Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2014 12:59 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Gotickú sochu, ukradnutú v Nemecku, ponúkali Slováci za 30-tisíc eur!

Sochu sv. Jána Evanjelistu, ktorú ukradli pred 35 rokmi v Nemecku, chceli na internete predať Slováci za 30-tisíc eur.  Kšeft im nevyšiel, socha sa vráti do Nemecka.

Polícia v spolupráci s Interpolom vypátrala sochu, ktorú pred 35 rokmi ukradli z kostola v nemeckom meste Haigerloch-Owingen. Zlodeji 15. Decembra 1979 vypáčili dvere na vchode do miestneho kostola a odcudzili odtiaľ tri umelecké predmety. Jedným z ukradnutých predmetov bola aj drevená socha Sv. Jána Evanjelistu, vysoká 123 cm, v tom čase novo zreštaurovaná. Vyhotovená mohla byť v roku 1500, pričom jej hodnota v roku 1979 bola 40.000 nemeckých mariek. Začiatkom júla tohto roku dostal Interpol Bratislava od Pamiatkového úradu SR informáciu o ponuke na predaj gotickej sochy na internete. Autor inzerátu ponúkal na predaj „gotickú sochu sv. Jána Evanielistu okolo roku 1480, polychromovaná, materiál lipové drevo, výška 125 cm, cena dohodou.“ 

Socha sa na základe zverejnených fotografií javila ako pôvodná a zachovalá. Nebola registrovaná v národnej databáze ukradnutých umeleckých diel ako ukradnutá a hľadaná na Slovensku. Keďže nie je bežné, aby sa na slovenskom internetovom portáli predávali gotické sochy, rozhodol sa Interpol Bratislava preveriť pôvod sochy na medzinárodnej úrovni, či nepochádza z trestnej činnosti spáchanej niekde v zahraničí. Interpol Bratislava oslovil viaceré európske krajiny so žiadosťou o previerku pôvodu sochy.       

K soche sa prihlásil Interpol Wiesbaden, ktorý oznámil, že s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z krádeže v Nemecku z 15. decembra 1979. Nemecká strana dodala dve fotografie, na jednej bola zobrazená socha pred krádežou a na druhej bola socha z internetovej ponuky na slovenskom portáli. Na oboch fotografiách nemeckí odborníci vyznačili markanty, ktoré mali obe sochy totožné. Nemeckí odborníci upozornili aj na to, že socha bola po krádeži  premaľovaná a upozornili na zmenenú polohu ľavej dlane sochy, ktorá bola podľa nich pretočená zhora nadol a bol do nej dodatočne vložený kalich.

 

Policajti sochu zaistili

"Na žiadosť Národnej ústredne Interpol Bratislava sochu zaistili policajti od predávajúcich v okrese Dunajská Streda," uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Tí sa snažili sochu predať za 30-tisíc eur. Socha v ponuke bola na fotografii zobrazená vo svojej pôvodnej podobe, akú mala pred krádežou v roku 1979. O mesiac neskôr bola na slovenskom internetovom portáli odfotená už v novej farebnej kombinácii, s pootočenou ľavou dlaňou a s vloženým kalichom, ktorý pôvodná socha nemala. Slovenská polícia neuviedla, ako sa gotická socha dostala k jej predajcom.

Po získaní série fotografií sochy vyhotovenej po jej zaistení na Slovensku Interpol Wiesbaden potvrdil, že ide o sochu v Nemecku evidovanú ako ukradnutú a dlhé roky hľadanú. Nemecká strana prejavila záujem o vrátenie sochy zo Slovenska do Nemecka jej pôvodnému majiteľovi - farskému spoločenstvu v meste Haigerloch-Owingen.  Po procese vydania sochy bude dielo vrátené na svoje pôvodné miesto.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť