Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2014 08:04 | Správy | Zahraničné správy

Putin vyzval k otvoreniu humanitárneho koridoru pre ukrajinských vojakov: Doneck má jednu podmienku

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) podporilo návrh na vytvorenie humanitárnych koridorov pre ukrajinských vládnych vojakov.

Tí sa ocitli v obkľúčení jednotiek proruskej domobrany. Ako podmienku pre otvorenie koridorov však uviedli odovzdanie ťažkých zbraní a streliva vládnymi jednotkami.

Vedenie DĽR tým chce zabrániť, aby ťažké zbrane boli neskôr použité proti domobrane. V rozhovore pre televíziu Rossija 24 to uviedol premiér DĽR Alexander Zacharčenko.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval príslušníkov proruskej domobrany na východnej Ukrajine, aby otvorili humanitárny koridor a umožnili tak ukrajinským vojakom dostať sa z obkľúčenia. Informovala o tom v noci nadnes tlačová služba Kremľa.

 

"Vyzývam sily domobrany otvoriť humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí sa ocitli v obkľúčení, a predísť tak nezmyselným obetiam,...umožniť im bez prekážok opustiť oblasť bojov, odísť k ich rodinám, vrátiť ich matkám, ženám a deťom, poskytnúť urgentnú lekársku pomoc raneným v bojoch," uvádza sa podľa agentúry ITAR-TASS v Putinovom vyhlásení.

Podľa agentúry RIA Novosti Putin dodal, že kvôli vojenským operáciám domobrany sa "mnoho ukrajinských vojakov a dôstojníkov ocitlo v obkľúčení, keď bojovali nie z vlastnej vôle, ale na rozkaz".

Ako informovali ruské i ukrajinské médiá, v obkľúčení sa ocitli ukrajinské jednotky neďaleko Ilovajska v Doneckej oblasti, kde sú boje prakticky nepretržité. Ukrajinské jednotky majú veľké problémy so zásobovaním, vrátane dodávok jedla a vody, uviedla agentúra RIA Novosti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko za vznik tejto situácie obvinil velenie dvoch plukov, ktoré opustili obranné pozície pod Ilovajskom. Podľa informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) ukrajinská armáda stratila aj kontrolu nad mestom Novoazovsk, ako aj nad viacerými dedinami v priľahlých okresoch.

Putin podľa RIA Novosti podčiarkol "očividnosť toho, že domobrana dosiahla významné úspechy v zastavení silovej operácie Kyjeva, ktorá predstavuje smrteľné nebezpečenstvo pre obyvateľov Donbasu a ktorá už spôsobila veľké straty na životoch v radoch civilistov".

Ruský prezident uviedol, že Rusko "je pripravené a poskytne humanitárnu pomoc obyvateľstvo Doneckej oblasti na východe Ukrajiny trpiacemu v dôsledku humanitárnej katastrofy". Ako pripomenula agentúra Reuters, Rusko pred týždňom vypravilo prvý konvoj s humanitárnou pomocou určenou pre Donbas.

Vo svojom vyhlásení Putin súčasne vyzval ukrajinské vedenie "okamžite ukončiť vojenské operácie, zastaviť paľbu, začať rokovať s predstaviteľmi Donbasu a riešiť nahromadené problémy výlučne mierovými prostriedkami".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje