosť? A že známky sú tu pre vaše potešenie? Zabudnime teraz na spôsob, akým známky školách rozdávajú. Dôležité je niečo iné - žiaci a študenti chodia do školy kvôli sebe, a preto, aby sa niečo naučili, pokiaľ možno to, čo im bude v živote k úžitku. Rodičovské uspokojenie rozhodne tým hlavným cieľom nie je.

9. Ty si úplne hlúpy, takže sa na žiadnu školu nedostaneš

Možno vaše dieťa skutočne nie je študijný typ, ktorý by mal smerovať ďalej na gymnázium a univerzitu. To rozhodne nie je hriech ani žiadne životné zlyhanie. Ale za zlyhanie sa dá považovať podobné rodičovskej vyhlásenie, ktorým dieťaťu vopred zrazíte sebavedomie a odradzujete ho od toho, aby sa viac snažilo. Prečo by malo, je predsa hlúpe, veď to hovoria aj mama s otcom.

 

10. Zase začína sprostá škola, nič si z toho nerob a pošli ich do hája

Podobné vyhlásenie je možno trochu nadsadené, no v nemálo rodinách sa o škole hovorí podobne. Rodičia si možno myslia, že si tým najmä starších potomkov zmietaných pubertou naklonia, ale ono to nefunguje. Pretože dieťa potrebuje vedieť skôr to, že považujete jeho školu za dôležitú a že jeho snaženie v nej oceňujete. Navyše aj učiteľom sa lepšie učia, keď majú pred deťmi aspoň nejakú autoritu. Samozrejme, niekedy to je drina a učiteľ skutočne svoju prácu nezvláda - potom je však na mieste riešiť tento jeden zádrhel, nie zatratiť vzdelávaciu inštitúciu ako celok.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo