Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2024 00:00 | PR články
PR článok

Sprievodca: Ako sa starať o svoju obuv?

Nestačí si len kúpiť správnu veľkosť topánok, a vhodný strih, ktorý zladíme so zvyškom šatníka. Ak chceme, aby nám obuv poslúžila čo najdlhšie a spĺňala svoj účel, mali by sme jej venovať dostatočnú pozornosť a pravidelne sa o ňu starať.

V prípade starostlivosti o obuv platia tri základné pravidlá. V prvom rade je to primeraná starostlivosť vzhľadom k materiálu, z ktorého je obuv vyrobená. Každý materiál si vyžaduje iný prístup, preto je dobré vedieť, z čoho sú naše topánky vyrobené a následne tomu prispôsobiť starostlivosť. O topánky sa treba starať pravidelne, nestačí len z času na čas. Keďže obuv podľa sezóny obmieňame, mali by sme pozornosť venovať aj správnemu skladovaniu. Aj vďaka nemu zabezpečíme nositeľnosť obuvi na niekoľko sezón.

Ako sa starať o obuv?

Starostlivosť o topánky zahŕňa niekoľko krokov. V prvom rade je to čistenie obuvi. Po každom nosení je vhodné zbaviť obuv nečistôt a prachu. Každý materiál sa správa inak a reaguje rôzne na vlhkosť, nečistotu, opotrebovanie. Ako čistiť jednotlivé druhy obuvi podľa materiálov?
Koženú obuv prejdite vlhkou handričkou, takto ju očistíte od rôznych nečistôt.
Textilnú obuv vyčistíte mechanicky pomocou kefky alebo príslušnými čistiacimi prostriedkami určenými na textil. Môžete prať aj na šetrnom programe v práčke. Je však dôležité sledovať pokyny výrobcu.
Na syntetickú obuv postačí vlhká handrička alebo hubka, v prípade väčšieho zašpinenia mydlový roztok.
Špecifickým typom je obuv zo semišu, ktorú môžete vyčistiť gumennou kefkou alebo čistiacou penou.

Na čistenie obuvi používajte vždy len prípravky určené pre daný materiál. Zaobchádzanie pri čistení by malo byť šetrné voči obuvi. Používajte preto vhodné pomôcky - hubky, handričky, kefky z rôznych materiálov. Nezabudnite vyčistiť podrážky a aj vnútro obuvi.

Následne obuv správne vysušte. Vyhnite sa priamemu slnku. Určite nesušte obuv v blízkosti zdrojov tepla, akým je napríklad kozub alebo radiátor. Keď je obuv suchá, môžete pokračovať ďalším dôležitým krokom – impregnáciou.

Impregnácia chráni obuv pred vlhkosťou a nečistotami. Odporúča sa impregnovať obuv pravidelne, aby si zachovala vzhľad aj svoj účel. Ideálne je impregnovať obuv pri kúpe a následne približne raz za mesiac. Na impregnáciu použite vhodný prostriedok v podobe spreja, peny, krému či vosku. Predtým si však urobte test na malej ploche obuvi, aby ste si všimli reakciu povrchu a následne, ak je všetko v poriadku, pokračujte po celom povrchu. Najpraktickejším a asi najpoužívanejším spôsobom je použitie spreja. V dostatočnej vzdialenosti nanesiete na celý povrch a necháte pôsobiť, kým sa prostriedok vstrebe.

Ako skladovať obuv správne?

Pred skladovaním sa uistite, že obuv je čistá a suchá. Ak by ste ju odložili s náznakmi vlhkosti, nemilo vás časom prekvapí nepríjemný zápach a pleseň. Pred skladovaním topánky dôkladne pripravte. Do topánok vložte napínače, ktoré sa postarajú o to, aby vaša obuv držala správny tvar. Ak nemáte napínače, pomôžte si výplňou z novinového papiera.

Skladovanie obuvi sa odporúča na suchom a tmavom mieste. Vyhnite sa priamemu slnku a v blízkosti zdrojov tepla, pretože obuv takto môže skôr vyblednúť a materiál popraskať. Nielen z organizačného hľadiska, aby ste si zabezpečili prehľad a poriadok, ale aj z praktického a funkčného hľadiska, aby obuv dlho vydržala, skladujte ju na policiach, regáloch, ideálne v kartónových krabiciach. Vhodnou pomôckou na skladovanie sú aj bavlnené vrecká. Plastové vrecia nie sú tou správnou voľbou, pretože v nich nedochádza k cirkulácii vzduchu.

Tip: Krabice s obuvou si označte popiskami, aby ste sa rýchlo a jednoducho dostali napríklad k svojim obľúbeným teniskám Nizza. Takisto si obuv viete usporiadať a rozdeliť podľa sezóny na letnú, zimnú, prechodnú. Odporúčame aj skladovanie obuvi podľa farieb, je to veľmi praktické.

Na čo ešte nezabudnúť pri starostlivosti o obuv?

Pred čistením odstráňte šnúrky, vložky a nezabudnite ich vyčistiť tiež.
Pozor si dávajte pri obuvi z kombinovaných materiálov. Topánky New Balance 9060 sú príkladom toho, keď ruka v ruke textil s kožou vytvoria ikonický kúsok, ale aby bol aj dlhodobo nositeľný, je potrebné sa o neho primerane starať a prihliadať na jednotlivé materiály pri čistení a starostlivosti.
Vyhnite sa abrazívnym prostriedkom na čistenie obuvi, ktorými by ste mohli zničiť povrch topánok a znehodnotiť svoju obuv. Takisto príliš teplá až horúca voda na umývanie obuvi nie je vôbec vhodná, niektoré materiály môžu popraskať a zničiť sa.
Obuv nesušte v sušičke na prádlo, ideálne voľne na vzduchu bez priameho slnka.
Prihliadajte na to, či sa jedná o bežnú alebo pracovnú obuv, a následne tomu prispôsobte starostlivosť.
Zimná obuv je viac vystavená rôznym kamienkom, soli, snehu. Dbajte na to pri čistení. Pri letnej obuvi myslite na dezinfekciu a odstránenie zápachu z dôvodu zvýšeného potenia sa.

Dodržiavaním uvedených tipov a rád môžete predĺžiť životnosť svojej obuvi a udržať ju v dobrom stave.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Hustá pena je základ, Lucia to zvládla na jednotku.
Foto
Tromfla všetkých mužov: Najlepším výčapníkom je táto kráska! Lucia vyhrala prestížnu súťaž
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Aktualizované
Obrovská rodinná dráma! Muža našli mŕtveho, žena s deťmi skončili v nemocnici
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Rodičov obvinených z týrania pustili z väzby.
Foto
Šokujúci verdikt súdu: Rodičov obvinených z týrania detí pustili z väzby! Má to však háčik