Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Učitelia sa po prázdninách vracajú do škôl: V lete museli drieť na brigádach!

Barmanka, upratovačka či tréner. Aj toto sú brigády, ktorými si privyrábali pedagógovia počas letných prázdnin.

Platy učiteľov sú totiž žalostné a ťažko z nich vedia vyžiť. A to napriek tomu, že vychovávajú generácie detí a trávia s nimi niekedy viac času než vlastní rodičia. Bočný príjem si mnohí z učiteľov nechávajú aj počas školského roka. Na problém už roky upozorňujú odborári. Urobia s tým konečne niečo kompetentní?

Celé desaťročia učí gymnazistov Jarka Argajová (53) z bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Jej situácia ju prinútila vziať ďalšiu prácu, a tak v tej istej škole, kde dopoludnia učí, popoludní zametá a umýva podlahy. „Tých 150 eur za upratovanie mi veľmi pomáha,“ teší sa z bočného príjmu žena, ktorá berie prácu v škole ako poslanie. Málokto z učiteľov má však podobnú možnosť, a tak hľadá zárobok inde.

 

Niektorí cestujú do zahraničia, ďalší brigádujú ako čašníci v baroch či kaviarňach. „Nie je v poriadku, že si učitelia musia privyrábať rôznymi brigádami. Či už je to počas prázdnin, alebo počas školského roka. My na tento problém dlhodobo poukazujeme,“ tvrdí Pavel Ondek, predseda odborového zväzu pracovníkov školstva.

Pôjdu platy hore?

Pred dvoma rokmi sa učitelia zo všetkých kútov Slovenska spojili a vyšli do ulíc. Hromadne žiadali o 10-percentné zvýšenie platov. „Podarilo sa nám síce vybojovať zvýšenie platov o 5 percent, ale stále je to žalostne málo. Školstvo ako také potrebuje finančnú injekciu. Aj preto ideme do rokovaní s ministrom financií aj ministrom školstva. Chceme riešiť financie na zvýšenie platov aj prevádzku školských zariadení, ktoré sú často v katastrofálnom stave, dodal Ondek.

Zdá sa, že nový minister školstva Peter Pellegrini je zvyšovaniu platov pre učiteľov naklonený. Tvrdí, že je to pre neho jedna z priorít. No už teraz poukazuje na problém. „Čo sa týka platov učiteľov, problémom je najmä ústavný zákon o dlhovej brzde. Keby sme aj našli prostriedky, ako učiteľom pridať, zriaďovatelia – samosprávy, môžu v budúcom roku použiť len takú sumu, ako v roku 2014, teda nemôžu na platy učiteľov použiť viac,“ tvrdia na ministerstve.

Pellegrini verí, že mzdy pre pedagógov by mohli narásť od januára, všetko však podľa neho bude závisieť od rokovaní s ministerstvom financií a od toho, či sa v Národnej rade podarí otvoriť zákon o dlhovej brzde.

Jarka Argajová (53)

učiteľka telesnej a etickej výchovy, gymnázium Vazovova, Bratislava:

- Učiteľku robím už 29 rokov a kvôli rodinnej finančnej situácii som si musela nájsť aj inú prácu. V gymnáziu na Vazovovej učím už 25 rokov, posledné štyri tu robím aj upratovačku. Zároveň som triednou učiteľkou, a na základe rôznych benefitov a odpracovaných rokov je môj učiteľský plat v čistom 700 eur. Oproti začínajúcim učiteľom, ktorí dostanú 450 eur, je to veľký rozdiel. Avšak človek nikdy nevie, do akej situácie sa dostane a mne 150 eur, ktoré dostanem za upratovanie, veľmi pomáha. Najdôležitejšie je, aby človek robil to, čo ho baví. A mňa bavia obe roboty. Doobeda učím a poobede si vypnem hlavu pri upratovaní.

 

Iveta Čintalanová (45), učiteľka 1. stupňa, ZŠ Gemerská, Košice:

- Čo už narobíme v školstve? Aj ja som si cez leto privyrábala v kaviarni, lebo peniažky sa vždy zídu. Prázdniny sú dlhé, časť som preto využila na ďalšiu prácu.

Andrej Péter (30), učiteľ telesnej výchovy, ZŠ M. R. Štefánika, Lučenec:

- Učiteľské platy sú naozaj nízke, musel som si ísť cez prázdniny privyrobiť. Trénoval som deti v hokejovom kempe. Zarobil som si vlastne tým, čo ma aj baví.

Veronika Danková (30), učiteľka slovenského jazyka a výtvarnej, ZŠ M. R. Štefánika, Lučenec:

- Žiaľ, mladí učitelia nezarábajú dostatočne a ťažko z tých platov vyžiť. Preto som využila letné prázdniny, aby som si privyrobila k svojmu platu, a bola som brigádovať v zahraničí.

Petra Bednáriková (37), učiteľka angličtiny na ZŠ Gemerská, Košice:

- Naše platy sú také, aké sú. Áno, veľmi slušne som si prilepšila brigádou v rodinnom podniku ako prevádzkarka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí