Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2014 17:42 | Správy | Zahraničné správy

Čo predchádzalo poprave Foleyho? Ticho, výmena e-mailov, tajná misia a nakoniec mrazivé varovanie

Po mesiacoch mlčania zo strany únoscov Jamesa Foleyho dostala jeho rodina večer 13. augusta mrazivú správu.

Smrti amerického novinára Jamesa Foleyho, uneseného v Sýrii 22. novembra 2012 počas amerického sviatku Dňa vďakyvzdania, predchádzali rokovania, ticho, výmena e-mailov, tajná misia a nakoniec desivé varovanie, napísala dnes v článku tlačová agentúra Reuters.

Po mesiacoch mlčania zo strany únoscov Jamesa Foleyho dostala jeho rodina večer 13. augusta mrazivú správu: Foley bude zabitý odplatou za americké nálety na militantnú organizáciu Islamský štát (IS).

Rodina odovzdala odkaz americkej vláde. Federálny vyšetrovací úrad (FBI), ktorý rieši prípady týkajúce sa unesených amerických občanov, pomohol s odpoveďou a požiadal v nej o milosť pre novinára. Reutersu to v telefonickom rozhovore uviedol Phil Balboni, šéf internetového spravodajského média GlobalPost so sídlom v Bostone, pre ktoré Foley pracoval. "Bola to naliehavá žiadosť o milosť. Bolo to vyhlásenie, že Jim je nevinný novinár", ktorý si váži ľud Sýrie," povedal Balboni. Foleyho rodina a priatelia dúfali, že militanti len blufujú a chcú výkupné, dodal šéf GlobalPostu.

V utorok 19. augusta militanti Islamského štátu ohromili Ameriku brutálnym videom zverejneným na stránke YouTube: zachytávalo, ako muž v čiernom oblečení odrezáva Foleymu (40) hlavu. Muž sa tiež vyhrážal, že zabije aj druhého amerického novinára, Stevena Sotloffa.

 

Foleyho smrť len zdôraznila, že Sýria sa zrejme stala pre novinárov najnebezpečnejšou krajinou na svete. Zabitie Foleyho nasledovalo po intenzívnych snahách GlobalPostu a ďalších zúčastnených identifikovať jeho únoscov a po krátkej výmene e-mailov medzi militantmi a jeho rodinou koncom roka 2013 o prípadnom výkupnom. Únoscovia požadovali za jeho prepustenie výkupné 100 miliónov eur čiže približne 135 miliónov dolárov, uviedol hovorca GlobalPostu.

Foleyovci dlho nedostali od militantov odpoveď, až tento mesiac im prišiel výhražný e-mail, ktorý GlobalPost zverejnil so súhlasom rodiny vo štvrtok v úplnom znení.
E-mail bol označený ako "odkaz americkej vláde a jej ovciam-občanom". Písalo sa v ňom: "Dostali ste veľa šancí na vyrokovanie prepustenia vašich ľudí pomocou finančnej hotovosti, ako to urobili aj iné vlády." Organizácia IS dodala, že ponúkla aj výmenu väzňov za "moslimov, ktorých v súčasnosti zadržiavate".

Militanti ďalej v e-maile napísali, že Spojené štáty napriek tomu zareagovali náletmi. E-mail ukončili vyhlásením, že Foley "bude popravený a bude to priamy dôsledok vašich previnení voči nám". Biely dom sa odmietol vyjadriť k tomuto varovaniu ohľadne Foleyho. Dodal však, že začiatkom leta boli do Sýrie na tajnú misiu vyslaní vojaci pre špeciálne operácie, ktorých úlohou bolo zachrániť amerických rukojemníkov vrátane Foleyho, ale nenašli ich.

"Od jeho únosu sme využili každý prostriedok, ktorý sme mali, aby sme ho priviedli domov k rodine, a každý spôsob, aby sme získali akúkoľvek informáciu o mieste jeho pobytu, jeho zdravotnom stave a hrozbám, ktorým čelí," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová. Obama sa v stredu 20. augusta zaprisahal, že Spojené štáty budú ďalej podporovať Iračanov v boji proti Islamskému štátu.

S Foleym bol zadržiavaný aj ostrieľaný francúzsky vojnový novinár Didier Francois, ktorého v apríli prepustili spolu s troma ďalšími francúzskymi rukojemníkmi. "Muž, ktorý ho zabil, je ten istý muž, ktorý ho od začiatku zadržiaval," uviedol pre Reuters Francois, ktorý strávil deväť mesiacov zajatia aj so Sotloffom.

Francois povedal o Foleym: "Bol to výnimočný človek s pevným charakterom. Bol príjemným spoločníkom počas zadržiavania, pretože bol vyrovnaný, slušný a súdržný. Nikdy nepodľahol tlaku a násiliu únoscov."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!