Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Jednotkárka Tamarka (†12) zahynula spolu s rodičmi pri tragickej zrážke: V rukách stískala nový peračník!

Škrípanie bŕzd, prudký náraz a potom zlovestné ticho... Stačila sekunda a šťastný život rodiny Lenčéšovcov z Diakoviec sa skončil.

Pri tragickej havárii, keď do ich auta čelne narazil vodič protiidúceho vozidla, zahynuli takmer všetci. O život prišiel otec Jaroslav († 42), mama Silvia († 40) aj ich dcérka Tamarka († 12). Práve jej boli rodičia pred koncom prázdnin nakúpiť školské potreby. Cesta späť z nákupu sa stala celej rodine osudnou. Jediný, kto akoby zázrakom prežil, je Tamarkin braček Oliver (3).

Prečo sa to stalo, ako je to možné,“ pýtali sa s plačom susedia Lenčéšovcov z Diakoviec potom, ako sa dozvedeli o nedeľnej tragickej nehode pri Nitre. Rodinka bola veľmi obľúbená. „Boli milí, usmievaví, šťastní a vždy pomáhali. Každý sníva o takej rodine,“ krútia zmätene hlavou. Ich životy vyhasli po tom, ako do ich auta čelne v protismere vrazil Vladislav Bleho († 24). Ani on nehodu neprežil.


Ticho ako v hrobe

Po veľkom náraze, škrípaní bŕzd a zvuku krčiacich sa plechov zostalo na mieste nehody hrobové ticho. Žiadne vzlyky, plač, nárek ani volanie o pomoc. Nič. Len ticho... V tom momente už bol mŕtvy otec Jaroslav
(† 42) i jeho dcérka Tamarka († 12). Jej mama Silvia († 40) bola v bezvedomí, no ešte dýchala a zo všetkých síl bojovala o život. Akoby vedela, že jej synček Oliver (3) na zadnom sedadle v autosedačke žije. Aj
záchranárov po príchode vyľakalo zlovestné ticho, ktoré bolo predzvesťou smrti.

No odhodlane sa pustili do záchrany matky Silvie. Žiaľ, o pár minút vydýchla naposledy. Oliverko, ktorý sedel vedľa nebohej sestričky, bol v takom obrovskom šoku, že nedokázal vydať ani hlások. Okamžite ho vrtuľníkom previezli na bratislavské Kramáre. Zimomriavky naháňali aj školské potreby, ktoré mala Tamarka pri sebe. Väčšinu z nich náraz rozhádzal po aute či vedľa neho. Lenčéšovci sa totiž práve vracali z nákupov v Nitre, aby mala jednotkárka Tamarka do školy všetko, čo potrebuje.

Prežil zázrakom

Malý Oliverko prežil hlavne vďaka autosedačke. No aj tak pri ňom museli stáť všetci svätí, pretože vyviazol len s ľahším zranením. Našťastie, má iba zlomený členok a po operácii by ho mohli na budúci týždeň pustiť domov, prezradil rodinný známy. Žiaľ, jeho sestrička Tamarka toľko šťastia nemala. „Veľmi ťažko hľadať na túto tragédiu slová, lebo nás to všetkých veľmi zasiahlo. Tamarka bola naše školské slniečko. Bola ako anjel a určite sa teraz medzi nich aj dostala. Učil som ju občiansku náuku a chodila ku mne i na krúžok varenia a stolovania. Neraz mi hovorila, že ja som ako jej druhý otec, a ja som ju aj ako svoju dcéru bral. Bola veľmi zodpovedná a zlatá, bude nám za ňou všetkým strašne smutno,“ povedal riaditeľ školy Eduard Lacko a do očí sa mu tlačili slzy.

Za Tamarkou srdcervúco nariekajú aj jej kamarátky. „Bola strašne zlatá a navyše veľmi pekná, takže viacerí chalani po nej doslova leteli. Od prvej triedy mala samé jednotky a hovorila, že možno raz bude architektkou. Mala na to i predpoklady, lebo veľmi pekne kreslila. V škole ju najviac bavila výtvarná výchova, telesná a angličtina. Istý čas chodila aj na tanec. Nie je to spravodlivé, čo sa jej stalo,“ netajila smútok za spolužiačkou Bianka. „My sme zase spolu s ňou chodili na gymnastiku. Dobrá bola prakticky vo všetkom, najviac ju ale bavila asi hrazda. V novom školskom roku mali spolu chodiť do škôlky naši bratia a aj sme sa smiali, že ich tam budeme vodiť spolu,“ dodala Tamarkina kamarátka Karolínka Holotová (11).

Mal len preparkovať

Za nehodu je podľa doterajších informácií zodpovedný Vladislav z Cabaja--Čápora. Mal ísť podľa brata Petra v osudný večer iba preparkovať auto. „Keď dlho nechodil, išiel som sa previezť a zbadal som, že jeho auto je mimo cesty. Bol už mŕtvy. Neviem, či šiel rýchlo ani to, či bol na vine on, no teraz je to už jedno. Zomreli nevinní ľudia a nám je to veľmi ľúto, povedal s trasúcim sa hlasom Vladislavov brat Peter. Prečo sa mimoriadne tragická nehoda stala, pri ktorej v jednej sekunde prišla o život takmer celá rodina, sa zistí až ďalším vyšetrovaním. Podľa zistení Nového Času ani jeden z mŕtvych nebol pripútaný. Keby boli, Silvia s Tamarkou by možno prežili, šoférov by však nezachránili ani bezpečnostné pásy.

Autosedačky zachraňujú

Dopravný analytik Jozef Drahovský:

- Odkedy sú detské autosedačky povinné, veľa dopravných nehôd sa skončí tak, že rodičia zahynú a deti zostanú žiť len vďaka nim. Autosedačky  bývajú bezpečnejšie než samotné sedadlá. Crash testy ukázali, že ak by došlo k bočnému nárazu, dieťa v autosedačke by malo oveľa väčšiu šancu prežiť, ako keby na tom istom mieste sedel dospelý človek.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!