Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2014 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Z neschopného hokejistu sa stal geniálny lupič: Tento muž si získal sympatie celého národa!

Prezývali ho lupič-džentlmen alebo aj Whiskey Robber. Attila Ambrus (47) je miláčikom maďarského národa aj napriek tomu, že 7 rokov prepadával banky a ukradol 196 miliónov forintov. 

Ak sa niekedy vyberiete na jarmok k južným susedom, možno natrafíte na stánok s keramikou, pri ktorom je nezvyčajne rušno. Výrobcom a zároveň aj predavačom nie je nikto iný, než bývalý hokejový brankár a 29-násobný bankový lupič Attila Ambrus (47). Sympatie maďarského národa si získal nielen za svoju drzosť a odvahu, s ktorou vykrádal banky, ale aj za slušnosť. Jeho bankové lúpeže občas vyzerali ako kurz spoločenského správania. Najskôr sa prítomným klientom ospravedlnil, na záver im zaželal všetko dobré a občas dokonca priniesol pokladníčke kyticu. Úctivá bola aj tabuľka, ktorú zvykol pred lúpežou zavesiť na vonkajšie dvere banky. Bolo na nej: „Dočasne zatvorené. Ospravedlňujeme sa za spôsobené nepríjemnosti.“

Csziki Panter

Budúci lupič-džentlmen vyrástol v rumunskej Transylvánii. Ako dvadsaťjedenročný v roku 1988 utiekol pred Ceausescovym režimom ukrytý na podvozku vlaku smerujúceho do Maďarska. Oproti sivému Rumunsku bola jeho nová domovina takmer kapitalistickým rajom. Attila požiadal o azyl a získal prácu ako čistič ľadovej plochy na hokejovom štadióne. Neskôr postúpil na post druhého brankára a oficiálne sa stal profesionálnym hráčom budapeštianskeho hokejového klubu UTE.  Fanúšikovia ho síce prezývali Csziki Panter, treba však úprimne povedať, že brankárom bol snaživým, ale mizerným. Lenže v Maďarsku je hokej na inej úrovni ako na Slovensku a zrejme im jeho výkon stačil. Finančné ohodnotenie však bolo nízke a Attila si privyrábal aj ako pašerák kožušín z rodnej Transylvánie. Naplánovaný biznis mu však nevyšiel a zadlžený Attila sa musel poobzerať po inom kšefte. 

Whiskey Robber

Attila je akčný muž a z ponúkaných možností si vybral tú najjednoduchšiu. V januári 1993 si zohnal parochňu a hračkársku pištoľ. Zbraň niekoľkokrát cvične vytasil pred zrkadlom a potom sa vybral prepadnúť najbližšiu poštu. Z nej si priniesol 548 tisíc forintov. Ďalšie lúpeže nasledovali v marci, máji, júni, v auguste vykradol hneď dve banky. V rokoch 1993 až 2000 vylúpil 29 bánk a pôšt a zarobil celkovo 196 miliónov forintov, čo je pri dnešnom kurze vyše 640 tisíc eur.

 

Attila pristupoval k svojmu remeslu poctivo. Založil si hrubý fascikel s popisom všetkých finančných inštitúcií v Budapešti, ktorým udeľoval body podľa bezpečnostného rizika. Pred lúpežou mal ešte jeden rituál: zastavil sa v najbližšej krčme pri banke a dal si dvoch panákov obľúbenej whisky Johny Walker. Keď sa to dozvedela verejnosť, okamžite získal prezývku Whiskey Robber čo je v preklade Whiskey lupič.

Maďarský Jánošík?

Polícia a vyšetrovatelia boli v médiách terčom posmechu. Tajomný lupič džentlmen, ktorý rozdával pracovníčkam bánk kytice, bol nepolapiteľný. Rýchlo sa stal miláčikom národa a nnovinári si ho doslova rozmaznávali. „S najvyššou pravdepodobnosťou rozdáva peniaze chudobným,“ napísal denník Népszava a Attilu Ambrusa prirovnal k Sándorovi Rozsavimu, ktorý bol akýmsi maďarským Jánošíkom. Po šestnástej lúpeži ho moderátor televíznej relácie Kriminális verejne poprosil, aby presunul lúpeže zo štvrtka na pondelok, lebo kvôli uzávierke nestíhajú spracovať novú reportáž. Atilla by im vyhovel rád, lenže v pondelok mával tréning na štadióne. Úspechy pri lúpežiach mu nestúpli do hlavy a poctivo trénoval a chodil na zápasy. Vďaka tomu nikto (až na jeho parťáka) netušil, že Cziki Panter je vlastne Whiskey Robber. 

Veľké odhalenie

Budapešť roku 1999, upršaný január. Attila uháňa v Opli Omega k rumunským hraniciam, spoločnosť mu robia pes Don a taška s osemnástimi miliónmi forintov. V poradí 26. rabovačka nevyšla podľa plánu. Polícia zatkla jeho kumpána a klubového spoluhráča Gabiho, Atilla unikol iba o vlások. S Gabim kedysi uzavreli dohodu, že v prípade, ak jedného z nich chytia, meno spoločníka prezradí polícii až po troch hodinách, aby mal ten druhý dosť času na útek. Keď Attila prifrčí na rumunské hranice, zostáva mu ešte dvadsať minút. V tom istom čase sa na budapeštianskom štadióne schyľuje k zápasu. Nálada v šatni je zvláštna, hokejisti sa dozvedeli, že ich spoluhráča Gabiho zatkli ako kumpána slávneho lupiča. Zvláštne však je, že chýba aj brankár. Nie je náhodou Attila lupič-džentlmen? Ich tušenie bolo správne. Attila mal smolu, fax so zatykačom ho predbehol len o pár minút a zatkli ho na rumunských hraniciach. Previezli ho do Budapešti, kde sa priznal ku všetkým činom.

Veľké finále

Disciplinovaným väzňom bol až do júla 1999, keď strážnik objavil prázdnu celu a lano z posteľných plachiet, visiace zo štvrtého poschodia. Maďarsko opäť šalelo. Budapešť obliehali stovky policajtov, cesty z mesta uzavreli, na oblohe krúžili vrtuľníky. V obchodoch sa objavujú tričká a hrnčeky s nápismi Attila, uteč! V októbri 1999 Ambrusa znovu zatkli, no medzitým stihol vykradnúť tri pobočky banky OTP. V júni 2000 ho odsúdili na 15 rokov odňatia slobody. 

Attila dnes

Attila Ambrus, lupič-džentlmen, mal aj vo väzení výborné správanie, vyučil sa keramikárom a pre dobré správanie ho prepustili o tri roky skôr, v januári 2012. Svojho času o ňom písalo francúzske Le Figaro, americký magazín Sports Illustrated a indonézske Jakarta Globe, dnes býva neďaleko Budapešti a živí sa výrobou a predajom keramiky. Biznis mu ide dobre. Jeho príbeh vyšiel aj knižne ako Balada o whisky lupičovi z pera Američana Juliana Rubinsteina, na Slovensku sa pripravuje jeho preklad. Maďarský rapper Ganxsta Zolee zložil na počesť Attilu song s priamočiarym názvom: Chicky Panter Is a King. Zahral ju aj na festivale Sziget v roku 2012, kde si koncert užíval aj Attila Ambrus. Záznam si môžete pozrieť na internete. 

Atilla v akcii

1. lúpež

Január 1993, pošta na Villányi ulici: 548 000 forintov.

Prvá lúpež Attilu Ambrusa. Fúzy si zafarbí maskarou, na hlave má parochňu a lyžiarsku čiapku. Za ulúpené peniaze zaplatí dlhy a partnerke Judit liposukciu.

 

3. lúpež

Máj 1993, cestovná kancelária Budapest Tours: 1 166 000 forintov.

Po druhej lúpeži pozval Ambrus priateľku Judit na luxusný zájazd do Tunisu, z ktorého sa na mieste vykľul pobyt vo švábej diere. Dovolenku mu sprostredkovala práve kancelária, ktorú vykradol.

 

9. lúpež

Marec 1994, banka Bakonyvidék: 4 562 000 forintov

Po úteku z banky nasleduje naháňačka na strechách, Attila sa skrýva celý deň za komínom.

 

14. lúpež

August 1996, pošta na Fehérvári ulici: 5 267 000 forintov

Ambrus si so sebou prvýkrát berie spoločníka Gabiho Orbána, ktorý stráži vchod a odpočítava čas. V sejfe nechá darček pre vyšetrovateľa Lajosa Varjú -  dve fľaše vína a stručný odkaz.

 

16. lúpež

November 1996: OTP Banka Budakeszi: 13 568 forintov

Attila príde značne opitý. Tesne pred lupom zistí, že si doma zabudol tašku na hotovosť. V neďalekých potravinách kúpi bochník chleba, ten nechá v trezore, igelitku použije. Za lúpež absolvuje safari v Keni.

 

24. lúpež

Marec 1998, OTP Banka, námestie Heltai: 5 051 000 forintov

S kumpánom Gabim Orbánom vtrhnú do banky v policajných uniformách. Pri odchode ich začnú naháňať predajcovia zeleniny z neďalekého trhoviska, Attila sa ich snaží zahnať výstrelmi do vzduchu. Unikajú v ukradnutej škodovke 120, ktorú prenasledujú policajti aj trhovníci vo volkswagene. 

Ďalšie krimi príbehy nájdete na facebooku NČ Krimi magazínu!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?