Skúste sa inšpirovať týmto návodom a premeňte každý večer na gurmánsky zážitok.
1. Brie
- mäkký syr s bielou plesňou na povrchu
- najčastejšie vyrobený zo surového alebo pasterizovaného mlieka
- má francúzsky pôvod, je ľahký, krémový, s tenkou jedlou kôrkou
- príchuť je maslová, jemne nasladlá
2. Syr s modrou plesňou
- môže byť vyrobený z kravského, kozieho aj ovčieho mlieka
- väčšinou má výraznú chuť, ktorá sa v priebehu dozrievania mení
- chutí sladko-slano a má pikantnú koncovku
3. Parmezán
- tvrdý zrejúci syr
- vyrobený z úplne alebo čiastočne odtučneného mlieka
- je to ťažký, suchý syr, ktorý má ostrú chuť
4. Čedar
- tvrdý zrejúci syr pochádzajúci z Anglicka
- vyrába sa z nepasterizovaného alebo pasterizovaného plnotučného mlieka
- má hladkú, tvrdú štruktúru zlatožltej farby, ktorá časom tmavne
- je slaný s orieškovou príchuťou
5. Feta
- biely syr tvarohového typu pôvodom z Grécka
- vyrába sa z čerstvého ovčieho a kozieho mlieka
- zreje v slanom roztoku minimálne dva mesiace
- je jemný, hrudkovitý a veľmi slaný
6. Eidam
- polotuhý plnotučný zrejúci syr vyrábaný z kravského mlieka pôvodom z Holandska
- má jemnú, nie príliš intenzívnu chuť a je takmer bez zápachu
7. Gouda
- tvrdý syr pôvodom z Holandska
- je vyrábaný z kravského mlieka, ktorý sa balí do voskového obalu
- má jemnú vôňu s ľahkým orieškovým nádychom
8. Gorgonzola
- biely mäkký syr so zelenou plesňou pôvodom z Talianska
- vyrába sa z pasterizovaného mlieka s pridaním mliečnych enzýmov
- má krémovú, vláčnu štruktúru s jemným zápachom
9. Mascarpone
- jemný, krémový syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej
- je bielej farby, vonia ako smotana a rýchlo sa kazí, preto sa vyrába v zime
10. Čerstvý kozí syr
- vyrobený výhradne z kozieho mlieka
- môže byť čerstvý, s kôrkou alebo polotvrdý
- je trochu ostrý, s jemnou textúrou a má pikantnú chuť
11. Gruyére
- tvrdý, zrejúci syr pôvodom zo Švajčiarska
- vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka
- má tvrdú kôrku a veľkú škálu chutí od ovocnej až po orechovú
Vhodné vína
Šampanské/sekt: camembert, čedar, brie, eidam
Zinfandel: syr s modrou plesňou, feta, kozí syr, gouda
Syrah: čedar, eidam, gouda, parmezán
Sauvignon blanc: gruyére, parmezán
Rizling: brie, eidam, gouda, syr s modrou plesňou
Portské: gorgonzola, syr s modrou plesňou
Pinot noir: feta,Gruyére
Merlot: čedar, camembert, brie, gouda, gorgonzola
Veltlín zelený: kozí syr, syr s modrou plesňou
Dezertné vína: mascarpone, syr s modrou plesňou