Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2014 12:00 | Správy | Politika

Povstalecký vojak Pavel Dobrík verejne vyzýva Kotlebu: Príď a povedz nám do očí, že sme vrahovia!

Marian Kotleba verejne hovorí o SNP ako o komunistickom puči a povstaleckých vojakov či partizánov označuje za zradcov a vrahov. 

Celé Slovensko, ale hlavne Banská Bystrica si v piatok pripomenie 70. výročie SNP. Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva bolo Povstanie najvýznamnejšou udalosťou slovenských dejín 20. storočia, a preto si zaslúži úctu. S jeho tvrdením súhlasí drvivá väčšina ľudí. Nájdu sa však aj takí, medzi ktorých patrí aj banskobystrický župan Marian Kotleba, ktorí netaja negatívny postoj k SNP.

Označujú ho za komunistický puč a odbojárov a partizánov za zbehov, zradcov a červených vrahov. Povstalci napriek svojmu vysokého veku aj ťažkým zdravotným problémom sa Kotlebu neboja a prostredníctvom spolubojovníka Pavla Dobríka (93) mu odkazujú: „Príď nám to povedať do očí! Príď nám povedať, že sme dezertéri, zbehovia a vrahovia!“ 

 

Pavel Dobrík (93) sa ako vojak zapojil do odboja a za svoje hrdinstvo dostal niekoľko vyznamenaní. V súčasnosti žije v Ľubietovej pri Banskej Bystrici. „Kto hovorí o SNP ako o komunistickom puči či zrade a dezertéroch, tak nevie, o čom hovorí. Takýmto ľuďom treba zapchať ústa. Sotva by nám to dokázali povedať do očí. My sme vtedy mali odvahu a mám ju aj teraz, ja sa svoj názor nebojím povedať. SNP bolo a bude významnou súčasťou našich dejín,“ hovorí nahnevaný Pavel Dobrík, ktorý sa zúčastní aj osláv SNP v Banskej Bystrici.

„Povstanie nebola hračka, bola to vojna. Ja som však bol vtedy Slovák a som ním aj dnes a aj budem,“ hrdo zdôrazňuje dôchodca, ktorý v čase vypuknutia SNP slúžil ako vojak na letisku v Mokradi pri Liptovskom Hrádku. Podľa neho bolo Povstanie vyjadrením ich nesúhlasu a vzdoru. Vojaci i letci boli proti fašizmu a Nemcom.

Náš veliteľ si zavolal všetkých vojakov. Povedal, že kto nechce, môže dobrovoľne vystúpiť. Zostali sme všetci, a tak sme sa spontánne zapojili do odboja. Taká tam bola vtedy nálada,“ spomína odbojár, ktorý v Povstaní bojoval spolu so svojimi kamarátmi ako strelec ľahkého guľometu.

Tvrdí, že strach nikdy nemal, dokonca ani vtedy, keď ich jednotka zastavila postup Nemcov. Jedny z najťažších momentov, ktoré mu zostávajú v živej pamäti, sú však desivé spomienky na deň, keď nemecké lietadlo zhodilo bomby na stanicu v Ružomberku. Boli tam desiatky ľudí, prevažne žien a detí.

Padli tam tri bomby a potom nastalo hrobové ticho... a potom sa spustil krik, nárek detí a žien. Všade boli roztrhané a rozmetané telá detí a veľa zranených. Ošetrenie ranených, ich odvoz do nemocníc i odvoz častí tiel do márnice trvalo niekoľko hodín,“ zaspomínal si na hrôzostrašnú udalosť Pavel Dobrík.

Riaditeľ Múzea SNP: Fašistu Kotlebu som nepozval

Na oslavu SNP do Banskej Bystrice pozvali organizátori stovky ľudí. Medzi pozvanými však banskobystrický župan Marian Kotleba nefiguruje. Podľa Stanislava Mičeva, riaditeľa Múzea SNP, tam totiž nemá čo robiť. „Nebudem pozývať fašistu na oslavu protifašistického vystúpenia, pripadá mi to absurdné a nechutné. To znamená, ak chce pán Kotleba, a bude mať na to žalúdok, prísť sem medzi účastníkov

Povstania a pozrieť sa im do očí, nech sa páči, ale ako súkromná osoba. Len si myslím, že človek, ktorý hovorí, že Povstanie bola zrada na slovenskom národe a že sa ho zúčastnili dezertéri zo slovenskej armády, tu nemá jednoducho čo robiť. Je to pre mňa neprípustné,“ vysvetlil riaditeľ. Či príde ako fyzická osoba, sa Kotleba do uzávierky nevyjadril. Vraj to, že nedostal ako župan oficiálnu pozvánku, mu žily netrhá.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny