Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Ukrajinci zatkli separatistu so slovenským dokladom: Sfalšoval rebel náš pas?!

Chválili sa cenným úlovkom, ale všetko môže byť inak! Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko včera verejnosť informoval o zadržanom Slovákovi Miroslavovi Roháčovi (30) z Banskej Bystrice.

Podľa poradcu išlo o prvý prípad, keď ukrajinská armáda zatkla občana štátu Európskej únie. V niektorých slovenských médiách sa objavili fotografie rovnomennej osoby - bývalého vojaka, ktorý sa včera nachádzal doma v metropole stredného Slovenska. Podľa informácií Nového Času boli v tomto prípade sfalšované slovenské cestovné doklady, alebo ich zadržaný vojak kúpil či ukradol.

Ešte včera večer poradca ministra vnútra Anton Heraščenko Novému Času tvrdil, že sa jeho armáde podarilo zatknúť Slováka so srbskými koreňmi. Dôkazom jeho totožnosti mal byť jeho cestovný pas. Občan Európskej únie srbského pôvodu, ktorý má občianstvo Slovenskej republiky a je obyvateľom mesta Banská Bystrica, bol zadržaný neďaleko depa lokomotív v meste Ilovaysk. Mal slovenský pas na meno Miroslav Roháč s pečiatkou potvrdzujúcou, že 3. júla 2014 prekročil ukrajinskú hranicu na kyjevskom medzinárodnom letisku Žuľany,“ vyhlásil v oficiálnom stanovisku Heraščenko.

Falošná stopa

Viaceré slovenské médiá zverejnili fotografie bývalého vojaka Miroslava Roháča. Redaktorka Nového Času sa s ním stretla včera u neho doma v Banskej Bystrici. „Som šokovaný, ako sa dostali moje fotografie na internet. Zvažujem právne kroky,“ povedal Miroslav Roháč, ktorý tvrdí, že doma má neplatný pas. Podľa informácií Nového Času je vysoko pravdepodobné, že zadržaný separatista nemá so Slovenskom nič spoločné a k nášmu pasu sa dostal ilegálnou cestou. Príslušný rezort včera preveroval všetkých mužov s týmto menom a podobným dátumom narodenia, a nakoniec dospel k zisteniu, že nikto z týchto mužov sa nemôže nachádzať na území Ukrajiny.

 

 

Pas nanič?

Zadržaný separatista sa v posledných dňoch zúčastnil najtvrdších bojov na východnej Ukrajine. Pre samotných rebelantov je irelevantné, že mal jeden z nich takýto cestovný doklad. Oni potrebujú medzinárodné krytie. Chcú ukázať, že svet stojí za nimi. Príslušníkov iných štátov nájdeme aj na iných bojiskách vo svete. Podporujú ich hlavne z ideových dôvodov,“ povedal analytik Ivo Samson. V prípade, ak by išlo o Slováka, hrozilo by mu 2- až 8-ročné väzenie.

Poradca ukrajinského ministra vnútra: Roháč obsluhoval mínomet

Nový Čas získal exkluzívny rozhovor s poradcom ukrajinského ministra vnútra Antonom Heraščenkom, ktorý oficiálne oznámil zatknutie  bojovníka na strane separatistov so slovenským pasom. Avšak akýkoľvek dôkaz vrátane samotného pasu poradca ani minister vnútra nevideli.

Ako dlho bojoval muž s menom Miroslav Roháč na strane ruských separatistov?

- Na východ Ukrajiny pricestoval 3. júla a pridal sa k ruským teroristom. Zdôraznil, že tam nešiel ako žoldnier za peniaze, ale z vlastného presvedčenia a zúčastňoval sa bojových akcií. Obsluhoval mínomet.

Z čoho ste usúdili, že je tento zajatý rebelant slovenským občanom?

- Ako svoje dokumenty nám ukázal slovenský pas. Povedal nám, že je etnický Srb so slovenským občianstvom, ktorý sa narodil a žil v Banskej Bystrici. Iné dôkazy nemáme.

Prečo ste doteraz nezverejnili jeho fotku?

- Máme v úmysle zverejniť pas, ktorým sa preukázal, kde je aj jeho fotka. Lenže v oblasti, kde je uväznený, prebiehajú ťažké boje a momentálne tam nie je čas na žiadne fotenie.

Čo ho teraz na Ukrajine čaká?

- Bude obvinený z terorizmu a hrozí mu až 10 rokov väzenia. Ak sa dokáže, že vraždil, pribudnú ďalšie obvinenia a posedí si za mrežami oveľa dlhší čas.

Priebeh ukrajinsko-ruského konfliktu

22. novembra 2013 vtedajší prezident Viktor Janukovyč zastavil rokovania o podpísaní asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ktorá mala obe strany bližšie prepojiť a ekonomicky posilniť.

Začiatkom decembra vyšli do ulíc v Kyjeve stovky tisíc ľudí, ktorí boli naklonení Európskej únii viac ako Rusku. Na čele protestov stálo viacero lídrov, medzi ktorými nechýbal ani bývalý slávny boxer Vitalij Kličko. Začala sa občianska vojna.

Symbolom odporu sa stalo kyjevské námestie Euromajdan. Proti demonštrantom tam prezident Janukovyč nasadil ozbrojené jednotky Berkut, ktoré zabili niekoľko desiatok protestujúcich.

V polovici februára oznámil Janukovyč usporiadanie nových prezidentských volieb a o pár dní utiekol do Ruska. Doteraz je stíhaný za vraždy civilistov, oficiálne úrady však netušia, kde sa skrýva. Novým prezidentom sa stal Petro Porošenko.

Krym obsadili Rusi na konci marca. Najskôr tam poslali niekoľko desiatok tisíc vojakov, neskôr usporiadali referendum, v ktorom sa miestni vyjadrili za pripojenie k Rusku.

Východ Ukrajiny zachvátili po anexii nepokoje. Proruskí separatisti začali bojovať o nezávislosť a pripojenie k Rusku. Kyjev spustil protiteroristickú operáciu, ktorá trvá dodnes. Rusi rebelantov podporujú zbraňami a bojovou technikou.

Osudy Slovákov v cudzích armádach

Luxusný zárobok, neuveriteľná drina! Tak opísali svoje skúsenosti z pôsobenia v zahraničných armádach iných štátov legionári zo Slovenska. Najviac verejne známych prípadov sa dotýka služby v uniforme francúzskej légie, kde je aj v súčasnosti niekoľko Slovákov. Okrem toho, že počas nebezpečného pôsobenia na misiách v Afrike zarobia mesačne aj 3 000 €, musia počítať s najtvrdším výcvikom svojho života. „Niektoré dni by som radšej vymazal z pamäti. Ten výcvik pripomína peklo. Napríklad, naplniť za noc sto veľkých vriec pieskom. Alebo bežať a pritom držať v rukách nad hlavou ťažkú, takmer 13-kilovú zbraň. Veľakrát som bol v koncoch.“ opísal legionár Tomáš pred rokmi pre Nový Čas Nedeľa.

Väčšina legionárov nechce o svojej vojenskej skúsenosti v zahraničí hovoriť pre strach z väzenia, do ktorého by sa na Slovensku dostali. Každá výpoveď je preto unikátna. Najčastejšie sa svet dozvedá o Slovákoch v súvislosti s ich pôsobením v légii vtedy, keď tragicky zahynú. V roku 2010 zahynul vo francúzskej uniforme Robert Hutník († 23) po prestrelke v Afganistane. Pred pár mesiacmi výbušný nástražný systém stál život Marcela Kalafuta († 26). Najväčšie kontroverzie vyvolalo úmrtie Jozefa Tvaruška († 26) spred šiestich rokov. Podľa oficiálnych správ podľahol v africkom Džibuti po zlyhaní srdca. Jeho kolega vtedy Novému Času prezradil, že za smrťou by mal byť tvrdý tréning a tresty.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva