Za 1,5 l fľašu zaplatia záujemcovia okolo 3 €, treba si však dávať pozor, pretože ich kvalita môže byť rôzna. Správny burčiak má mať farbu mierne dožlta, vôňu po hrozne a sladkastú chuť.
Tento rok zatiaľ vinárov veľmi neteší. Upršané počasie hroznu neprospieva, a tak očakávajú nižšiu úrodu zhruba o 10 až 15 percent. Málo hrozna bude aj inde v Európe, takže ceny vína pôjdu na budúci rok zrejme hore. O horšej sezóne hovoria aj drobní vinári, od ktorých si práve v týchto dňoch môžu záujemcovia kúpiť prvý burčiak. Je vyrábaný zo skôr dozrievajúcich odrôd, napríklad ako Iršai Oliver.
„Menej hrozna však znamená jeho vyššiu kvalitu, je sladšie,“ dodávajú. Nový Čas sa spolu so známym vinárom Karolom Šebom zo Chateau Modra pozrel na kvalitu mokov, ktoré zákazníkom ponúkajú. Dve z troch zakúpených vzoriek dopadli na výbornú, jedna však úplne prepadla.
1. miesto
Známka: 1*
Cena: 3 €
Najlepšie dopadol burčiak, ktorý Nový Čas našiel na ulici v Pezinku, čast Grinava. „Ide až do chute grepu, je sladší, obsahuje viac cukru ako alkoholu,“ hovorí vinár Karol Šebo. Správny burčiak má mať 3,5 až 4 objemové percentá alkoholu. Ako postupne kvasí, podiel alkoholu stúpa a cukru naopak klesá.
2. miesto
Známka: 1
Cena: 3 €
Starší dôchodca nám ochotne nalial do malého pohára, aby sme mohli jeho burčiak ochutnať. Ako sa neskôr ukázalo, nemá sa za čo hanbiť. „Vôňa je aromatická, máličko ide do sladka. Má menší obsah kyselín, ale inak je pekný, dobre sa pije,“ ohodnotil burčiak vinár.
3. miesto
Známka: 3
Cena: 3 €
Úplne katastrofálne dopadol burčiak, ktorý Nový Čas kúpil u starších dôchodcov. „Cukor žiaden, kyseliny žiadne, alkohol veľmi nízky,“ stručne ho zhodnotil vinár. Nápoj nemal ani arómu typickú pre burčiak. V podstate ide ešte o mušt, ktorý potreboval dokvasiť. Jeho farba bola tiež príliš dobiela.
Ako spoznať kvalitu
Farba: Mierne do žlta a navrchu má penu, podiel alkoholu je v ňom vtedy správny, zhruba 4 objemové percentá.
Vôňa: Máličko nasladlá. Keď si dáte do úst bobuľu hrozna, cítite chuť, ktorú by ste mali voňať aj v burčiaku.
Chuť: Individuálna. Burčiak je však o tom, že by mal byť viac sladký.