Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2014 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Srdcervúce listy Cinkotu spoza mreží: O utrpení vo väznici matke nehovorí

Herec Dušan Cinkota žije za múrmi ružomberskej väznice od decembra 2012. Každý deň myslí na to, kedy sa dostane von.

Nielen on, ale aj jeho matka Zdenka sa s celou vecou nevedia zmieriť a odlúčenie znášajú veľmi ťažko. Mama ho navštevuje len raz za dva mesiace, keď jej to dovolí jej podlomené zdravie. Cinki jej však o zlých veciach, ktoré sa mu mali za bránami väznice stať, nehovorí. Aj takto ju chce zrejme uchrániť od ešte väčšieho trápenia.

 

Pre Cinkotu je rodina na prvom mieste. Jeho mama Zdenka je však sklamaná, pretože môže svojho syna vidieť iba raz za dva mesiace. „Nemôžeme mu ani z domu nič zobrať, iba raz za mesiac mu posielame trojkilový balík, do ktorého sa toho málo pomestí,“ so smútkom priznáva pani Cinkotová, ktorú najviac mrzí, že jej syn nemôže byť so svojou manželkou.

„Rozbíjajú takto manželstvo, umelo ich držia od seba, no syn sa snaží byť s manželkou v stálom kontakte,“ povedala hercova mama. Podľa nej syn o pomeroch v base vôbec nehovorí, pretože ju nechce trápiť. „Moje deti sa nikdy nesťažovali, ani keď boli malé. Predo mnou sa Dušanko drží a je statočný, nechce ma zaťažovať, aby sa mi ešte viac nezhoršili moje zdravotné problémy,“ prezrádza hercova matka s tým, že syn jej posiela spoza múrov listy plné krásnych slov.

„Píše, že ma veľmi ľúbi a aj to, že keď príde z väzenia, všetko mi vynahradí,“ dopĺňa pani Zdenka. Zdá sa, že Dušan berie už samotný fakt, že sedí za mrežami, ako obrovský trest pre svojich blízkych, a preto ich nechce prípadnými starosťami ešte viac zaťažovať. Podľa nedávno prepusteného väzňa, ktorý bol za múrmi basy s hercom, má Cinki jasnú predstavu o svojich plánoch do budúcna. „Keď sme sa spolu rozprávali, priznal, že ak ho prepustia, chce ísť niekde do zahraničia.

Čo tam ale chce robiť, neviem,“ povedal Novému Času exväzeň. Jeho mama však tvrdí, že pred ňou sa o týchto plánoch nezmienil. „Nemal by prečo chodiť do cudziny, však tu doma má zázemie, tvrdí ustarostená žena. Podľa nej by mali ľudí, ktorí majú problémy s drogami, posielať na liečenie a nie zatvárať v base. Hercova mama dodáva, že jej syn už päť rokov nebol drogovo závislý, veľmi sa snažil zaradiť do bežného života a zarobiť peniaze pre svoju rodinu.

Cinki nemal začiatky vo väzení rozhodne ľahké, o čom svedčí aj výpoveď jeho kamaráta z basy, ktorú poskytol exkluzívne pre Nový Čas. Po base sa rozpráva, aj ja som to počul od viacerých ľudí, že sa mu mali stať zlé veci, ešte keď bol vo veľkom oddiele,“ hovorí prepustený basista, podľa ktorého bol Cinkota terčom šikany zo strany iných väzňov.

Proti tomu sa ostro ohradil Zbor väzenskej a justičnej stráže: „Odmietame nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia o údajnom fyzickom alebo sexuálnom násilí voči odsúdenému Dušanovi Cinkotovi zo strany iných väznených osôb počas celej doby trvania výkonu trestu odňatia slobody. V tejto súvislosti zbor vyvíja maximálne úsilie, aby sa vo väzenských zariadeniach rešpektovala ľudská dôstojnosť a väznené osoby mali zaručené právo na ochranu pred neoprávneným násilím a akýmikoľvek prejavmi ponižovania ľudskej dôstojnosti.“

V base sa snaží udržiavať vo forme

Podľa informácií Nového Času, ktoré poskytol bývalý odsúdenec a kamarát známeho herca, dni za múrmi väznice sú pre známeho herca neľahké. „Nie je na tom dobre. Nechce sa zmieriť s tým, že by tam mal zostať celý čas. Každý deň verí, že ho oslobodia,“ priznal jeho kamarát z basy. Čakanie si herec kráti rôznymi voľnočasovými aktivitami, ktoré mu väznica ponúka. „Odsúdený má možnosť rozvíjať a rozširovať okruh svojich záujmov, zúčastňovať sa na osvetových, kultúrnych, náboženských, vzdelávacích a športových aktivitách.

Činnosť sa vykonáva v čase určenom časovým rozvrhom dňa alebo v čase osobného voľna odsúdeného,“ povedal Novému Času Adrián Baláž, riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa väznice v Ružomberku. Cinki si tak má z čoho vyberať. „Číta veľa kníh a cvičí. Nie preto, aby nabral svaly, ale preto, aby bol vo forme.

Pred štyrmi mesiacmi dokonca prestal fajčiť. Hrá divadlo a nedávno tiež založil kapelu, kde päť odsúdených hrá na gitary. Pravidelne si dáva holiť hlavu a väčšinou sa sprchuje v priestoroch práčovne, kde pracuje sám,“ pokračuje v rozprávaní jeho kamarát z väzenského oddielu a dodáva: „O 5.00 ráno vstáva, 5.30 má raňajky 6.15 sčítanie a od 7.00 do 15.00 pracuje v práčovni, kde perie a žehlí.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí