Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2014 12:30 | Správy | Servis | Trh práce

Ako pracujú Európania cez víkend či v noci? Prekvapí vás, že jednej štatistike suverénne kraľujú Slováci!

Ako sú na tom jednotlivé národy s víkendovou či nočnou a večernou prácou zisťoval prieskum Eurostatu.

Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame. V Európskej únii totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 % pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 %. Najvyšší podiel, vyše 40 % zamestnaných občanov pracujúcich v sobotu, zaznamenalo vlani Grécko.

Naopak, sobota strávená v práci je takpovediac „fikciou“ hlavne pre Portugalcov, z ktorých trávi sobotu v práci len 8 %. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádzala z údajov štatistického úradu EÚ Eurostat. Vo všetkých krajinách EÚ sú pracovné soboty oveľa častejšie ako pracovné nedele.

Nedeľný obed s rodinou si vlani z pracovných dôvodov musela pravidelne odpúšťať takmer pätina našich zamestnancov (19,3 %). V rámci EÚ tak podľa analýzy Poštovej banky patríme spolu s Írskom a Holandskom medzi trojicu krajín s najvyšším podielom pravidelne pracujúcich počas nedele. Európsky priemer sa pohybuje na úrovni necelých 15 %, čo znamená, že pracovné nedele dobre pozná približne každý siedmy zamestnaný Európan.

V nedeľu do práce takmer vôbec nechodia Portugalci, týka sa to len necelých 5 % zamestnancov v tejto krajine. Menej ako desatinu zamestnancov pravidelne pracujúcich počas nedele však vykázali aj susedné Maďarsko a Poľsko, ale aj Luxembursko, Chorvátsko či Bulharsko.

 

Pravidelné pracovné víkendy sa týkajú oboch pohlaví. Soboty trávi v robote pravidelne každý štvrtý zamestnaný muž, ale aj každá štvrtá zamestnaná žena. V nedeľu pravidelne pracuje 20 % zamestnaných mužov a 18 % pracujúcich žien. S rastúcim vekom sa podiel Slovákov pracujúcich cez víkend postupne znižuje. Napríklad podiel tých, ktorí pravidelne pracujú v nedeľu klesá od 23 % (vo veku do 24 rokov) až po cca 18 % (vo veku nad 55 rokov).

Nočná práca

Okrem víkendu stráveného v robote je pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľná aj práca v noci. Na Slovensku pritom podľa analýzy chodí pravidelne na "nočnú“ približne každý šiesty zamestnaný Slovák, čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík EÚ. V žiadnej inej krajine EÚ podľa Poštovej banky nedosiahol podiel "nočných zamestnancov“ dvojciferné číslo. Pravidelne v noci do práce chodí ešte vyše 8 % zamestnaných Malťanov, Nemcov a Holanďanov. Naopak, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci pracuje len 1,5 % zamestnancov.

Večery s rodinou alebo priateľmi pri filme alebo dobrom jedle sa pravidelne vzdáva každý štvrtý Slovák (25,4 %), nakoľko tento čas trávi na svojom pracovisku. Ako práca v noci, tak aj práca vo večerných hodinách je u nás rozšírenejšia než vo väčšine krajín únie. V tomto pomyselnom rebríčku sa totiž pred nami umiestnili už len Gréci, Holanďania a Nemci. Podobne ako nočnú prácu, ani pravidelnú prácu po večeroch takmer vôbec nevykonávajú Chorváti, keďže práca po večeroch sa týka len 3,9 % zamestnancov v tejto krajine.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa