Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2014 12:30 | Správy | Servis | Trh práce

Ako pracujú Európania cez víkend či v noci? Prekvapí vás, že jednej štatistike suverénne kraľujú Slováci!

Ako sú na tom jednotlivé národy s víkendovou či nočnou a večernou prácou zisťoval prieskum Eurostatu.

Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame. V Európskej únii totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 % pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 %. Najvyšší podiel, vyše 40 % zamestnaných občanov pracujúcich v sobotu, zaznamenalo vlani Grécko.

Naopak, sobota strávená v práci je takpovediac „fikciou“ hlavne pre Portugalcov, z ktorých trávi sobotu v práci len 8 %. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádzala z údajov štatistického úradu EÚ Eurostat. Vo všetkých krajinách EÚ sú pracovné soboty oveľa častejšie ako pracovné nedele.

Nedeľný obed s rodinou si vlani z pracovných dôvodov musela pravidelne odpúšťať takmer pätina našich zamestnancov (19,3 %). V rámci EÚ tak podľa analýzy Poštovej banky patríme spolu s Írskom a Holandskom medzi trojicu krajín s najvyšším podielom pravidelne pracujúcich počas nedele. Európsky priemer sa pohybuje na úrovni necelých 15 %, čo znamená, že pracovné nedele dobre pozná približne každý siedmy zamestnaný Európan.

V nedeľu do práce takmer vôbec nechodia Portugalci, týka sa to len necelých 5 % zamestnancov v tejto krajine. Menej ako desatinu zamestnancov pravidelne pracujúcich počas nedele však vykázali aj susedné Maďarsko a Poľsko, ale aj Luxembursko, Chorvátsko či Bulharsko.

 

Pravidelné pracovné víkendy sa týkajú oboch pohlaví. Soboty trávi v robote pravidelne každý štvrtý zamestnaný muž, ale aj každá štvrtá zamestnaná žena. V nedeľu pravidelne pracuje 20 % zamestnaných mužov a 18 % pracujúcich žien. S rastúcim vekom sa podiel Slovákov pracujúcich cez víkend postupne znižuje. Napríklad podiel tých, ktorí pravidelne pracujú v nedeľu klesá od 23 % (vo veku do 24 rokov) až po cca 18 % (vo veku nad 55 rokov).

Nočná práca

Okrem víkendu stráveného v robote je pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľná aj práca v noci. Na Slovensku pritom podľa analýzy chodí pravidelne na "nočnú“ približne každý šiesty zamestnaný Slovák, čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík EÚ. V žiadnej inej krajine EÚ podľa Poštovej banky nedosiahol podiel "nočných zamestnancov“ dvojciferné číslo. Pravidelne v noci do práce chodí ešte vyše 8 % zamestnaných Malťanov, Nemcov a Holanďanov. Naopak, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci pracuje len 1,5 % zamestnancov.

Večery s rodinou alebo priateľmi pri filme alebo dobrom jedle sa pravidelne vzdáva každý štvrtý Slovák (25,4 %), nakoľko tento čas trávi na svojom pracovisku. Ako práca v noci, tak aj práca vo večerných hodinách je u nás rozšírenejšia než vo väčšine krajín únie. V tomto pomyselnom rebríčku sa totiž pred nami umiestnili už len Gréci, Holanďania a Nemci. Podobne ako nočnú prácu, ani pravidelnú prácu po večeroch takmer vôbec nevykonávajú Chorváti, keďže práca po večeroch sa týka len 3,9 % zamestnancov v tejto krajine.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?