Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2014 13:00 | Správy | Domáce správy

Veľký bežecký špeciál: Behanie je ako droga! Tu je všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Užite si beh čo najviac a vyvarujte sa nebezpečných chýb. Naháňanie kilometrov sa totiž stáva z roka na rok populárnejšie.

Odborníci dokonca priznávajú, že pravidelné behanie sa môže stať až závislosťou. Rekreačný beh zažíva v posledných rokoch obrovskú popularitu. Masy amatérskych športovcov trávia svoj voľný čas na bežeckých okruhoch či lesných cestičkách. Dôkazom môže byť napríklad najstaršie atletické podujatie na Slovensku, cestný beh Devín - Bratislava. Kým koncom 90. rokov sa na tejto súťaži zúčastňovalo menej ako 1 000 bežcov, dnes počet prihlásených presahuje číslo 5 000.

„Životný štýl je v súčasnosti pre väčšinu ľudí pomerne stresujúci, príčinou stresu je veľmi často jednostrannosť záťaže. Športovanie je možnosťou, ako jednostrannosť z celodennej záťaže vypustiť. Psychika sa počas behu a po behu uvoľňuje, koncentrácia je nahradená uvoľneným preladením. Ak sa k behu pridá aj poskakovanie či rozcvičenie celého tela, pre psychiku sú to ďalšie relaxačné procesy,“ tvrdí psychológ Tibor Hrozáň. Podľa neho môže beh fungovať aj ako terapia v ťažkých životných obdobiach.

Odborníci priznávajú, že od behania sa dá vypracovať aj určitá forma závislosti. Pri zvýšenej telesnej aktivite sa do mozgu uvoľňujú endorfíny, známe aj ako hormóny šťastia. Spôsobujú dobrú náladu, pocit šťastia a tlmia bolesť. Neraz sa stáva, že bežec počas maratónu trpí, ťažko dýcha a pichá ho v oblasti boku. Naraz pocíti uvoľnenie a začne behať ľahko. Práve vtedy začal endorfín účinkovať.

 

„Beh sa môže stať závislosťou ako všetko, pri čom máme pocit, že niečo riadime. Ide o koníčky, ktoré robíme radi. Každá závislosť má svoje dve časti. Bio­logickú, teda od čoho sme závislí, čo potrebuje organizmus a prečo si bunky vypracovali nové reflexy. Druhou časťou je psychologický zisk z prežívaného - robím to, čo chcem,“ vysvetľuje Hrozáň.

„Áno, existuje závislosť od behu, ale určite je príjemnejšia ako závislosti od alkoholu alebo cigariet, ktoré sú v našich zemepisných šírkach oveľa častejšie. Po vykrytí abstinenčných príznakov sa bežec len osprchuje a je dobre, u alkoholika to trvá podstatne dlhšie a aj sociál­ne dosahy sú iné,“ hovorí Martin Pupiš z Katedry telesnej výchovy a športu Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

Čo všetko potrebujete

Dnes už nie je problém kúpiť si tzv. funkčné oblečenie z umelých vlákien. Bavlnené tričká neodporúčame, nasávajú pot, sú potom ťažké a vlhké a bežec v nich môže prechladnúť. Pomáha aj kompresné oblečenie, napríklad podkolienky. Sťahuje svalstvo, zlepšuje prekrvenie a športovec vydrží väčšiu záťaž.

  • Slnečné okuliare 100 €
  • Pulzmeter od 35 €
  • Tielko Asics 25 €
  • Nohavice: 45 €
  • Ponožky od 8 €
  • Topánky Mizuno Wave Inspire 10 140 €
  • Batoh 50 €
  • Energetický gél 2,20 €
  • Kompresné podkolienky 35 €
  • Pás na kľúče a peniaze 27 €

10 rád ako na to

Začnite opatrne

Pokiaľ ste dlho pravidelne nešportovali, neprežeňte to hneď na začiatku. „Počas prvého mesiaca odporúčam pravidelne behávať aspoň tri- až štyrikrát do týždňa. Na úvod môžete striedať beh a chôdzu, kým nedokážete behať súvisle aspoň 20 či 25 minút. Od tretieho týždňa skúšajte behať 30 minút a dlhšie. Po tomto adaptačnom období už môžete zaraďovať intervalové tréningy, kde už musíte vychádzať z cieľa, aký máte,“ vysvetľuje Martin Pupiš z Univerzity Mateja Bela. Dobrú kondíciu dosiahnete pri tréningoch, ku ktorým dochádza aspoň trikrát týždenne a netrvajú kratšie ako 30 minút.

Chráňte si kĺby

„Problémy s kĺbmi pri behu často vnímam ako klišé. Súvisia zväčša s preťažovaním, ale, samozrejme, občas môžu súvisieť s nesprávnou technikou behu a nedostatočným strečingom. Odporúčal by som najprv nižšiu intenzitu a možno obuv s vyššou pätou,“ radí Martin Pupiš.

Behanie môže aj ublížiť

Behanie nie je pre každého, rizikovou skupinou sú obézni ľudia. „Beh je nebezpečný pre každého s nadváhou viac než 20 kg. Hrozí poškodenie kolien, navyše trpia členky. Títo ľudia by mali spočiatku vyskúšať plávanie, bicyklovanie a rýchlu chôdzu,“ radí Štefan Horváth z obchodu Ready 2 Run. Osoby s nadváhou, staršie ako 30 rokov, by mali najprv absolvovať lekársku prehliadku.

Recept na chudnutie

Ak chcete schudnúť, musíte behať dlho. „Štandardne sa tvrdí, že žena začína chudnúť po 40 minútach, muž po 25 minútach. Treba si však uvedomiť aj to, že ak budete behávať iba pomaly, môže to ovplyvniť vašu anaeróbnu toleranciu. Teda napriek tomu, že pravidelne behávate, môžete byť zadýchaní pri výstupe do schodov viac ako predtým, keď ste začali behať,“ varuje Martin Pupiš.

Na cesnak zabudnite

Aj rekreačný bežec by si mal dávať pozor na jedálny lístok. Ideálne je behať nalačno, alebo si dať pred športom ovocie bohaté na vodu, napr. broskyne, marhule či slivky. Mastné pokrmy, korenené jedná a vôbec cibuľu a cesnak by ste nemali konzumovať štyri hodiny pred výkonom.

Pitný režim

Málo piť je najväčšou chybou, akej sa amatérski športovci dopúšťajú. V letných mesiacoch môže byť telo dehydrované už po 15 minútach. „Dobré je behať ráno, keď teplota vzduchu ešte nie je vysoká a povrch nie je rozhorúčený. Aj počas spánku sa z nás odparuje voda, preto je dobré vypiť pred tréningom aspoň dva poháre vody, v jednom si môžete rozpustiť tabletu s minerálmi. Pokiaľ beháte dlhšie ako 45 minút a teplota vzduchu je viac než 20 stupňov, zoberte si so sebou fľašku s vodou,“ odporúča Štefan Horváth z obchodu Ready 2 Run.

Hrozí kolaps

„Odporúčam piť neperlivú alebo jemne perlivú minerálku. Ideálne je doplniť si najmä horčík, draslík a vápnik, konzumujte vodu s nižším obsahom sodíka,“ hovorí Štefan Horváth. Zavodňovanie je potrebné aj preto, že pri dehydratácii hustne krv. Srdce sa viac namáha, organizmus sa viac prehrieva a človek môže skolabovať.

Pozor na bolesť

Bolesť sa môže po určitom čase dostaviť pri každom športe a ani behanie nie je výnimkou. Najčastejším dôvodom je presilenie. „Skúste si dať dva týždne prestávku, zatiaľ plávajte a bicyklujte. Neskôr znova skúste behať a ak problémy pretrvávajú, vyhľadajte lekára. Často môže ísť o zápal a pomôžu injekcie,“ myslí si Štefan Horváth.

Dôležitý je výber topánok

Väčšina bežcov si vystačí s bežeckými topánkami na pevný povrch. „Tzv. trailovú obuv potrebujú športovci, ktorí na viac než 80 percent trénujú v lese a horskom teréne. Záleží aj na hmotnosti športovca. Tí, ktorí vážia viac než 100 kg, by mali používať cestné modely s hrubšou, viac tlmivou podrážkou,“ radí Štefan Horváth z obchodu Ready 2 Run. Cho­didlá každého z nás sú veľmi špecifické, u troch štvrtín ľudí sa stáčajú do strany. V bežeckých obchodoch si však môžete urobiť videoanalýzu, pričom asi minútu bežíte na páse a následne sa dozviete, aké topánky sú pre vás najvhodnejšie.

Aplikácie

Na Slovensku sa každý víkend koná niekoľko bežeckých podujatí. Každý, kto pravidelne beháva, by mal nejaké z času na čas vyskúšať. Získa nové skúsenosti, spozná ľudí, no najmä preteky sú dobrou motiváciou pri trénovaní.

Beh môže byť zábavnejší aj pomocou rôznych aplikácií, vďaka GPS a senzorom v smartfóne môžete získať zaujímavé dáta. Medzi najpopulárnejšie patria RunKeeper a Sports Tracker. Dokážete si tak porovnávať vlastné výkony, vidíte prekonanú vzdialenosť, prevýšenie či priemernú a maximálnu rýchlosť. Smartfón pri tréningu uložte do vodotesného puzdra, ktoré si pripevníte na ruku.


Bežecký biznis zarába milióny

V súvislosti s čoraz populárnejším behaním si mädlia ruky výrobcovia športového oblečenia a organizátori bežeckých podujatí. Iba prestížny maratón v New Yorku zaznamenal pri poslednom ročníku tržby za viac ako 150 miliónov eur. Ale aj preteky na Slovensku z roka na rok lámu účastnícke rekordy, slávny košický Medzinárodný maratón mieru vlani prilákal viac ako 9 500 pretekárov.

O behu sa zvykne vravieť, že je najlacnejším športom. Nemusíte vlastniť permanentku na plaváreň či do posilňovne, behaniu sa môžete venovať prakticky kdekoľvek. Potrebujete iba kvalitnú obuv. Čím viac však trénujete, tým sa vaše náklady zvyšujú. „Väčšina výrobcov garantuje životnosť topánok na 1 000 km a je to pravda. Sám som kedysi behal dve sezóny v rovnakej obuvi a dostavili sa bolesti achilovky a zápal okostice,“ hovorí Štefan Horváth z obchodu Ready 2 Run. Je to teda ľahká matematika. Bežecká obuv stojí priemerne 100 € a ak rekreačný bežec zabehne týždenne 40 km, za rok prekoná 2 000 km.

Emil Zátopek ( 78) behal aj v horúčke

Pochádzal z veľmi chudobnej rodiny, od 16 rokov pracoval v Baťových závodoch v Zlíne. Rodák z Kopřivníc patrí k najväčším atletickým legendám histórie. Zátopek totiž vyhral štyrikrát olympijské hry, ako vôbec prvý človek na svete ubehol 10 km dlhú trať pod 29 minút a 20 km dlhú trať za menej ako hodinu. Celkovo vytvoril 18 svetových rekordov, najväčšie úspechy žal na olympijských hrách v Helsinkách v roku 1952. Vo fínskej metropole vyhral beh na 5 km, 10 km, ba dokonca aj maratón.

Túto kráľovskú disciplínu pritom absolvoval po prvý raz v živote. Rovnaký kúsok sa dodnes nepodaril žiadnemu inému bežcovi a atletickí experti sa zhodujú v tom, že trojitý úspech zrejme už nikto nezopakuje. „Ak chcete niečo vyhrať, bežte na 100 metrov. Ak chcete niečo zažiť, bežte maratón,“ zvykol vravieť Zátopek. O atlétovi kolujú mnohé legendy. Behať neprestával, ani keď mal zvýšenú teplotu, tvrdil, že pri behu sa vypotí a vylieči. V zime trénoval s obutými kanadami a takto sa preháňal po poliach a lesoch. Súčasníci ho prezývali Česká lokomotíva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený