Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2024 00:00 | PR články
PR článok

Šetriť vodou sa oplatí, toto by ste mali vedieť

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie približne 2 miliardy ľudí trpia nedostatkom pitnej vody. Predpokladá sa, že do roku 2050 bude až 7 miliárd obyvateľov Zeme bojovať so smädom.

Slovensko je vďaka bohatým zásobám podzemnej vody považované za jednu z najväčších vodných veľmocí. Kvalitných zdrojov máme zatiaľ dostatok a dokázali by sme napojiť aj obyvateľov Senegalu, Zimbabwe, Somálska či Kuby. Africkým krajinám pitná voda nesmierne chýba, zatiaľ čo u nás ňou bežne splachujeme.

Inštitút environmentálnej politiky (IEP) uvádza, že priemerný Slovák denne minie 100 litrov vody, z čoho polovicu tvorí osobná hygiena a štvrtinu splachovanie. Pre lepšiu predstavu, za jediný rok spotrebujeme objem vody, ktorým by sme 190-krát napustili plnú vaňu.

Každá kvapka sa počíta

Nadmerná spotreba vody sa netýka iba našich domácností. Jedným z najväčším „žrútov“ je poľnohospodárstvo, ktoré využíva 70 percent zásob pitnej vody na celom svete. Pre pestovateľov ovocia a zeleniny je používanie pitnej vody nevyhnutnosťou, aby bola ich konzumácia bezpečná. Ide však o tisíce litrov denne, aj preto je dôležité pristupovať k vodným zdrojom zodpovedne.

Otvoriť galériu

Obzvlášť „horúca“ je táto téma v krajinách, ktoré bojujú so suchom. Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Grécko, Egypt, Južná Afrika, Maroko, Tunisko, Izrael, India i Čile patria k producentom rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré si obľúbili aj Slováci. Aby na našich stoloch prevládali kúsky, ktorých pestovanie nadmerne nezaťažuje celosvetové zásoby vody, spoločnosť Kaufland si svojich dodávateľov starostlivo vyberá.

V jeho predajniach bude od roka 2026 všetko ovocie a zelenina, pochádzajúce zo spomínaných krajín, certifikované podľa medzinárodne uznávaných noriem. Ide o certifikáty ako napríklad Global G.A.P. SPRING, Rainforest Alliance Agriculture Standard, Fairtrade Standard alebo Alliance for Water Stewardship (AWS). Aby ich pestovatelia získali, musia okrem iného šetrne zaobchádzať s vodou, čo sa týka jej množstva, kvality i ochrany pred znečistením.

Dlhodobým cieľom reťazca, ktorý je od roku 2023 členom AWS, celosvetového združenia spoločností, mimovládnych organizácií a verejného sektora zasadzujúceho sa za zodpovedné využívanie vodných zdrojov, je spolupracovať s takými dodávateľmi, ktorí pri pestovaní ovocia a zeleniny preferujú trvalo udržateľné postupy. „Nedostatok celosvetových zásob pitnej vody je jednou z najväčších výziev modernej doby. V Kauflande cítime zodpovednosť za budúcnosť našej planéty, preto neustále hľadáme spôsoby, ako vodu využívať čo najviac udržateľne, a to nielen u našich dodávateľov, ale aj vo vnútri našej spoločnosti,“ hovorí Richard Bendík, riaditeľ nákupu spoločnosti Kaufland Slovensko v.o.s.

Vedeli ste, že?

Pri výrobe odevov Kuniboo, Oyanda, HipHopps a Townland sa vodou zbytočne neplytvá, používa sa totiž udržateľná bavlna a k slovu sa dostávajú tiež moderné technológie.
Farbenie metódou dope dyed napríklad spotrebuje oveľa menej vody, energie a znižuje emisie CO2. Navyše sa zafarbí celé vlákno, vďaka čomu si textil zachováva žiarivé farby omnoho dlhšie.
Ďalšou šetrnou alternatívou je suché farbenie „dry dyed“. Výborne funguje aj bez vody, používa iba čisté farbivá bez chemikálií.
Ak by vás zaujímalo, pri ktorých výrobkoch sa podarilo znížiť spotrebu vody na minimum, v Kauflande ich spoznáte aj podľa loga „Úspora vody“.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom to vrie.
Prestrelka medzi Ficom a predsedom Najvyššieho súdu: Čo si vyčítajú?
Vakcína využíva rovnakú mRNA technológiu ako vakcína proti COVID-19 od Moderny
Prevrat v liečbe RAKOVINY! Testuje sa prvá vakcína: Neuveriteľné výsledky
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
(ilustračné foto).
Podlo oklamal známu influencerku a potom ju pripravila o život: Čo za tým bolo?
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu