Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2014 15:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Exkluzívny rozhovor s Jurajom Slezáčkom: Deprimujúca chvíľa, po ktorej povedal NIE ožarovaniu

Rakovine vyhlásil osobnú vojnu! Herec Juraj Slezáček (71) berie aj v ťažkých chvíľach život s humorom.

Podobnú situáciu zažil už pred 30 rokmi, keď mu doktor dával mesiac života. Vtedajšia diagnóza však Slezáčka posilnila a ako milovník tenisu je odhodlaný proti chorobe tvrdo hrať a skórovať. V exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas Nedeľa porozprával o tom, ako sa lieči a čo mu pomáha.

Na to, aké sa o vás v poslednom čase šíria chýry, vyzeráte vynikajúco. Aj táto športová bunda vám dodáva mladícky švih.

(Smiech) Človek robí so sebou zázraky. Teraz sa na seba dosť často pozerám do zrkad­la a vážim na váhe. Voľakedy som sa vážil, či som nepribral, a teraz sa vážim, či som nejako mimoriadne neschudol. Predtým som sa na seba pozeral do zrkadla a žmúril, či mi to pristane, teraz sledujem, či nemám nejakú zvláštnu nezdravú farbu. Zisťujem však, že tá diagnóza má aj pozitívne účinky. Predtým sa mi kvôli problémom s cievami ťažko chodilo a teraz prejdem aj tri kilometre. Rakovina tak porazila aj cievne problémy.

 

Nesledujete sa prehnane?

Nie som hypochonder, ale pri diagnóze, ako je rakovina, treba byť obozretný. Ja to nazývam kontrolou vizáže. Videl som, ako to funguje v nemocnici na oddeleniach. A nebol to teda bohvieaký pohľad na tých pacientov...

Spoznávajú vás pacienti v čakárni?

Áno. Aj nedávno som chodil na cievne vyšetrenia a sedel v čakárni, lebo tam čaká každý a neplatí, že ste celebrita. (Smiech) Zrazu sa na mňa zadíval jeden pacient a oslovil ma: „Prepáčte, ste z Paneláka, však? A zdravíčko ako?“ - „Čo myslíte, že sme tu na inšpekcii?“ - odpovedal som mu. Nemyslel som to v zlom, zrejme chcel so mnou len udržať konverzáciu.

Ako ste sa vlastne dozvedeli, že máte rakovinu?

U zubára. Bol som bordelár, nechránil som si zuby a niektoré zákroky odkladal. Potom prišla paradentóza, zubár mi vytrhol dva zuby a poslal ma na konzultácie na chirurgiu. A asi po týž­dni mi začiatkom júla telefonovala sestrička, že im prišiel nález...

Keď prišla tá správa, čo vám ako prvé prebleslo hlavou? Zľakli ste sa?

Keďže sa mi doktor ozval skôr, ako som mal prísť na kontrolu, tušil som, že niečo nebude v poriadku. Nezľakol som sa, ale príjemné mi to nebolo.

Hoci je to v takýchto chvíľach ťažké, dôležité je zachovať si zmysel pre humor a pozitívne myslenie. Pomáha vám to?

Nedávno som v jednom časopise čítal, že tá mrcha-choroba sa bojí smiechu. Jeden onkológ sa tam aj vyjadril, že neznáša tých doktorov, ktorí povedia, že pacientovi zostávajú dva mesiace. Mnohí sa i napriek týmto prognózam z toho dostali a o tom, kto má koľko času, rozhoduje šéf tam hore. No klasickí doktori a chirurgovia o tom nechcú príliš počuť a všetko chcú riešiť radikálne.

Čiže myslíte pozitívne...

Mám už skúsenosť, keď som mal v štyridsiatke problémy s hrubým črevom a doktor hovoril mojej manželke, že mi zostáva tak mesiac života. Teraz môžem povedať, že to bol asi omyl medicíny, takže jeden som už zažil. Prečo by toto nemohol byť druhý? Kedysi som hrával tenis. Viete, čo je to tajbrejk? To je skrátená hra. A po tejto diagnóze hrám skrátenú hru aj ja, len záleží na tom, kto je na podaní a kto bude bodovať.

Pacienti v núdzi sa často obracajú aj na alternatívnu medicínu. Máte s ňou aj vy nejaké skúsenosti?

Na vyhľadávanie takýchto informácií mám doma odborníka - moju manželku Jelu. Momentálne užívam doplnkový liek z Macedónska, ktorý mi poradila jedna lekárka. Ten liek vyliečil aj Fidela Castra. A keďže on je komunista a ja som bol tiež, prečo by nepomohol aj mne? Teraz ho užívam prvý týždeň, žena mi ústa kontroluje a zdá sa jej, že sa to vylepšuje. No dnes sa mi doktor pozrel do úst, nezistil žiadne výrazné zlepšenie ani zhoršenie a už ma ironicky neoslovuje ani menom, len názvom lieku. (Smiech)

V priebehu týždňa sa v médiách pretriasali katastrofálne scenáre, ako ste odmietli liečbu. Ako to teda je v skutočnosti?

Lekár mi povedal, že sa to nezväčšuje ani nezmenšuje, nijaké výrazné zmeny nezaznamenal. Pravda je taká, že histologický nález mi odhalil v ústach nádor druhého stupňa. To znamená, že to nie je úplne najhoršie, no ani najlepšie. Dá sa to odstrániť chirurgicky s kombináciou rádioterapie a chemoterapie. No chirurgický zákrok je podľa mňa veľmi krutý a usúdila to aj lekárska komisia. Preto mi odporučili skôr rádioterapiu a ožarovanie.

A na tie sa teda chystáte?

Bol som sa tam pozrieť. Čakal som na tmavej chodbe v nemocnici asi desať minút a povedal som si, že toto nie. Pacienti sedeli v suteréne na stoličkách, na kolenách mali chorobopisy, časenky a niektorí aj lúštili krížovky. Celé je to bezútešné, ja by som si v tej situácii nevedel spomenúť ani na hlavné mesto Česka. Povedal som si, že je to deprimujúce a takto sa dennodenne trápiť nebudem. Radšej to skúsim s týmto liekom, urobil som odklad od rádioterapie a podpísal reverz. Chodím však na pravidelné kontroly k môjmu vzácnemu priateľovi a známemu stomatochirurgovi docentovi Jozefovi Mračnovi.

Čiže, ak dobre chápem, riskli ste to a veríte, že vám pomôže zázračný sirup.

Či je zázračný, to sa ešte len ukáže, ale verím tomu. Topiaci sa predsa aj slamky chytá, takže to skúsim, a aj keď nie som veľmi nábožensky založený, viera a autosugescia niekedy dokážu veľmi pomôcť.

Ako to berie rodina, že ste klasickú liečbu odložili? Kedy ste ochotný na tú rádioterapiu a chemoterapiu nastúpiť?

Mám fantastickú manželku, ktorá mi jasne povedala, že nech sa rozhodnem akokoľvek, povie áno. Čiže v každom prípade stojí za mnou a podporuje ma. Je to moje osobné rozhodnutie. Nemám rád kolektívne rozhodnutia, mám rád osobnú zodpovednosť. Keď sa ukážu prvé výsledky mojej liečby, lekári zistia, aký je skutočný stav a uvidíme, čo bude ďalej.

Zbaviť sa zlozvykov je ťažké. Vy fajčíte celý život a k tomu neodmysliteľne patrí aj pohárik. Podarilo sa vám to aspoň čiastočne obmedziť?

To je absolútne jasné, že by som ich mal obmedziť úplne, snažím sa o to. Keď som však vo svojej pohode, rád si k tomu zapálim. Alkohol som už viac-menej vylúčil, no malý strek či pivo však nepovažujem za alkohol.

Diváci jojkárskeho seriálu Panelák si ho bez vás nedokážu predstaviť. Uvidíme vás teda i naďalej na obrazovke?

Nemám žiadne bolesti, no je to veľmi nepríjemné, lebo nemám zuby. Zhodou okolností však viem rozprávať, no pred kamerami v Paneláku sa škeriť nebudem. Takisto nemám ani žiadnu péenku, keďže som dôchodca a mám zmluvu s televíziou. Všetko závisí od tvorcov seriálu, či ma budú potrebovať, potom im aj ja budem k dispozícii.

V seriáli tvoríte hašterivé manželské duo s Božidarou Turzonovovou. No často sa doťahujete aj pri nakrúcaní. Je na vás teraz milšia?

Často mi teraz telefonuje. Hašteríme sa, ale vždy nás to prejde. Sme dlhoroční hereckí kolegovia a kamaráti...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým